Der er ingen problemer med inhabilitet i Fodboldens Disciplinærinstans, siger formand Jens Hjortskov.

Dermed afviser Hjortskov den kritik, som FC Københavns manager, Ståle Solbakken, har fyret af.

Solbakken kalder det 'hul i hovedet', at der sidder medlemmer fra klubberne med i udvalget, og FCK-bossen mener, det siger sig selv, at man er inhabil eller kan drage fordel af en dom, hvis man repræsenterer en klub i rækken.

Jens Hjortskov kan dog ikke få øje på problemet i, at OBs sportsdirektør, Jesper Hansen, og AaB-direktøren Stephan Schoors sidder med i udvalget - tværtimod.

»Vi har en forretningsorden i Disciplinærinstansen, som DBU har udarbejdet. I den orden er en bestemmelse om inhabilitet. Den følger forvaltningsloven. Hvis du har en særlig interesse i en sag, skal du oplyse det og undlade at behandle sagen. I samme sekund at de klubfolk, vi har, lugter, at der kan være en situation, hvor de har et falsk lod i vægtskålen, så melder de klart ud og deltager ikke i behandlingen af sagen. Realiteten er, at hvis du skal have nogen i det udvalg, så er du nødt til at have nogen, som har en berøring med dansk fodbold. Det ser jeg ikke som et problem. Tværtimod er det en styrke.«

Jens Hjortskov, formand i Fodboldens Disciplinærinstans.
Jens Hjortskov, formand i Fodboldens Disciplinærinstans. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Fodboldens Disciplinærinstans består ud over de to klubfolk fra Superligaen af FC Fredericias direktør, Stig Pedersen, den tidligere superligaspiller Steven Lustü samt en uafhænig næstformand i Jakob Berger og en uafhængig formand i Jens Hjortskov, der er advokat.

Onsdag tildelte instansen FCK-spilleren Federico Santander en karantæne på to spilledage for at have givet Emiliano Marcondes et trælår i københavnernes seneste kamp mod FC Nordsjælland.

Alle seks medlemmer var med til at træffe en afgørelse i dén sag, og dermed er hverken Stephan Schoors eller Jesper Hansen erklæret inhabile i denne omgang. Hverken AaB eller OB skal møde FC København i resten af sæsonen, fordi de dyster i hver sin slutspilsgruppe i Superligaen, og en karantæne til Santander vil de to klubber dermed ikke kunne drage en direkte fordel af.

Jens Hjortskov, kunne man alligevel ikke forestille sig, at en Stephan Schors i AaB eller en Jesper Hansen i OB kunne have en interesse i at svække FC København i jagten på endnu et mesterskab?

»​Det er at tage det alt for langt, synes jeg. Hvis nu det var sådan, at AaB eller OB var i slutspillet og skulle møde FC København i en kommende kamp, så kan du være helt sikker på, at hvis ikke de selv havde erklæret sig inhabile, hvilket de helt sikkert ville have gjort, så ville vi andre have sagt det til dem. Det er ikke et problem for os. Alle er ekstremt opmærksomme på det, og der er ingen, som vil udsætte sig selv for den kritik, der helt sikkert ville komme.«

Kritik er der masser af fra Ståle Solbakken, som hellere ser fodbolddommere være med i udvalget. I den forbindelse understreger Jens Hjortskov, at det ikke er ham, der beslutter udvalgets sammensætning.

Kunne det ikke være rart at have en dommer med i instansen, Jens Hjortskov?

»Vi stiller oftest supplerende spørgsmål til kampens dommer i forhold til den redegørelse, som han laver. Det sker tit, hvis vi ikke mener, at indberetningen er dækkende. Vi har en dialog med dommeren, men det er ikke sådan, at kampens dommer som sådan har foretræde for udvalget eller er med til at afsige afgørelsen. Det må han i øvrigt heller ikke. Fodbolddommervinklen på episoderne får vi til fulde belyst af kampens dommer. Nu er jeg advokat, og noget af det, der ikke er hensigtsmæssigt i retssager, er, hvis du har to skønsmænd, der udtaler sig om samme problemstilling. For hvem har så ret, hvis de er uenige?«

Fodboldens Disciplinærinstans ser ikke alle kampe minituiøst igennem, og det er ligeledes noget, som Ståle Solbakken ser som et problem. Også den kritik afviser Jens Hjortskov.

Når I ikke ser alle kampe igennem i instansen, er der så ikke en risiko for, at det er spillerne i de kampe, der bliver eksponeret mest, som har størst risiko for at blive tildelt en karantæne efterfølgende?

»​I dag er der ikke en fodboldkamp, som ikke bliver transmitteret. Der er fuldt ud lige så rig lejlighed til at bringe episoder fra enhver kamp – også mellem nr. 10 og 11 i Superligaen – for vores opmærksomhed.«

Det er i repræsentantskabet i Dansk Boldspil-Union, at der skal ændres på instansens sammensætning, hvis det skal ske. Det har dog ikke været muligt for BT at få en kommentar fra formand Jesper Møller for at høre til hans holdning til, om der skal laves om på Fodboldens Disciplinærinstans.

I Divisionsforeningen har direktør Claus Thomsen ingen ønsker om at ændre på sammensætningen, siger han.

Mads Øland, direktør i Spillerforeningen, har tidligere argumenteret for, at spillerne skal have bedre mulighed for at blive hørt. Øland forstår ikke, at det ikke er muligt at appellere en karantænedom.

Det står i DBU's love, at en dom ikke kan ankes, som det for eksempel er tilfældet i Premier League, hvor en spiller og klub har 14 dage til at appellere en karantænedom til det engelske fodboldforbund FA.