FC Midtjylland har scoret kassen med rekordstore salg, men har Superligaens førerhold også solgt guldet? Bestyrelsesformand Rasmus Ankersen gør status efter et vildt transfervindue.

Der var træthed, men også glæde og stor stolthed at spore i stemmen hos Rasmus Ankersen dagen efter FC Midtjyllands rekordstore salg af angriber Alexander Sørloth til Crystal Palace.

Et hektisk forhandlingsforløb med Premier League-klubben blev først lukket i sidste øjeblik på transfervinduets sidste dag. Men det har været alle de tabte søvntimer værd, siger FC Midtjyllands bestyrelsesformand på telefonlinjen fra Heathrow-lufthavnen i London.

»Vi har lavet en fantastisk handel. Økonomisk set taler den for sig selv. Men nej, det er ikke meget, vi har sovet de sidste dage,« siger Ankersen, som sammen med klubejer Matthew Benham var med til at forhandle rekordhandlen i hus i London med Crystal Palace-ledelsen.

Alexander Sørloth i aktion for FCM (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017)
Alexander Sørloth i aktion for FCM (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Foto: Henning Bagger
Vis mere

Her oplevede de nogle nervepirrende scener, da de underskrevede papirer skulle sendes afsted til godkendelse hos FIFA.

»Det kunne godt være røget på gulvet til sidst. Kontrakten blev først sendt ind og godkendt fire minutter før tid. Men vi nåede det heldigvis. Sørloth skulle forhandle sine personlige forhold på plads, og så er der en række juridiske ting, der skal formuleres, så det tager bare tid,« siger den lettede bestyrelsesformand.

SE INTERVIEW MED EN GLAD ALEXANDER SØRLOTH I VIDEOEN OVER ARTIKLEN

Salget af den 22-årige nordmand koster Crystal Palace det for en Superliga-klub svimlende beløb af 75 millioner kroner.

I første omgang.

En række bonusser kan, ifølge BT’s oplysninger, sende beløbet helt op på 141 millioner kroner.

Eksempelvis udløser det ydrligere 22 millioner kroner, hvis Sørloths nye klub overlever i bundstriden i Premier League. Tilsvarende er der en række andre ’realistiske’ bonusser i aftalen mellem de to klubber.

Men spørgsmålet er så, om FC Midtjylland med salget af komet-topscoreren også har solgt ud af deres muligheder for at forsvare den førsteplads, de har overvintret på i Superligaen, hvor de er et point foran Brøndby IF?

»I den ideelle verden havde det sportsligt set måske været bedst at holde sammen på det. Men måske bliver vi endnu bedre af at have solgt spillerne? Der er der jo ingen, der ved,« siger Ankersen, og spekulerer videre:

»Vi ville også kunne tabe mesterskabet på gulvet, selv hvis de var med og ikke havde solgt dem. Det er der aldrig nogen, der finder ud af. Men hvis vi ender med ikke at stå øverst på skamlen til sommer, så vil folk stille de spørgsmål, du stiller. Det er ok.«

Rasmus Ankersen, bestyrelsesformand FCM (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017)
Rasmus Ankersen, bestyrelsesformand FCM (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Foto: Henning Bagger
Vis mere

Foruden Sørloth har midtjyderne tidligere i januar-vinduet også solgt to øvrige store profiler, den målfarlige forsvarsspiller Filip Novak, som er skiftet til tyrksiske Trabzonspor, og det danske back-talent Rasmus Nissen, som Ajax Amsterdam har købt.

Selv om tre stamspillere er væk, herunder den store norske angriber, som stod for 10 mål i efteråret, så er den 34-årige bestyrelsesformand fortrøstningsfuld i forhold til FCM’s guldmuligheder.

Truppen er fortsat bred, mener han, og erstatninger som Erik Sviatchenko, Bubacarr Sanneh og det ukrainske angrebstalent Artem Dovbyk er allerede kørt i stilling.

