En gevaldig ridse i den københavnske selvforståelse. Efter ni år med europæisk gruppespil i træk vågnede FC Københavns spillere og fans fredag op til en ny virkelighed. Flotte sejre over Ajax, Manchester United og Panathinaikos blev erstattet af et skuffende nederlag til Tjekkiets tredjebedste hold, Jablonec.

En heldig 1-0-sejr på udebane blev formøblet i returopgøret, der endte med et 2-3 nederlag i Parken. Og dermed må københavnerne indstille sig på, at midtugen i år ikke bruges på fodboldbanen. Dagen derpå erkender manager Ståle Solbakken, at nederlaget kan påvirke holdets selvforståelse.

»Vi får svaret næste år. Hvis vi kan komme tilbage i gruppespillet dér, har vi givet et modsvar. Men ellers må vi bruge kræfterne på at vinde mesterskabet. Vi lever nok med, hvis vi hvert tiende år ikke går i gruppespillet – men hvis vi skal beholde selvforståelsen af, at vi fast hører til i Europa, kræver det, at vi er tilbage næste år,« siger han til bt.dk og fortsætter:

»Men det er op med hovedet. Vi har mange gange været i en situation, hvor det er gået vores vej. Vi har været i ni gruppespil i træk - og jeg kan nævne fire-fem kvalifikationskampe, hvor marginalerne er gået vores vej. Det gjorde det ikke i går (torsdag, red.). Det må vi leve med. Vi er ikke tilfredse, men kampen er slut – nu må vi fokusere på at forsætte den gode start i Superligaen.«

Ståle Solbakken understreger dog, at den tidlige exit får konsekvenser. Regnskabet er allerede blevet nedjusteret med 30 mio. kr. - og derudover bliver det også nødvendigt at sælge spillere.

»Nederlaget betyder, at vi ikke skal spille så mange kampe. Derfor bliver vi nødt til at trimme truppen en smule. Jeg kan ikke sige, hvor vi konkret skal af med spillere. Det kommer an på tilbuddene og efterspørgslen. Det er tre uger tilbage af transfervinduet, vi må se, hvad der sker,« siger han.

En af de spillere, der meget vel kan være fortid hos de danske vicemestre, er det ghanesiske midtbanemonster Daniel Amartey. Flere klubber lurer allerede på ham - og Solbakken erkender, at tilbuddene kan nå en størrelse, hvor man ikke kan sige nej.

»Hvis der kommer et stort nok tilbud, er et salg en mulighed. Men det var det for så vidt også før kampen i går. Alting har sin pris.« siger han.

FC København har ellers investeret massivt, siden Ståle Solbakken i 2013 vendte tilbage til klubben. I omegnen af 120 mio. kr. har nordmanden har spenderet.

I har brugt et beløb, der er uset i dansk sammenhæng - og alligevel ryger I ud til nummer tre fra Tjekkiet. Har du gjort dit arbejde godt nok?

»Det er én kamp, vi taber. Det synes jeg ikke, man kan dømme os på. Vi lavede en stor udrensning sidste sommer, hvor 10 nye spillere kom ind. Vi fik mange Bosman-spillere (transferfri, red.) og brugte ikke så mange penge. Nu har vi købt Santander, der er den dyre dreng. De andre spillere ligger under dansk målestok. Og i en kamp som den i går (torsdag, red.) kan alt jo ske. Sådan er det.«

I har jo om nogen levet højt på og fået kredit for evnen til at præstere i en enkelt kamp. Er det ikke letkøbt nu at bruge det som undskyldning?

»Det kan ske, at man taber. Vi er en ud af 10 klubber i Europa, der har været i gruppespil ni år i træk. Det er nok mere unaturligt for en klub som vores - end at vi ikke klarer det et enkelt år. Nu må vi vise, at vi kan rejse os og komme videre.«

Det er to år siden, du tog over. Har processen med at gøre holdet konkurrencedygtigt taget længere tid, end du havde forventet?

»Vi havde ikke regnet med, at halvdelden af holdet ville blive skadet. Mange profiler fik en meget kedelig sæson sidste år, fordi de stort set var skadede i en eller to tredjedele af sæsonen. Det har måske gjort, at det er gået lidt langsommere. Men vi tog over to point i snit, vi blev pokalmestre, vi spillede gruppespil i Europa League – og så må vi sørge for at vinde DM i år og komme i gruppespil næste år.«

I er ude af Europa League og kan fokusere fuldstændig på Superligaen. Med de investeringer, I har lavet, hvor stor en fiasko er det så, hvis I ikke vinder mesterskabet?

»Selv hvis jeg spiller med dig på holdet, vil jeg sige, at jeg vil vinde DM-guld. Vi siger, vi skal vinde DM hvert eneste år. Det ligger fast lige meget hvad. Da vi lå 13 point efter FC Midtjylland sidste år, sagde vi, at vi skulle vinde DM – og det siger vi i år.«