Om en måned afvikles svømmernes VM på langbane i Sydkorea. 12 danskere har kvalificeret sig til mesterskabet, hvori der er mulighed for at sikre sig adgangsbillet til næste års sommer-OL i Tokyo.

Men efter de seneste måneders kaotiske tilstande i Dansk Svømmeunion, hvor man i kølvandet på balladen omkring mistrivsel har modtaget centertrænerne Martin Truijens' og Mads Bjørn Hansens opsigelser, sættes der nu et stort spørgsmålstegn ved, hvor mange danske svømmere, der overhovedet kommer afsted.

»Jeg håber, at alle tager med. Men samtidig forstår jeg godt, hvis folk tager den beslutning, at de ikke føler sig klar,« siger Daniel Skaaning, der er talsmand for svømmerne fra Nationalt Træningscenter, NTC. Han tilføjer, at VM-afbud fra en eller flere NTC-svømmere kan være på tale.

»Jeg ved, at der bliver snakket om det, og at muligheden bliver diskuteret. Men hvad er folks alternativ? Vores forberedelser har langt fra været optimale, så hvis nogle tager beslutningen om at blive hjemme, forstår jeg dem godt.«

Daniel Skaaning, billedet, er talsmand for svømmerne på Det Nationale Træningscenter.
Daniel Skaaning, billedet, er talsmand for svømmerne på Det Nationale Træningscenter. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Mens der er VM, skal Daniel Skaaning deltage ved et internationalt stævne i Irland.

»Tankerne om at trække mig fra den opgave går jeg stadig med,« siger Daniel Skaaning.

Han havde i sidste uge en snak med Dansk Svømmeunions sportschef, Lars Green Bach.

Det var ventet, at der her ville være blevet talt om den fælles erklæring, NTC-svømmerne udsendte tidligere på måneden, og hvori man gav Dansk Svømmeunions ledelse et mistillidsvotum.

OL-medaljevinderen Jeanette Ottesen, billedet, var i foråret med til at begynde den igangværende krise i dansk svømmesport, da hun deltog i tv-dokumentaren »Svømmestjerner - under overfladen«.
OL-medaljevinderen Jeanette Ottesen, billedet, var i foråret med til at begynde den igangværende krise i dansk svømmesport, da hun deltog i tv-dokumentaren »Svømmestjerner - under overfladen«. Foto: Claus Fisker
Vis mere

»Det er korrekt, at jeg har haft et møde med Dansk Svømmeunion. Men der blev snakket om alt muligt andet. Heriblandt vores landsholdsaftale. Ledelsen i Dansk Svømmeunion ville også gerne have drøftet vores statement. Hvad de helt præcist ønskede at tale om, ved jeg ikke, da de samtidig sagde, at de havde haft problemer med at finde vores udtalelse. Imidlertid afslog jeg at tale om den, fordi store dele af landsholdet samme dag var afsted til stævne. Vi kan ikke begynde at snakke som individer. Vi er nødt til at holde os som en gruppe,« siger Daniel Skaaning.

I erklæringen udtalte NTC-svømmerne sig i kritiske vendinger om Dansk Svømmeunions ledelses håndtering af den verserende svømmesag, der tog fart, da man på DR1 i april kunne se tv-dokumentaren 'Svømmestjerner - under overfladen'.

»Vi fastholder vores holdning og mener stadig, at Pia Holmen burde trække sig som direktør. Forleden valgte hun for en periode at trække sig fra sit bestyrelsesarbejde i Team Danmark, og det er jo en start,« siger Daniel Skaaning.

Dansk Svømmeunions sportschef, Lars Green Bach, forventer, at der ikke ændres i antallet af danske VM-svømmere.

»Jeg kan sige så meget, at jeg ikke har modtaget afbud, og med med mindre der opstår skader eller sygdom, kan jeg ikke se, hvorfor det skulle ske. Den dialog, vi havde på et møde i sidste uge med svømmernes talsmand (Daniel Skaaning, red.), var både positiv og konstruktiv,« siger Lars Green Bach, der bekræfter, at svømmernes fælles erklæring ikke blev diskuteret på mødet.