»Skal vi ikke se, om John Utakas bror spiller fodbold?«

Sådan indledte den tidligere sportslige koordinator i OB, Michael Buchholtz, sin eftersøgen på det, der endte med at blive en succeshistorie i den danske Superliga.

I debatprogrammet Fodbold FM på Radio24syv fortæller Buchholtz den mærkværdige historie om, hvordan nigerianske Peter Utaka kom til klubben.

»Ved et tilfælde sad jeg og fumlede med nogle topscorerstatistikker. Så havde jeg kigget på John Utaka i Portsmouth, ikke at vi havde tænkt os at købe ham, men jeg fandt ud af, han havde en bror. Så tænkte jeg på, om vi skulle se, om han også kunne spille fodbold.«

»Det gjorde han så - i 2. division i Belgien (Royal Atwerp, red.). Ved et tilfælde havde en agent, som jeg havde en god kontakt til. Så ringede jeg for at høre, hvad ham med det fornuftige snit rendte og lavede, og om han kunne tænke sig en prøvetræning i Danmark,« siger Michael Buchholtz i Fodbold FM.

Den daværende trænerduo i OB, cheftræner Lars Olsen og assistent Viggo Jensen, havde flere gange sagt nej til spillere på prøvetræning til Buchholtz' store ærgrelse. Med Peter Utaka var situationen dog omvendt.

»Da jeg kørte ham til Billund Lufthavn, efter han havde gennemført to-tre dages prøvetræning, var jeg sikker på, at han ikke kom tilbage igen. Jeg blev vitterligt overrasket, da Lars kom og sagde, at ham og Viggo havde talt om det, og de gerne ville tage ham ind. Egentlig som et supplement til den eksisterende trup, men det gik så i en helt anden retning,« fortæller Michael Buchholtz.

Peter Utaka endte med at spille 3,5 sæson i OB som en fast del af startopstillingen. Han fik 108 kampe i Superligaen og scorede 52 mål. Og i sæsonen 2009-10 blev den nigearianske angriber endda topscorer i den bedste danske liga.

Du kan høre hele Fodbold FM-programmet her med Michael Buchholtz, tidligere Superliga- og U21-landstræner Morten Wieghorst og journalist Jeppe Laursen Brock, hvor de runder den første halvdel af grundspillet og meget mere.