De to svømmere Jeanette Ottesen og Rikke Møller Poulsen måtte kigge langt efter deres navne, da de nominerede til Årets Sportsnavn mandag blev offentliggjort.

Der blev nok løftet et øjenbryn eller to, da Danmarks Idrætsforbund mandag morgen offentliggjorde navnene på de tre nominerede til Årets Sportsnavn 2013. Udover Tom Kristensen er de to forholdsvis ukendte atleter bueskytten Maja Jager og skeetskytten Jesper Hansen nomineret til en af Danmarks mest prestigefyldte priser. Et faktum, der kom bag på de fleste.

Godt nok har begge vundet VM-guld i det forgangne år, men der var alligevel ikke mange, der havde regnet med, at de ville blive valgt på bekostning af blandt andre Jeanette Ottesen og Rikke Møller Pedersen. De to svømmere imponerede alt og alle ved VM i år, da de ikke alene vandt en guld- og sølvmedalje. Rikke Møller Pedersen svømmede også den hurtigste tid nogensinde på distancen 200 meter bryst. Med to så stærke præstationer har Dansk Svømmeunions sportschef Mikkel Von Seelen svært ved at se, hvordan hans to svømmere kunne blive forbigået:

- Jeg vil da mene, at enten Rikke eller Jeanette burde være på den liste. Den første danske verdensrekord på en olympisk distance i 61 år burde i hvert fald kvalificere Rikke. De her priser er jo en subjektiv vurdering, men Rikkes præstation er dansk idrætshistorie. Det eneste, jeg kan sammenligne den med, er, da Wilson Kipketer slog verdensrekord i atletik, siger han og påpeger, at svømmesportens størrelse for alvor sætter Rikke Møller Pedersens præstation i perspektiv:

- Verdensrekorden blev sat i en af de store internationale sportsgrene, som hele verden interesserer sig for. Svømning og atletik er to af de sportsgrene, hvor konkurrencen er størst. Og dér har vi altså nu en dansker, der er den hurtigste i verden nogensinde.

- Men Rikke vandt ikke VM-guld dagen efter, hun havde sat verdensrekord. Hun måtte nøjes med sølv, og den kan være en af grundene til, at hun er sorteret fra.

Det synspunkt bakker Rikke Møller Pedersen selv enig i. Hun mener simpelthen, at folk har svært ved at forstå, hvor stort det er at sætte verdensrekord:

- Folk vil have noget håndgribeligt. De vil se en medajle - og helst af guld. Det kan nogle af de andre kandidater levere. Jeg tror ikke helt, man på samme måde forstår min præstation. Jeg har jo bare et papir og vise frem, og det virker måske ikke af så meget for folk udefra, siger den 24-årige svømmer og understreger, at hun har fået masser af af anerkendelse i svømmemiljøet:

- Selvfølgelig ville jeg gerne have været nomineret, så jeg kunne være blevet anerkendt for det arbejde, jeg har lagt i det. Men det vigtigste for mig er, at dem der har meget forstand på svømning, roser min præstation. Og det har de gjort. Utrolig mange trænere er kommet hen og har fortalt, hvor flot min præstation var, siger Rikke Møller Pedersen.

Hun har dog ikke lagt drømmen om at vinde prisen helt på hylden:

- Hvis det er guld, folk vil have, må jeg jo levere det næste gang.

Rikke Møller Pedersen satte verdensrekord i 200 meter bryst, mens Jeanette Ottesen vandt VM-guld på 50 meter butterfly.