Viktor Bromer fik sit gennembrud i sommer, da han vandt EM som første danske mand i 23 år. Den stejle udviklingskurve skal fortsætte ved VM.

Det var nok de færreste, der havde set det komme, da Viktor Bromer i august vandt EM-guld i 200 meter butterfly. Det første europamesterskab på langbane til en dansk herresvømmer i 23 år.

Forventningerne eksploderede og steg yderligere, da han meldte ud, at målet er at blive verdens bedste.

I denne uge hedder udfordringen VM i Qatar. Indtil i sommer levede 21-årige Viktor Bromer en ukendt tilværelse uden omverdenens forventningspres, men det er fortid nu. Den rolige jyde, der netop er blevet kåret som årets svømmer af Dansk Svømmetræner Sammenslutning, skal vænne sig til en virkelighed som personificeringen af dansk herresvømings fremtid. Et pres, som svømmeren fra Aalborg Svømmeklub håndterer med en ro grænsende til det arrogante.

»Man lægger kun det pres, man lægger på sig selv. Jeg tænker bare, at jeg skal have det sjovt, og at det trods alt bare er sport. Der sker ikke noget, hvis alting går galt,« siger Viktor Bromer, der vandt prisen som årets svømmer foran de kvindelige topsvømmere Mie Ø. Nielsen og Rikke Møller Pedersen.

Derfor er den store svømmer taget til Qatar fuld af selvtillid. Målet er en finaleplads i favoritdisciplinen 200 meter butterfly. EM-guldet i august, sensationen der gav genlyd i Danmark og for en stund gjorde Viktor Bromer landskendt, er for længst lagt i scrapbogen. I bassinet er Viktor Bromer en mand med store armbevægelser. På land det stik modsatte.

»Det var egentlig bare tilbage til hverdagen og sætte nye mål og arbejde hårdt,« siger svømmeren, inden han lidt modvilligt uddyber:

»Det var da en vild oplevelse, der kom bag på mig. Det gjorde mig enormt stolt og er noget, jeg kan se tilbage på med stolthed. Det var et europamesterskab og vil altid være mit gennembrud, men svømning er en sport, hvor man hele tiden skal udvikle sig. Jeg går efter at udvikle mig.«

Af samme grund vil Viktor Bromer ikke tale om medaljer til denne uges VM. Perspektiverne rækker længere ud i horisonten.

»Det endelige mål er at svømme stærkt til OL i Rio 2016. Det er det overordnede. En medalje er altid vigtig og en fed bonus, men udviklingen er vigtigere. Jeg vil være mere skuffet over at tage fra VM uden at have udviklet mig end at tage fra VM uden en medalje.«

Ifølge Viktor Bromer er der meget at se frem til for dansk herresvømning. Unge svømmere som Nicholas Blanch og Anthon Ipsen er ligeledes på vej frem, mens 21-årige Daniel Skaaning allerede har vist prøver på sit store talent. Skaaning er også med i Qatar, hvor herrerne skal prøve at skabe resultater i skyggen af de suveræne danske svømmepiger.

»Jeg tror, der er en lys fremtid for dansk herresvømning. Der er mange, der venter på at slå igennem. Jeg tror på, at vi mænd kan komme op på pigernes niveau.«