Ståle Solbakken har en plan. Han har allerede gennemført den i FC København, men nu skal det også bredes ud til resten af dansk fodbold.

Planen er simpel nok: Danmark skal til at gå op i international fodbold i stedet for at flyde rundt i egen andedam.

»Det har jeg sagt siden 2006. Sommeren 2006 på Viborg Stadion. Der var Viborg et af de bedste hold med Ove Christensen, som tog sølv året før. Vi spillede en vældig god kamp, og vi skulle møde Ajax i Europa tre dage senere,« siger Solbakken og fortsætter.

»Vi førte 3-0, og så skiftede jeg Jesper Grønkjær og Tobias Linderoth ud. Der gik bare et gisp gennem hele stadion. ‘Er han idiot eller hvad?’. Nej, det var jeg ikke. Jeg skulle bruge de bedste spillere om tre dage. Slog vi Ajax? Kom vi i Champions League?«

Foto: Claus Bech
Vis mere

Ordene faldt med den passion, som man kender fra nordmanden, når han virkelig har noget på sinde.

Og det havde han igen, efter FC København havde kørt en sikker 1-0-sejr over FC Nordsjælland hjem i Farum på et Dame N’Doye-mål.

Endnu engang fik kampprogrammet en syngende oral lussing af Ståle Solbakken, inden han gik over i en mere generel debat om fodboldudsynet i Danmark - eller manglen på samme.

»Der er vældig få, der går op i international fodbold. Det er lidt som i Sverige, hvor der er mange, der ikke går op i det. De er optaget af andedammen i stedet for international fodbold,« siger Solbakken, som i hvert fald selv hører til kernen af Europa-afficionados.

Foto: Lars Møller
Vis mere

»Det er jo det, der tæller! Det er det, der tæller! Hvis du skal videre i verden, skal du have impulser. Så må du tåle at tabe en kamp 3-0. Du må ud på nogle arenaer. Du må svømme på dybt vand. Der skal tingene lægges til rette for os, så vi ikke drukner.«

Ståle Solbakken og FC København får dog tre dages ro, inden det torsdag gælder Malmö FF i en kamp, der afgør, om FCK er med i Europa efter nytår.

Uanset om det sker eller ej, er FCK-manageren ikke i tvivl om, at det har været et godt halvår for FC København.

»Der er en elefant i rummet for os, og det er FC Midtjylland. Hvis du tager det pointsnit, vi har, kan du sammenligne det med hvilken som helst sæson. Det er i en halvsæson, hvor vi har kæmpet så meget med skader. Og så har vi en finale mod kære Malmö FF på torsdag,« siger Solbakken og fortsætter.

Foto: GIAN EHRENZELLER
Vis mere

»Vi har vel stort set ikke tabt i Europa. Vi har tabt en kamp mod Riga, men ellers ikke. Vi er videre i pokalen, og vi har næsten 2,3 point i snit. Så vi har haft en fantastisk halvsæson, men der er FC Midtjylland, som spiller en gang om ugen og gør det rigtig, rigtig godt.«

Kampen mod Malmö FF bliver FC Københavns næstsidste i år, og her skal Solbakken og co. have fundet et hold, der stadig har fysik til et brag.

Det bliver uden anfører Carlos Zeca, men det ændrer ikke på tilgangen til kampen.

»Vi skal gå efter at vinde kampen, men vi bliver ikke kede af det, hvis det ender 0-0. Men det kan vi ikke spille efter på hjemmebane. Det bliver spændende,« siger Ståle Solbakken.