Det netop afviklede svømme-VM i Sydkorea resulterede i fiasko for Danmark, der for første gang siden 2005 ikke blev noteret for en eneste medalje-erobring.

»Jeg er ked af, at tingene er endt, som de er. For det er da skuffende, at kun Pernille Blume (i 50 meter crawl, red.) formåede at klare kravet til næste års OL,« siger svømmernes talsmand, Daniel Skaaning, til B.T.

Efter de 12 danske VM-deltageres returnering til Danmark i slutningen af juli har han kun talt kort med enkelte af dem.

»Folk er flygtet på ferie for at koble væk fra den uro, der de seneste måneder har været i dansk elitesvømning,« siger Daniel Skaaning med henvisning til balladen, der kulminerede i juni, da trænerne på Det Nationale Træningscenter, Martin Truijens og Mads Bjørn Hansen, valgte at opsige deres job på grund af uoverensstemmelser om synet på rammerne for dansk eliteidræt.

Daniel Skaaning, billedet, er talsmand for svømmerne på Det Nationale Træningscenter.
Daniel Skaaning, billedet, er talsmand for svømmerne på Det Nationale Træningscenter. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Efter planen genoptager landsholdssvømmerne træningen efter sommerferien mandag 26. august.

»Imidlertid kender vi endnu ikke det setup, der fremadrettet skal være på Det Nationale Træningscenter,« siger Daniel Skaaning.

Han er langtfra er tilfreds med tingenes øjeblikkelige tilstand i dansk elitesvømning.

»Jeg er ekstremt frustreret, da jeg jo ikke ved, om jeg personligt kan stå inde for det setup, jeg fremadrettet skal svømme under. Måske er det ikke et setup, der er noget for mig, og så må jeg på meget kort tid forsøge at finde et alternativ, da jeg stadig har ambitioner om at svømme internationalt,« siger han.

Daniel Skaaning har repræsenteret Danmark ved de seneste olympiske lege i London og Rio de Janeiro, men deltog ikke ved VM, fordi han ikke klarede kvalifikationskravet.

I stedet havde han i juli mulighed for at deltage ved et internationalt stævne i Irland.

»Denne konkurrence valgte jeg imidlertid at sende afbud til, da jeg som følge af uroen vurderede, at det var umuligt at tro på, jeg kunne svømme mit bedste løb nogensinde,« siger Daniel Skaaning.

Han mener, at eksempelvis Viktor Bromer burde have taget samme beslutning omkring sin VM-deltagelse.

Viktor Bromer kiksede sin deltagelse i favoritdisciplinen 200 meter butterfly ved julis svømme-VM i Sydkorea.
Viktor Bromer kiksede sin deltagelse i favoritdisciplinen 200 meter butterfly ved julis svømme-VM i Sydkorea. Foto: Patrick B. Kraemer
Vis mere

»Viktor har i interview med medierne ikke lagt skjul på, at han mentalt ikke var der, at han var under enormt pres, og at der var tegn på depression. Når man har det sådan, og man samtidig skal kæmpe mod verdens allerbedste svømmere, er det altså svært at tro på sig selv og yde det bedste,« siger Daniel Skaaning.

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Svømmeunions sportschef, Lars Green Bach, samt landstræner Stefan Hansen.

Imidlertid meddeler Nora Thomsen, der er ansat som kommunikationsansvarlig, at begge i øjeblikket er indisponible for udtalelser på grund af sommerferie.

»Lars Green Bach har tidligere (til TV2 i sidste uge, red.) fortalt om den igangværende proces, og at setuppet er tæt på at være på plads. Men før vi går i pressen med det, skal svømmerne og vores samarbejdspartnere først præsenteres for det,« siger Nora Thomsen.