Lyt til artiklen

Du ville nok ikke vide det, hvis du så ham trisse rundt på AaBs træningsanlæg på Hornevej i Aalborg med sin stille og ydmyge facon plantet i den 1.70 meter høje krop. Et stadig ret ukendt ansigt i det danske fodboldlandskab.

Men den er god nok. Han er en vaskeægte superstjerne. Elsket i hjemlandet med de 30 millioner indbyggere for sine egenskaber på fodboldbanen.

Den stille fyr er 22-årige Edison Flores fra Peru, og han er AaBs største indkøb i flere år. Ikke blot målt på populariteten, men også i rent økonomiske rammer.

Egenhændigt har Flores fået AaBs sociale medier til at eksplodere. På grund af sin blotte tilstedeværelse i Aalborg er hjemlandet Peru oversvømmet i begejstring for den nordjyske fodboldklub, der nu sender Flores-trøjer til Peru med gratis forsendelse. Indslag til klubbens Facebook-side bliver produceret på spansk, og så er en del af webshoppen også tilgængelig på spansk nu.

Jo, AaB har bestemt omfavnet Flores’ popularitet i hjemlandet. En noget uvant situation for klubben, fortæller sportsdirektør Allan Gaarde, da BT møder ham til en AaB-træning.

»Det er en uopdaget ting for os, og set i det samlede billede af købet af Flores har det ikke engang betydet én eneste procent. Det er udelukkende af sportslige omstændigheder, at vi har hentet ham, men det er kun superfedt. Når vores første indslag med Edison blev vist over 116.000 gange på Facebook, viser det noget om, hvilken spiller vi har hentet. Og hvor stort et navn, han er i Peru,« forklarer Allan Gaarde.

Til sammenligning får et gennemsnitligt AaB-indslag ikke meget mere end 20.000 visninger, så det er bestemt nye tider for nordjyderne, der ikke normalt brager igennem på de sociale medier.

Flores’ skifte til AaB er da også blevet dækket vidt og bredt i Peru, og hvis man skulle befinde sig i Peru med en trang til at holde sig opdateret på højdepunkterne fra AaBs Superliga-kampe, så er der også råd for det takket være Flores.

 
Andreas Cornelius og Thomas Delaney scorede hver et flot mål, da FC København uden kvaler slog AC Horsens med 2-0 på CASA Arena.
Vis mere

Hvordan har I ellers kunnet mærke hans popularitet i Peru?

»Edison er ikke ukendt i fodboldmiljøet hos andre sportsdirektører, så vi har hørt et par ’wauw, det kunne de alligevel godt i Aalborg’ over skiftet, men det er især på sociale medier, hvor vi er blevet indtaget af spansktalende, at vi kan mærke det. Det er supersjovt, at AaB også pludselig kan blive et stort navn i Peru. Jeg ved også fra hans agent, at højdepunkterne fra vores kampe bliver vist på peruviansk tv hver weekend nu,« siger Gaarde.

Den offensive peruvianers evner på fodboldbanen var ikke gået ubemærket hen i resten af Europa, og egentlig lå AaB slet ikke til at kunne hente Flores til Aalborg. Specielt ikke, da den hollandske storklub Feyenoord bød 11 mio. kr. for ham, fortæller Gaarde. Et beløb, AaB slet ikke kunne matche, men hollænderne blev i tvivl om købet, og så slog nordjyderne til og sikrede sig Flores fra Peru-klubben Universitario.

Du siger, Feyenoord bød halvanden million euro (11 mio. kr., red.). Kan du sige noget om, hvad I endte med at give for ham?

»Nej, det kan jeg ikke. Men det er slet ikke i det leje. Jeg kunne læse på Universitarios hjemmeside, at der står, at vi har pt. har købt 60 procent af Flores, og at der så er der en option på de sidste 40 procent, og det er nok ikke helt galt, hvad der står på den hjemmeside,« smiler Allan Gaarde på klassisk nordjysk manér med henvisning til, at skulle AaB sælge Flores videre, skal hele 40 procent af transfersummen sendes til tilbage til Universitario.

»I min tid i klubben er det første gang, at vi reelt har betalt en transfer, som er værd at tale om. Det er en større investering for os, men heldigvis er vi kommet i en situation, hvor vi har fået så meget styr på økonomien, at vi har fået råd til at gøre det. Og vi synes, at kombinationen er superfin. Vi har basen af vores egne talenter, og vi får så også spillere ind, der har en anden fodboldbaggrund, og som byder ind meget noget andet. Som eksempelvis Edison Flores og Christian Bassogog,« lyder det fra Gaarde.

Artiklen fortsætter under billedet...

Edison Flores i aktion for det peruvianske landshold.
Edison Flores i aktion for det peruvianske landshold. Foto: CRIS BOURONCLE
Vis mere

AaB-træner Lars Søndergaard var med i hele processen omkring købet af Flores, og han har også kunnet mærke, at det er en spiller med en større popularitet end normalt, som AaB har hentet.

»Han er ikke en, der kommer med store nykker i forhold til at være stjerne, for det er han virkelig i Peru, og jeg ved, at en af grundene til, at han er utroligt populær i Peru, er, at han netop er meget ydmyg. Han tager sig tid til fans. Jeg synes, man kan se det på banen, at han gerne vil arbejde hårdt, og det er en af de ting, der gør, at han har en mulighed for at slå igennem i Europa på rigtigt højt niveau. Han skal nok lære at tilegne sig det, vi gerne vil i Europa. Især den defensive del af spillet, men han kan nogle ting med bolden og er ret pasningssikker,« siger Søndergaard.

Endnu kan Flores kun snakke spansk, men assistentræner Jakob Friis mestrer sproget, og det spillede i høj grad ind i købet. Både for Flores og for AaB.

På grund af de manglende engelsk kundskaber er det derfor også med hjælp fra kommunikationsafdelingens spansktalende medarbejder, at BT får en kort snak med Flores.

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Hvordan er dit skifte blevet modtaget i Peru?

»Der er mange, der snakker godt om, at jeg er kommet hertil. De håber alle på, at jeg kommer til at få succes og gøre det rigtigt i AaB.«

Hvad siger du om den peruvianske invasion på AaBs sociale medier?

»Det er ret sjovt, at der er så stor interesse på de sociale medier, og det giver mig endnu mere lyst til at gøre det godt på banen.«

Hvorfor tror du, det er sådan?

»Peruvianerne er fodboldgale. Der er en kæmpe interesse for sporten især ligaen i Peru. Det er kongesporten i Peru, og der er altid kæmpe opbakning til landsholdet,« lyder det fra Flores.

AaBs ’hemmelige’ superstar. I hvert fald for nu.