Ydmygelser, frygt, kontant træningsmiljø og en hård tone.

Der er begået betydelige ledelsessvigt hos både Dansk Svømmeunion og Team Danmark i perioden 2003-2013, oplyser Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Kammeradvokaten, der er statens advokat, har afsluttet sin uvildige undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning fra 2001 og frem.

På baggrund af den undersøgelse oplyser DIF følgende:

»Den uvildige undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning fra 2001 og frem til i dag er nu afsluttet.«

»Og konklusionen er entydig: Der er begået betydelige ledelsessvigt hos navnlig Dansk Svømmeunion, men også Team Danmark i perioden 2003-2013.«

DIF-formand Niels Nygaard tager afstand fra de forhold, som svømmerne er blevet udsat for.

»En helt urimelig træneradfærd og episoder, der på ingen måde er forenelige med den etik og kultur, vi insisterer på at have i dansk eliteidræt, » siger Nygaard.

Fra venstre: Kammeradvokat Tormod Tingstadt, bestyrelsesformand i Team Danmark, Frank Jensen, og bestyrelsesformanden i DIF, Niels Nygaard.
Fra venstre: Kammeradvokat Tormod Tingstadt, bestyrelsesformand i Team Danmark, Frank Jensen, og bestyrelsesformanden i DIF, Niels Nygaard. Foto: Niels Christian Vilmann
Vis mere

Dansk Svømmeunion oplyser fredag, at man stopper samarbejdet med dens mangeårige direktør, Pia Holmen Christensen, efter sagen om de kritisable forhold for danske svømmere.

Team Danmark fortæller desuden om kritikken af dens egen ledelse. Hos Team Danmark omtaler man en periode, der går fra 2003 og helt frem til 2014 - altså et år mere.

»Kammeradvokatens undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning retter berettiget kritik af Team Danmarks daværende ledelse i årene 2003 til 2014.«

»Team Danmark svigtede svømmerne ved ikke at handle konsekvent over for trænere ansat i Dansk Svømmeunion, der handlede groft grænseoverskridende,« skriver Team Danmark på sin hjemmeside.

Frank Jensen, bestyrelsesformand i Team Danmark, beklager, at man ikke har levet op til sit ansvar.

»Den kritik, Kammeradvokaten retter mod Team Danmark for ikke at leve op til sit ansvar i perioden, er fuldt berettiget. Vi kan kun undskylde for, at Team Danmark ikke handlede langt mere konsekvent.«

»Team Danmark er - lige som forbundene - sat i verden for atleternes skyld. Ingen medalje er noget værd, hvis det er på bekostning af atleternes sundhed og trivsel, » siger Frank Jensen, der ligeledes kalder perioden for en skamplet i dansk idræt.

Læs mere om det i LIVE-bloggen herunder: