Den økonomiske krise kradser i AaB, hvor man forventer et underskud på mellem 28 og 32 millioner kroner for 2019.

Det får en økonomiprofessor til at råbe vagt i gevær.

»Hvis jeg var en profitmaksimerende aktionær, ville jeg ikke være glad for at kigge i de regnskaber. Der er en overskudsgrad på minus 150 procent, og det er jo helt sindssygt. Det ser kritisk ud. Ikke i den forstand, at klubben er på randen af konkurs, men reserven svinder ind, og det kan jo ikke fortsætte på den måde. Fortsætter denne trend i fire-seks år endnu, er kassen pludseligt tom,« siger Thomas Borup Kristensen til Nordjyske.

Han kritiserer også AaB for ikke at have udvist rettidig omhu ved at lægge penge til side i de perioder, hvor klubben har haft store transferindtægter. Her har klubben i stedet brugt pengene på nye faciliteter og spillere.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Sådan gør man i mange virksomheder, og vi synes netop, at det har været rettidig omhu. Man kan så diskutere, om vi har fået nok for pengene, og det er en mere relevant diskussion end en snak om at polstre. For hvorfor i himlens navn skulle vi lægge flere penge til side end de mange penge, vi i forvejen havde på det tidspunkt, sigerr Torben Fristrup, bestyrelsesformand i AaB, til Nordjyske.

Som følge af de blodrøde tal har AaB-bestyrelsen indkaldt til ekstraordinær generalforsamling på tirsdag. Her vil man diskutere muligheden for en kapitaludvidelse inden 2024.

Torben Fristrup har tidligere over for B.T. slået fast med syvtommersøm, at AaB ikke har likviditetsproblemer.

»Det er bestyrelsens ansvar, at vi hele tiden kigger ud i fremtiden. Flere af vores konkurrenter opruster, og vores ambition er fremdeles at være en fast del af top-6 i Superligaen. Derfor har vi brug for et større råderum.«

Sidste gang, AaB A/S bad sine aktionærer om lov til at iværksætte en kapitaludvidelse, var i 2014. Den tilførte selskabet 76 mio. kroner.

Torben Fristrup ønsker over for B.T. ikke at oplyse, hvor mange penge klubben håber på at kunne rejse i forbindelse med en eventuel kapitaludvidelse, men det kan ifølge sportsøkonom Troels Troelsen være helt op mod 160 millioner kroner.

Dermed vil AaB trods de dårlige regnskaber og en faldende aktiekurs fremover stadig have gode muligheder for at være en væsentlig aktør i dansk topfodbold.

AaB's økonomiske problemer skal ses i lyset af blandt andet manglende salg af spillere i de seneste transfervinduer. Det har blandt andet fået den konsekvens, at sportsdirektør Allan Gaarde blev fyret, hvorfor klubben nu jagter en ny sportschef og en ny fodboldchef.