»Vi føler, der er så meget kvalitet i truppen i forvejen og med det, vi har hentet ind, at der ikke er nogen grund til at ikke at tro på, at vi kan vinde guldet. Det tror vi selvfølgelig på,« siger Ankersen, som fortæller, at salget af Sørloth på ingen måder var planlagt, men kun kom i stand, fordi Crystal Palace gav et tilbud, som midtjyderne ikke kunne sige nej til.

»Noget, jeg også har lært i den tid, jeg har været i fodbold, det er, at man skal sælge, når man kan. Sørloth har selvfølgelig været outstanding i efteråret, men der er ingen garanti for, at det ville forstætte. Det er meget muligt, for han er en god spiller, men hvem ved, om han var blevet skadet eller havde fået et formdyk,« siger han, og fortsætter:

»Vores udgangspunkt var egentlig, at vi ikke var interesseret i at sælge nogle stamspillere. Men når man ikke er det, er man også i stand til at få højere priser. Det er endt med, at vi har lavet nogle handler, vi er meget stolte over. Sportsligt set, er det altid ærgerligt at miste gode spillere, men vi føler, at vi har erstattet dem godt. Selvfølgelig indebærer det en vis risiko. Men vi har vurderet, at det var risikoen værd. Og når profiler som Nissen, Sørloth og Novak forlader os, så er der nogle andre, der skal steppe up.«

FC Midtjylland har sammen med Brøndby IF og FC Nordsjælland, som udgør top-3 i Superligaen, tegnet toppen af ligaen i denne sæson.

Derudover er der de sovende løver fra FC København, der når som helst kan vågne op til dåd, særligt efter megakøbet af landsholdsangriber Viktor Fischer.

Guldkampen kan - ikke bare her i forået, men også i de kommende sæsoner – derfor blive meget intens.

Det får dog ikke Rasmus Ankersen til at udstikke en ny og mere offensiv kurs på transfermarkedet for FC Midtjylland, nu hvor klubben har fået en økonomisk indsprøjtning i 100-millionerklassen.

»Som udgangspunkt skal pengene ikke bruges på dyre spillere. Vi vil i stedet investere dem i bedre træningsfaciliteter og mere scouting. Og så giver de os da nogle flere handlemuligheder økonomisk, hvis vi ser noget interessant i markedet, men som sådan ændrer vi ikke vores rekrutteringspolitik. Så nej, vi skal ikke til at spendere 20-30-40 millioner kroner på spillere,« siger Ankersen med henvisning til netop FCK’s køb af Fischer, som ifølge BT’s oplysninger kostede 20-25 millioner kroner.

»Det er et flot køb af Fischer, FCK har lavet. Det kan være et stort scoop for dem. Desværre. Men det har de også betalt for. Men det er FCK’s transferpolitik. Ikke vores. FCK opererer med et væsentligt højere budget både løn- og transfermæsigt. Vi skal i stedet være bedre end dem til at finde billige spillere og til at udvikle vores spillere, så vi kan få en hurtigere værdiforøgelse på dem,« siger FCM-formanden, som med de store januarsalg har fået endnu mere blod på tanden i forhold til at slå transferrekorden endnu engang – samtidig med at klubben fortsat skal være med i toppen af Superligaen hvert år:

»Vi har flyttet overliggeren i det her vindue for, hvor meget vi kan sælge spillere for. Og jeg har en fornemmelse af, at vi allerede nu har spillere i holdet, som kan flytte transferrekorden endnu engang. Vi har mange dygtige unge spillere, som er på vej. Vi har meldt ud tidligt, at vi både vil være en udviklings- og en resultatklub. Det er der mange, der har sagt, at man ikke kan. Det er som at trykke på speederen og bremsen på samme tid. Men vi tror på, og har bevist, at det kan være muligt.«

Så må vente til sommer med at se, om midtjyderne kan holde det sportslige momentum uden de tre profiler foråret igennem og vinde klubbens andet mesterskab.