»Det er fandeme ikke gået særlig godt. Jeg er rigtig tung i min krop, og jeg er ikke klar til at svømme stærkt lige nu.«

Jeanette Ottesen er presset og lægger ingen fingre imellem i forhold til sin egen præstation til det første svømmestævne på langbane i 16 måneder. En præstation, der var langt fra hendes tidligere topniveau.

De seneste tre år har Jeanette Ottesen haft en krævende dobbeltrolle. Hun har kæmpet for en OL-plads og samtidig prioriteret at bruge så meget tid som muligt sammen med datteren Billie-Mai. Det er en svær ting at balancere, når man vil tilbage til verdenstoppen.

Ved torsdagens og fredagens finaler ved svømmestævnet i Stockholm var resultaterne langtfra gode nok for Jeanette Ottesen. Hun var meget langt fra kvalifikationskravene til EM i Budapest til maj og sommerens OL. Nu har Jeanette Ottesen kun et skud tilbage i bøssen, hvis den 33-årige svømmer skal komme med til sit femte OL.

Foto: Patrick B. Kraemer
Vis mere

I hendes primære disciplin, 100 meter butterfly, formåede Ottesen at komme ind i tiden 59,89 sekunder. Det er over tre sekunder fra hendes bedste tid og danske rekord på 56,51 sekunder.

For at komme med til EM i Budapest skal hun svømme godt et sekund hurtigere end ved stævnet i Stockholm – og OL-kravet er endnu skrappere, hvor hun skal under 57,92 sekunder, hvis hun vil med til de udskudte lege i Tokyo.

Mulighederne svinder en for en. Hvis ikke Jeanette Ottesen kvalificerer sig til EM ved Danish Open i næste uge, kan stævnet på dansk jord blive det sted, hvor Jeanette Ottesens OL-drømme slukkes.

»Det er rigtigt, at Danish Open er et kniven for struben-stævne i forhold til EM. Jeg er ikke sikker på, at der er mulighed for at kvalificere sig til OL efter EM-stævnet. Der er et stævne i USA efterfølgende, men rejserestriktioner kan komme i vejen for at deltage i den,« siger den danske svømmelandstræner, Stefan Hansen, til B.T. og fortsætter:

»Men det kan godt lade sig gøre for Jeanette at kvalificere sig til EM. Jeg har snakket med både hendes træner og hendes styrketræner. De fortæller, at hun i er god form og er godt svømmende – selvom det ikke kom til udtryk ved stævnet i Sverige.«

Jeanette Ottesen forklarede selv, at hun så stævnet som træning, og at hun først skal præstere til Danish Open. Og Stefan Hansen mener godt, at hun kan nå at komme sig og præstere ved det danske stævne.

»Det plejer at være sådan, at man efter sådan et stævne kommer rigtig stærkt tilbage, når man har fået hvile. Og med den feedback, Jeanette kom med efter stævnet, tror jeg på, at hun kan præstere godt ved Danish Open,« siger Stefan Hansen

Han mener, at hun tacklede det for hende svære stævne meget professionelt.

Jeanette Ottesens OL-deltagelse kan blive reddet af, at hun er del af holdkappen, der lige nu står til at kvalificere sig til sommerens OL i Tokyo. Her er hun sammen med holdkappen, da de vandt bronze ved legene i Rio i 2016.
Jeanette Ottesens OL-deltagelse kan blive reddet af, at hun er del af holdkappen, der lige nu står til at kvalificere sig til sommerens OL i Tokyo. Her er hun sammen med holdkappen, da de vandt bronze ved legene i Rio i 2016. Foto: DOMINIC EBENBICHLER
Vis mere

»Det er ikke en sjov situation som atlet, når tingene ikke går ens vej. Men hun føler sig stærk nok. Hun er både god til at arbejde med sig selv og os trænere, hvor hun fik vendt en negativ situation til en positiv.«

Nu handler det om for Jeanette Ottesen at få hvilet ud og gøre kroppen klar til Danish Open, hvor hun i den grad har kniven for struben, hvis OL-håbet skal holdes i live.

Stefan Hansen pointerer, at da der senest var stævne på dansk grund i Vejle, præsterede de danske svømmere godt. Og en god holdpræstation kan være Jeanette Ottesens billet til OL, hvis hendes egne præstationer ved Danish Open ikke rækker til det.

Hun er nemlig en del af holdkappen på 4 x 100 meter medley, der vandt løbet ved Swim Open i Stockholm med en tid på 3.40,91 minutter, som lige nu er en god nok tid til, at Danmark er inde i varmen til en OL-plads.