»Konfliktsøgende, voldsparate og konfrontatoriske.«

De ord sætter FC København-fangruppen Sektion 12 på de betjente, som en del af fangruppen søndag stod over for på Københavns Hovedbanegård i forbindelse med en planlagt demonstration, der havde slutdestination ved Divisionsforeningens kontorer i Brøndby.

Ordene flankeres af en video, som viser et sammenstød, hvor Københavns Politi trak stave mod en lille gruppe FCK-fans, og den episode vækker vrede i Sektion 12-gruppen, som i en Instagram-story retter hård kritik mod Københavns Politis arbejde.

»Konfliktsøgende, voldsparate og konfrontatoriske. Dette var i går (søndag, red.) ikke beskrivelsen af FCK-fans, men derimod på Københavns Politi.«

»Man skulle næsten tro, at I ikke ønskede fred og ro, men at skabe nye overskrifter, der kunne dække over jeres egen inkompetence.«

»Heldigvis lykkedes I ikke, selv om I hurtigt fik løjet til medierne. Stop med at tegne dine skræmmebilleder i medierne og få I stedet styr på dine ansatte, Peter Dahl (ledende politiinspektør, red.),« skriver Sektion 12 på Instagram om episoden.

På sociale medier skriver flere FCK-fans, at Københavns Politi visiterede en række af de demonstrerende fans på Hovedbanegården – men det kan Københavns Politi ikke bekræfte for nuværende.

Men hvad der præcist er gået forud for det korte videoklip, skriver Sektion 12 intet om – og man bliver ikke meget klogere på optakten til episoden i videoen ved at spørge Københavns Politi, der dog understreger, at de berørte fans kan klage, hvis de føler sig forurettet.

»Københavns Politi har ingen kommentarer til det konkrete klip, da vi ikke ved, hvad der er gået forud for optagelsen,« lyder det i et skriftligt svar til B.T., som videre lyder:

»Som vores vagtchef udtalte til flere medier i søndags, så måtte betjentene trække stavene, da en gruppe havde en konfrontatorisk og konfliktsøgende adfærd.«

»Helt generelt har politiet mulighed for at anvende magt i en række forskellige situationer, hvor betingelserne for magtanvendelsen er opfyldt. Det kan være i situationer, hvor en borger gør enten passiv eller aktiv modstand mod eksempelvis visitation eller et påbud om at forlade et sted.«

»Hvis de involverede mener, at de er blevet dårligt behandlet, så har de mulighed for at klage over det, og så vil det blive undersøgt af den uafhængige politiklagemyndighed.«

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

B.T. ville gerne have foreholdt den ledende politiinspektør hos Københavns Politi kritikken fra FCK-fangrupperingen, men det har altså ikke været muligt.

Københavns Politi bekræfter, at man nu laver en såkaldt magtanvendelsesundersøgelse, der skal klarlægge forløbet – det er almindelig praksis, når politiet anvender sine magtredskaber.

»Når politiet har anvendt deres magtmidler som stav, peberspray, pistol og hund udarbejdes der en særskilt indberetning om forløbet og baggrunden. Indberetningen bliver vurderet i forhold til at sikre, at reglerne for magtanvendelse er fulgt. Det vil også ske i dette tilfælde,« fortæller Københavns Politi til B.T.

Sektion 12s demonstration forgik som følge af Divisionsforeningens beslutning om, at FCK-fans ikke var velkomne til søndagens derby som følge af de store fan-uroligheder mellem Brøndby- og FCK-fans på det seneste – Sektion 12 kaldte forbuddet mod FCK-fans til derby for ulogisk, urimeligt og konkurrenceforvridende.

Foruden sammenstødet på Hovedbanegården forløb søndagens demonstration fredeligt.