Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF) er klar til at præsentere en rapport af en uvildig undersøgelse, som man satte i gang efter svømmesagen og DR-dokumentaren, der afdækkede en række forhold for danske elitesvømmere.

Det sker på et pressemøde fredag, oplyser DIF og Team Danmark i en pressemeddelelse.

I foråret 2019 bragte DR dokumentaren "Svømmestjerner Under overfladen", som gav anledning til kritik af Dansk Svømmeunion.

Det var særlig kritik af brugen af offentlige vejninger i det danske svømmemiljø. De offentlige vejninger har ifølge flere elitesvømmere blandt andet ført til spiseforstyrrelser, angst og depressioner.

På den baggrund satte Team Danmark og DIF efter samråd med Kulturministeriet en uvildig undersøgelse af forholdene i gang.

I juli måned blev Kammeradvokaten, der er statens advokat, tildelt opgaven som uvildig undersøger, og arbejdet er nu afsluttet.

Kritikken for forholdene blev rettet både mod de to tidligere seniorlandstrænere Mark Regan fra Australien og Paulus Wildeboer fra Holland samt den tidligere juniorlandstræner Michael Hinge.

Dansk Svømmeunions direktør, Pia Holmen Christensen, tog efterfølgende skarpt afstand fra de anvendte metoder.

Hun blev dog siddende på sin post som direktør. Derimod tog hun i juni orlov fra Team Danmarks bestyrelse for at skabe ro omkring den uvildige undersøgelse.

Nye retningslinjer i svømmeforbundet forbød de "offentlige vejninger" fra 2005, men ifølge flere tidligere og nuværende svømmere fortsatte de helt frem til 2012. Blandt de profiler, der stod frem i dokumentaren, var OL- og VM-medaljevinderen Jeanette Ottesen.

»Jeg ser det som rigtig fangelejragtigt. Når jeg ser køen for mig, bliver det ekstremt mørkt inde i mig. Jeg husker hele situationen og hallen som ekstremt mørk. Når man ikke spiser og drikker, fordi man gerne vil veje mindre, er det jo en spiseforstyrrelse. Desværre,« sagde Ottesen i dokumentaren.

/ritzau/