AGF blev de store vindere af 17. runde, da århusianerne hentede tre point i Aalborg og rykkede op på en fjerdeplads, som 6,5 mio. kr. i tv-penge.
AGF blev de store vindere af 17. runde, da århusianerne hentede tre point i Aalborg og rykkede op på en fjerdeplads, som 6,5 mio. kr. i tv-penge. Foto: Henning Bagger

Her er de rigtige tal for fordelingen af de tv-penge, der uddeles efter 17. runde.

Mon ikke Lynge Jakobsen og resten af direktionsgangen i AaB i aften vil sende en hel del venlige tanker mod den københavnske Vestegn. AaB kan nemlig miste en betydelig sum i tv-penge, hvis Brøndby taber til Horsens i den sidste kamp i 17. runde af Superligaen.

Det er nemlig midtvejsstillingen efter 17 runder, der er afgørende for en del af fordelingen af alle de mange rare millioner fra den lukrative tv-aftale. De andre parametre, der afgør tv-pengene er antallet af vundne kampe og tilskuertallet. Det betyder, at hold, der er placeret længere nede end andre hold, kan få flere penge udbetalt, hvis de har haft flere sejre og flere folk på lægterne.

Men i midtvejsstillingen kan Horsens rykke forbi AaB, der allerede i aftes mistede fjerdepladsen ved at tabe hjemme 0-2 til AGF i den stormomsuste aftenkamp. Hvis Horsens vinder i aften ude over Brøndby, vil nordjyderne glide helt ned på sjettepladsen, og det betyder ifølge Lynge Jakobsen et minus på omkring to millioner i forhold til, hvis man var rykket op som nummer tre med en sejr over AaB.

- De to millioner kroner, der er til forskel, kunne vi sagtens have brugt, sagde AaBs sportsdirektør efter nederlaget til AGF søndag aften.

AGF kan derimod se frem til en pæn udbetaling - ikke mindst set i forhold til, at de kommer som oprykkere til Superligaen. Hvis cheftræner Peter Sørensen får indflydelse, skal pengene investeres i forstærkninger:

- Står det til mig, skal bonus-udbetalingen komme holdet til gode. Jeg kunne godt tænke mig, at vi i vinterens transfervindue får en ekstra angriber tilknyttet, sagde Sørensen efter kampen.

Aftalens detaljer er fortrolige, men i følge sporten.dks oplysninger er pengene nu klar til udbetaling med følgende beløb. Sporten.dk har tidligere i dag offentliggjort nogle andre tal, som ikke var korrekte. Vi beklager. Alle tal er estimerede, men sporten.dk har talt med flere kilder i Superligaklubberne, som bekræfter oplysningerne.

1. FC København 12-13 mio. kr.
2. FC Nordsjælland 9 mio. kr.
3. FC Midtjylland 8-8,5 mio. kr.
4. AGF 8-8,5 mio. kr.
5. AaB eller Horsens 6-7 mio. kr.
6. AaB eller Horsens 6-7 mio. kr.
7. Silkeborg 5-6 mio. kr.
8. OB 5-6 mio. kr.
9. Sønderjyske 4-5 mio. kr.
10. Brøndby 4-5 mio. kr.
11. Lyngby 3-4 mio. kr.
12. Køge 3-4 mio. kr.

Tallene afspejler den solidaritet, der er mellem klubberne i den nuværende aftale. Det betyder, at der ikke er det helt store spænd mellem top og bund. Det er netop denne solidaret, der tidligere har fået FC København til at true med at sætte sig uden for den kollektive aftale for at få et større afkast ved at gå enegang i forhandlingerne i tv-aftalerne.

TV-pengene udbetales i to rater. Den ene falder efter 17 runder, den anden efter turneringens afslutning. Fordelingen sker i begge tilfælde i forhold til den aktuelle stilling.

I den nye tv-aftale, der fungerer fra næste sæson, bliver der tre gange, hvor der skal afregnes efter placering og pointtal. I alt 135 mio. kr. skal fordeles i den såkaldte præstationspulje, og det sker efter 11., 22. og sidste spillerunde, når den ny aftale træder i kraft. Derudover er der både en solidarisk pulje på 81 mio. kr., der fordeles ligeligt mellem de 12 Superliga-klubber, og en mediemarkedspulje på 54 mio. kr., der uddeles alt efter hvor ofte klubberne kampe vises som første og andet valg på tv.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.