Lyt til artiklen

Kim Vilfort har stået imod alle storme i Brøndby IF de seneste 14 år. Men nu advarer talentchefen om, at klubbens talentafdeling på nogle områder er blevet overhalet af andre klubber.

Mesterskaber og pokaltriumfer. Nedrykningsspøgelser og konkurstrusler. En Bjerregaard-familie, et Laudrup-dynasti, direktører i svingdøren. Bestyrelseskaos, blinde investeringer og presseskandaler i plakatstørrelse. Kulturrevolution og forfejlet indkøbspolitik.

Verdensklasse den ene dag, katastrofeniveau den næste. Midt i denne Brøndby-orkan har Kim Vilfort befundet sig i snart 14 år. Som den eneste af klubbens højt profilerede ledere har talentchefen stået rank og urørlig i øjet af orkanen, hvor han med samme pragmatiske stoicisme, som han praktiserede på banen, har afvist enhver lille, stor og kæmpe storm.

Måske har han overlevet, fordi han er eksponent for Brøndbys absolutte storhedstid. En BIF-helt på Brøndby Stadion, som fansene kalder Vilfort Park. Måske er det, fordi han er en EM-legende, eller fordi han som talentchef har produceret og solgt spillere i international topklasse. Selv er Kim Vilfort ikke i tvivl om, at det handler om, hvem han er som menneske.

Læs også: Brøndbys nye stjerne? Få historien om manden, de kalder ’Kannibal’

- Jeg hører ikke til dem, der bare skifter eller flygter, hvis der er problemer. Jeg flygter aldrig. Jeg var som spiller også lang tid om at tage til udlandet, og jeg har også været gift i snart 30 år. Det ligger nok dybt i mig, at der er nogle ting, der gør, at jeg ikke ændrer på tingene særligt ofte, siger Kim Vilfort, der ud over snart at have rundet 14 år som talentchef også har 12 år som spiller i klubben i bagagen.

Det er ellers ikke, fordi der ikke har været grunde nok til at løbe skrigende væk i løbet af de mange kaotiske år, og han erkender da også, at det ikke altid har været lige nemt.

- Det har været hårdt, vil jeg gerne indrømme. Men en af mine forcer både som spiller og som menneske har været og er, at man er nødt til at forholde sig til virkeligheden, at tage udgangspunkt i den og så arbejde videre. Ellers skal man ikke være i denne branche, siger han og fortsætter:

- For selvfølgelig har det været hårdt og frustrerende, men selv om det er blevet hårdere med tiden, er alt dét, der er sket, en del af, hvordan denne branche er. Og dér er jeg hærdet. Der er nogle, der ikke klarer det, men en del af dét, folk føler, de skal stå igennem i krisetider, kan jeg se bagom og konstatere, at kritikken er overdrevet, at det ikke passer, eller at der er nogle, der skal have vasket hænder, siger Vilfort og lægger vægt på ansvaret over for klubben som en væsentlig faktor:

- Det handler ikke kun lige om en person, en bestyrelse, en træner eller fem spillere, som ikke er gode nok og har fået for høj løn, eller hvad man nu kan finde på af undskyldninger. Alle i administrationen og hele vejen ned har et ansvar over for denne klub.

Med en ny ledelse, ny magtstruktur, nye trænere og nye spillere er luften omkring klubben i denne sæson friskere end nogensinde.

Se ham i aktion: Her slagter Brøndby-emne Ronaldo under VM

- Der er en masse optimisme lige nu, og jeg synes, det ser spændende ud. Men som så mange andre ting er der områder, der har ligget underdrejet de seneste tre-fire-fem år. På alle parametre, også i administrationen, har der været skåret til, og folk har skullet løbe stærkere og stærkere, siger han.

- Meldingerne fra bestyrelsen har været, at tingene skal udvikle sig med omtanke og fornuft. Den første halvanden måned har alt handlet om aktieemission og transfervindue. Det er først nu, at man går i gang med at kigge på resten af organisationen, hvilket gælder talentafdelingen, amatørklubben og administrationen, siger han. Meldingerne fra den nye ledelse har også handlet om at satse på egne talenter.

Hvordan synes du, det passer med de mange indkøb af både unge og etablerede spillere i det seneste transfervindue?

- Vi er nok den trup i Superligaen, der har flest spillere af egen avl i A-truppen. Jeg kan ikke være utilfreds, når man har fem spillere, der debuterer på A-holdet om året i de seneste to-tre år, hvilket er mere end målsætningen. Det vigtigste lige nu er, at førsteholdet vinder. Det er den balance, vi skal tage hensyn til, siger Vilfort og uddyber:

- Dét, ledelsen har ment, tror jeg, er, at vi nu skal bygge videre talentmæssigt. Nu har vi i tre år ikke bygget videre på det, vi havde talentmæssigt. Vi har naturligvis kørt videre og har egentlig formået at holde skruen i vandet. Vi har blandt andet vundet seks U-mesterskaber inden for tre år.

Læs også: Brøndby bekræfter: Vi er i dialog med hollandsk stjerne

Kim Vilfort ser dog også advarselslamper blinke.

- På grund af de problemer, vi har haft imagemæssigt og økonomisk, har vi ikke formået at udvide tingene i talentafdelingen. Vi har ikke ansat flere trænere eksempelvis. Tværtimod har vi skåret nogle ting hist og her. Nu skal der ressourcer til talentafdelingen. Ellers bliver vi overhalet, advarer han.

- For seks år siden var vi nok dem, der var klart længst fremme i talentudviklingen, hvor der nu er fire-fem-seks klubber, der er på mindst samme niveau. Hvert år har vi skullet spare, hvilket har betydet, at der er nogle tiltag, vi ikke har kunnet sætte i værk, siger Vilfort og uddyber:

- Vi er eksempelvis blevet overhalet af andre klubber, når vi kommer ned på U13- og U14-niveau, hvor vi ikke har kunnet tillade os at ansætte folk, mens andre klubber har brugt penge på dette område, siger talentchefen, der har fire ungdomstrænere ansat på fuldtid.

- Udlandsture, som er en vigtig del af talentudviklingen, har vi skåret i. Mentaltrænere har vi ikke så meget inde over, som vi gerne vil have, flere trænere på banen eller hente en ung spiller i Island, hvis det er dét, vi vil, kan vi ikke længere. Der er mange af disse ting, hvor de andre simpelthen har indhentet os og i nogle tilfælde er kommet lidt længere, fordi de har fået stillet ressourcer til rådighed, siger Vilfort og peger på en klub som Esbjerg, der har rykket sig inden for de seneste år.

Er du af den nye ledelse blevet lovet flere ressourcer til Brøndbys talentafdeling?

- Der er ingen, der har lovet mig noget, men det er jo de udmeldinger, der har været. Det er dét sportschefen og bestyrelsesformanden siger, så det, går jeg da ud fra, vil ske. Men der har været andre ting, der skulle på plads først, og fokus i dette vindue har været, hvordan vi får førsteholdet op i omdrejninger, og det har været det vigtigste, siger han.

Hvor længe kan du holde motivationen til at blive i klubben?

- Man skal naturligvis passe på ikke at sidde for lang tid, for så bliver man en del af både det gamle og det nye, og så kan der være nogle ting, man ikke har øje for. Det er jeg realistisk nok til at indrømme. Men jeg får vel at vide, hvis der er nogle af de nye, der kommer med friske øjne og kan se noget andet end mig.