Det vækker opmærksomhed rundt om i de danske superligaklubber, at landstræner Åge Hareide kritiserer det spillemæssige niveau i dansk fodbolds bedste række.

»Jeg synes, Hareide skyder for hårdt.«

»Der løber en masse profiler rundt i Superligaen, og konkurrencen er hård. Det faktum betyder, at spillerne kamp efter kamp bliver testet. Jeg er sikker på, at vi godt kan producere landsholdsspillere, selvom vi niveaumæssigt ikke når eksempelvis den engelske Premier League,« siger AaB's sportschef, Allan Gaarde, til B.T. og bakkes op af AGF's sportschef, Peter Christiansen.

»Hvor vil Hareide hen? Det er jo to vidt forskellige verdener, vi taler om. Hareide taler om toppen af international fodbold, mens vi i det daglige beskæftiger os med udviklingen af spillet i en national liga. Jeg kunne godt ønske, at Hareide tog diskussionen med os i klubberne i stedet for at fremkomme med den via medierne. Det ville klæde ham,« siger Peter Christiansen.

Til gengæld kommer det ikke bag på FC Nordsjællands sportschef, Carsten V. Jensen, at Åge Hareide kalder superliganiveauet for lavt.

»Som jeg ser hans tid i DBU, virker det ikke til, at han har haft til opgave at samle dansk fodbold eller haft til hovedopgave at udvikle den næste generation af landsholdsspillere og har derfor heller ikke taget noget ejerskab i den sammenhæng,« siger Carsten V. Jensen.

Et af Åge Hareides andre kritikpunkter er FC Midtjylland, der ifølge nordmanden har manglet power.

»Jeg ønsker ikke at kommentere på Hareides udtalelse,« siger FCM-træner Kenneth Andersen.

FC Midtjyllands cheftræner Kenneth Andersen.
FC Midtjyllands cheftræner Kenneth Andersen. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Til gengæld er FCM-målmand Jesper Hansen en smule mere snakkesalig.

»Man kan sige, at Hareide har en pointe. Det, vi præsterede i nederlaget mod Malmø FF, var ikke godkendt,« siger Jesper Hansen.

Allan Gaarde kunne dog godt have ønsket sig, at Åge Hareide havde udtalt sig knap så skarpt.

»Selvfølgelig var det ærgerligt for dansk fodbold, at FCM i denne sæsons Europa League-kvalifikation blev besejret af Malmø. Men det er ét tilfælde. For generelt er den danske liga altså bedre end både den svenske og norske,« siger Allan Gaarde.

AaBs sportsdirektør Allan Gaarde.
AaBs sportsdirektør Allan Gaarde. Foto: Henning Bagger
Vis mere

I øvrigt kunne Peter Christiansen godt tænke sig, at man så Åge Hareide ude på de danske stadioner, når der bliver spillet kampe i Superligaen.

»Hvad har landstræneren egentlig gjort for at sætte sig ind i superligaholdenes spillemæssige niveau? Vi har aldrig set hverken ham eller hans assistent (Jon Dahl Tomasson, red.) på de stadioner, vi spiller. Hans udtalelser ville have langt større vægt, hvis han havde været ude at mærke virkelighedens verden. Når man er landstræner, skal man både skabe debat og dynamik. Så hvis han ønsker at besøge os, er han velkommen,« siger Peter Christiansen.

Samme holdning har Allan Gaarde.

»Det ville være super at se landstræneren på stadion. Kampene i Superligaen bliver altså bedst vurderet, hvis man ser dem live,« siger Allan Gaarde, der ikke kan huske, om Åge Hareide nogensinde har set en AaB-kamp på Aalborg Portland Park.

Carsten V. Jensen, billedet, er sportschef i FC Nordsjælland.
Carsten V. Jensen, billedet, er sportschef i FC Nordsjælland. Foto: Simon Skipper
Vis mere

I FC Nordsjælland er man en smule mere forvænt.

»Jeg er ikke helt sikker, men så vidt jeg husker, var han her på stadion for et år eller to siden, men det giver jo meget god mening i forhold til hans holdninger til Superligaen og dens værdi, set i relation til hans opgave. Til gengæld har vi ofte besøg af de øvrige landstrænere her på stadion,« siger Carsten V. Jensen og tilføjer:

»Jeg fornemmer, han udtaler sig meget ærligt om sine holdninger til dansk fodbold, og det er vel egentlig befriende, at det ikke har været igennem noget filter. Om det er i tråd med DBU's officielle holdninger, kan jeg ikke svare på.«

Ifølge FCM-målmand Jesper Hansen, der sidst var udtaget til landsholdet i efteråret 2018, har Åge Hareide i forbindelse med samlingerne før landskampene ikke udtalt sig kritisk til spillerne om Superligaens niveau.

FC Midtjyllands målmand Jesper Hansen i Superligakampen mellem FCM og Brøndby IF i Herning, 22. april 2019.
FC Midtjyllands målmand Jesper Hansen i Superligakampen mellem FCM og Brøndby IF i Herning, 22. april 2019. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Personligt synes jeg, det er fint, at Åge Hareide har en mening, og som jeg husker det, har hans forgænger (Morten Olsen, red.) tidligere været ude at sige noget lignende,« siger Jesper Hansen.

På spørgsmålet om, hvorvidt Åge Hareides kritik er konstruktiv, er Jesper Hansens svar en anelse mere nølende.

»Man kan i hvert fald bruge det som en opfordring til, at klubberne højner niveauet på alle parametre, fra spillestil til optimering af baneforholdene,« siger Jesper Hansen, der ikke har nogen kommentar til, at landstræneren sjældent overværer kampene i Superligaen.

»Jeg stoler på, at han har et godt blik til de spillere, der er inde omkring landsholdets bruttotrup. Men mere synlighed – hvis det altså mangler – kan kun gavne. Det vil være fedt for klubberne at se ham holde øje og tage stikprøve på, hvordan det står til i Superligaen,« lyder Jesper Hansens slutreplik.