Bent Christensen scorede Superligaens første mål i 1991.
Bent Christensen scorede Superligaens første mål i 1991. Foto: LARS MØLLER

Klokken cirka 15.22 for præcis 25 år siden skrev Bent Christensen sig ind i dansk fodboldhistorie.

For den 16. marts 1991 var den den første Superliga-kamp nogensinde i fuld gang. På Århus Stadion tog AGF mod Brøndby.

Og efter 22 minutter blev det første mål så ligeledes scoret. Af Brøndbys super-angriber Bent Christensen.

»Det vidste jeg sgu ikke. Der kan man da bare se. Det kommer lidt som en overraskelse, det havde jeg ikke bidt mærke i,« siger Bent Christensen, da BT ringer ham op for at mindes øjeblikket.

FBL-FRA-LIGUE1-TROYES-PSG

Til hans forsvar kan tilføjes, at angriberen med tilnavnet ’Turbo’ scorede rigtigt mange mål dengang. Bare i den korte sæson på 18 runder, der udgjorde den første Superliga-sæson, lavede Bent Christensen 11 mål. Og blev selvfølgelig topscorer.

»I al beskedenhed: ’ja, jeg scorede mange mål’. Men det er jo en milepæl på en eller anden noget, men det er ikke noget, der har brændt sig fast på min nethinde. Statistik og sådan noget er jeg aldrig gået så meget op i,« siger Bent Christensen.

Og selv om den første superligakamp ikke sådan kan bringes frem fra den i dag 49-årige U19-landstræners kringlede hjernekroge, så kan han godt huske, at man i 1991 valgte at gå fra 1. division til Superligaen.

»Det blev grebet mere professionelt an på alle parametre. Det var en tid, der var spændende. Lige pludselig blev der skruet på alt: Hvordan man trænede, den fysiologiske del. Og efter den første sæson gik vi fra forår-efterår til efterår-forår. Det var en stor omvæltning,« siger Bent Christensen, der var en del af tidens ret suveræne Brøndby-hold.

Se bare startopstillingen til den første Superligakamp nogensinde dér for 15 år siden: Peter Schmeichel – Bjarne jensen, Lars Olsen, Uche Okechukwu, Jens Risager – Carsten V. Jensen, John ’Faxe’ Jensen, Kim Christofte, Kim Vilfort – Bent Christensen, Frank Pingel.

Seks af de spillere var med i den danske EM-trup, der i 1992 blev Europamester, og Brøndby blev da også mester i den første Superliga-sæson. To point foran Lyngby.

Overgangen til Superliga-konceptet betød dog noget, mener Bent Christensen.

»Vi havde været professionelle i Brøndby i en håndfuld år, men nu kom de andre også for alvor med. Da jeg kom til Brøndby i 1987, var det ofte et spørgsmål om, hvornår de andre knækkede. Vi havde den fysiske overlegenhed, fordi vi trænede væsentligt mere. Det blev udlignet, fordi de andre begyndte at gribe det mere professionelt an,« erindrer Bent Christensen, der nåede op over 100 mål i sin tid i Brøndby.

Fodboldlandsholdet træner i Helsingørsfdhsfth

Han ser en stor forskel på dengang og nu. Ikke mindst på grund af en stor regelændring, der kom få år efter Superligaens introduktion.

»Tempoet. Jeg synes, at vi spillede hurtigt, men skal vi sammenligne med dengang og nu, så er tempoet bare et andet. Det er selvfølgelig på grund af spillerne, men også fordi man har ændret regler, som at målmanden ikke længere må samle bolden op på tilbagelægninger – det var bare noget helt andet dengang, man kunne gøre det,« siger Bent Christensen.

Han er dog på andre områder ikke så imponeret af det nuværende niveau i Superligaen.

»Den er knækket lidt i de seneste år. Rent spillemæssigt og økonomisk. Superligaen har i de senste to-tre år ikke været særligt god, og der er en del, man kunne ønske sig bedre. Og der har været en del kampe, som man kvalitetsmæssigt kunne ønske sig mere af. Mange klubber har været presset og af nød smidt en del unge spillere, der ikke har været helt klar, ind. Men omvendt kan man forhåbentlig høste af det om nogle år, også på landsholdet. På den måde ser fremtiden lys ud,« siger Bent Christensen.

Brøndby vandt iøvrigt kampen i 1991 over AGF med 2-1.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.