Lotte Friis overvejer at udskyde karrierestop for at få EM i København med

Hun havde udset OL i Rio som et perfekt punktum for en lang og flot karriere. Men sådan bliver det ikke nødvendigvis.

I et interview til BT i december 2014 slog Lotte Friis fast, at sommerens OL vil blive hendes sidste stævne, men nu fortæller svømmeren, at karrierestoppet kan blive udskudt i jagten på den perfekte afsked med karrieren, som blandt meget andet har budt på dobbelt VM- og EM-guld på langbane og en olympisk medalje fra OL i Beijing.

Årsag? EM i København i 2017.

»Det kunne være fedt at afslutte karrieren i Danmark. Hvem vil ikke gerne slutte af med et internationalt stævne i sit hjemland?,« spørger Lotte Friis retorisk fra basen i amerikanske Baltimore.

Lotte Friis har netop ramt sit 28. år. og de bedste svømmeår er vel passeret. De sidste par år har budt på flere skuffelser end opture, hvorfor incitamenterne til at stoppe, virker i overtal. Men minderne fra EM på kortbane i Herning i 2013, hvor det blev til to sølvmedaljerne, trækker i den modsatte retning.

»Det bliver jo ikke nemmere af, at der er EM i København, vel? Herning var så fed en oplevelse, så selvfølgelig vil man gerne prøve det igen,« siger Lotte Friis, som dog samtidig slår fast, at hun har gang i sit sidste halvår på den amerikanske scene, hvor hun har boet permanent siden nytåret, hvor 2013 blev til 2014. Herefter vender hun hjem til venner til Danmark og jagter et job eller en uddannelse. Måske med svømningen som fortsat livsledsager.

Svømmeren Lotte Friis
Svømmeren Lotte Friis Foto: David Leth Williams
Vis mere

Sker det, vil det være endnu et svømmetag i en karriere, der har været på vej i dybet flere gange. OL i 2012 blev en kæmpe nedtur, der gav tanker om et stop, mens EM i 2014 blev et lavpunkt, der igen gav tanker om et exit fra sporten. Men hver gang kæmpede Lotte Friis videre, og selvom det heller ikke blev til medaljer ved VM i russiske Kazan, blev stævnet ifølge den danske landstræner Nick Juba den oprejsning, der har givet Lotte Friis’ karriere en ny dyb indånding.

»I 2014 var hun nede og så godt som ude. Hun havde haft et fantastisk 2013, men ramte så bunden. En masse havde givet op der, men hun kæmpede sig tilbage. Hvis du har den styrke til at slå tilbage, så kan du holde den kørende,« siger landstræneren, som i første omgang tror på et flot OL til den danske veteran.

»Jeg vil gerne tro på, at hun kan kæmpe om medaljer. Hun er på ingen måde en sikker medaljevinder, vi skriver ikke 2013 mere, men jeg tror på, hun har en okay chance som outsider.«

Selv understreger Lotte Friis, at hun har fuld fokus på det forestående OL, der bliver hendes tredje af slagsen og med sikkerhed det sidste. Det vil hun nyde velvidende, at hun allerede har en OL-medalje fra 2008 og en overflod af succeser fra en lang karriere.

»Jeg har det ikke sådan, at jeg bare SKAL have en medalje. Jeg synes, jeg er kommet til et sted i mit liv, hvor jeg kan være glad og tilfreds for det, jeg har nået som svømmer. Jeg går ud og kæmper min røv ud af badedragten, hver gang jeg svømmer, for jeg er et konkurrencemenneske, og jeg synes ikke, det er sjovt at tabe eller svømme dårligt. Men jeg hviler nok mere i mig selv, fordi jeg har opnået så meget,« siger Lotte Friis.