Lotte Friis suger til sig af verdens bedste træner i USA og drømmer om OL-oprejsning, alt imens vil hun til at starte på en uddannelse.

Svømmedronningen Lotte Friis er havnet i sit livs første eksistentielle krise. To VM-sølvmedaljer i juli ødelagde hendes planer om et karrierestop og kickstartede i stedet drømmen om olympisk hævn og genoprejsning i Rio i 2016. Friis’ problem er dog, at hun allerede var gået i gang med forberedelserne til livet efter svømmekarrieren, og derfor befinder hun sig nu i et dilemma.

- VM var en øjenåbner for mig. Jeg fandt ud af, at jeg stadig kan være med. Jeg havde ellers en plan om at svømme den her sæson og så stoppe efter EM i Danmark. Men den plan er røget i skraldespanden nu. Min selvtillid fik et kæmpe boost af VM, og nu tror jeg igen på, at jeg kan udrette noget til OL i Rio i 2016. Der går jeg efter at tage en medalje, siger Lotte Friis, der ikke lægger skjul på, at nedturen til OL i London gjorde ondt på egoet, siger hun.

Som et af de mest sikre danske medaljekort ved legene i London floppede Friis fuldstændig i 800 meter-finalen, hvor det blot blev til en skuffende femteplads.

- Jeg fik et kæmpe selvtillidsknæk efter OL. Jeg følte, jeg blev banket 10 meter under jorden. Så hele sæsonen op til VM (i juli i år, red.) var meget hård. Lysten var stort set væk hele sidste sæson. Den kom først igen, to måneder før VM startede. Lysten var væk, fordi troen på mig selv også var væk. På den måde blev VM en kæmpe oprejsning for mig. Og jeg vil også gerne have oprejsning til OL – og så elsker jeg jo også bare at svømme, lyder det fra den 25-årige svømmer.

Forlængelsen af svømmekarrieren betyder dog, at Lotte Friis er havnet i det, hun selv med et smil – og så vender vi tilbage til starten af denne tekst – kalder for en ’eksistentiel krise’.

For svømningen var reelt skubbet i baggrunden og Friis’ tanker begyndt at kredse om fremtiden og et job i medieverdenen. Derfor står Friis nu i en situation, hvor hun ikke ved, hvad fremtiden byder efter EM på hjemmebane i december. Hun vil gerne spille på to heste, men ved ikke, om det kan lade sig gøre.

Aktuelt suger Lotte Friis til sig af verdens bedste svømmetræner Bob Bowman, manden bag svømmefænomenet Michael Phelps, i et træningsophold i USA, hvor hun deler bassin med nogle af verdens bedste svømmere. Men når det er afsluttet om halvanden måned, og sidste svømmetag til EM i Herning er taget, så melder uvisheden sig for Friis.

- Jeg er på bar bund lige nu med, hvad jeg skal gøre. Det, jeg allerhelst vil, er at kombinere svømningen med at starte på en uddannelse. Jeg snakker meget med landstræneren om, hvad der kan lade sig gøre, men lige nu flyver der bare 10.000 tanker igennem mit hoved. Men jeg vil virkelig gerne i gang med at læse. Kan jeg ikke det, kan det være, jeg skal overveje at blive permanent i USA. Nice er også en mulighed. Alt er i virkeligheden i spil, men jeg ved slet ingenting lige nu, siger hun.

Kan du tage en uddannelse og samtidig træne nok til at vinde en medalje til OL i 2016?

- Det håber jeg jo. Jeg håber på, at det afbræk fra svømningen kan presse mig lidt mere og give mig lidt mere som svømmer. Men det vil selvfølgelig også kræve, at det kan lade sig gøre at tage uddannelsen på nedsat tid, siger Friis, som har udset sig tv- og medietilrettelæggeruddannelsen på Mediehøjskolen i Emdrup som den uddannelse, hun vil søge ind på til sommer.

Drømmen er dog, at den tidligere Vild med dans-deltager ender foran kameraet.

- Jeg vil rigtig gerne ind i tv- og medieverdenen. Det ultimative for mig ville være at blive tv-vært på et eller andet skønt program, men mulighederne for det er meget små, og det handler også lidt om at være heldig med, at noget lige falder ned i skødet på en. Men backup-planen er at være bag kameraet og få en produktion til at køre. Det kunne jeg også godt tænke mig, siger Friis.

Alt imens tankerne kører på højtryk om fremtiden og den manglende sikkerhed, er Lotte Friis altså i gang med at få ny inspiration til sin svømmekarriere i Baltimore i USA under legendariske Bob Bowman. Og det har indtil videre været en succes, fortæller Lotte Friis, der allerede kan mærke, at hun har udviklet sig.

- Det er små detaljer, som hvordan jeg trækker vejret, hvordan jeg sætter hånden i vandet. Når man har nået det niveau her, er det de der helt små ting, som skal optimeres for at blive bedre, men det er ikke altid, at ens faste træner kan se det, og så er det meget godt at få nye øjne på det, siger Lotte Friis, der også får mange brugbare tips fra de andre svømmere i træningslejren.

- Der er en masse medaljetagere fra OL, VM og EM. Det er den bedste sportslige gruppe, jeg nogensinde har været i. Det er helt specielt, og det er meget udviklende. Det betyder, at jeg får et helt nyt syn på mange ting af at være i så højprofileret en gruppe. Jeg ser, hvordan andre tackler tingene, og vi prøver meget at hjælpe hinanden til at blive bedre i vandet, hvor de andre svømmere kan se ting, som træneren ikke kan, fordi han står på land, siger Lotte Friis.