Brøndbys nyindkøb Lasse Vigen Christensen har allerede gjort et stort indtryk i Superligaen. Skiftet fra den hårde engelske fodboldkultur til Brøndby skal bane vejen for fremtiden.

Med fire mål – et hattrick mod Lyngby iblandt – i blot to kampe har den tidligere Fulham-spiller og U21-landsholdsspiller Lasse Vigen Christensen gjort sig stærkt bemærket i den første tid i Brøndby. I dag står han og resten af Brøndby-holdet over for rivalerne FC København i jagten om at true københavnernes mesterskabsdominans i Superligaen. Sæsonens første københavnerderby venter. Det første af slagsen nogensinde for Vigen.

Midtbanemanden har blot 22 år på bagen, men han har allerede spillet et væld af kampe i den næstbedste engelske række The Championship samt været en dominerende skikkelse på ungdomslandsholdene, hvor han har været anfører.

Men udviklingen gik i stå i Fulham. Træneren kiggede en anden vej end Vigens. Det var tid til at komme videre, og i sidste ende stod Brøndby klar med åbne arme.

»En af de vigtigste ting for mig, da jeg skulle skifte til en ny klub, var, at det var et sted, hvor jeg kunne falde hurtigt til og gøre en forskel. Det er gået meget fint indtil videre,« lyder det på beskedent jysk, da BT snakker med Vigen i ugen op til derbykampen.

Interessen fra Brøndby lærte midtbanemanden at kende sidste år og i løbet af dette forår. Til sommerens EM-slutrunde for U21-landsholdet tog han fat i Christian Nørgaard og Frederik Holst for at blive klogere på klubben.

»Nu var vi til EM, hvor vi selvfølgelig fokuserede meget på slutrunden, men vi havde også meget tid til at snakke. Jeg kender Christian Nørgaard rigtig godt, og jeg snakkede også med Frederik Holst, og de havde kun positive vendinger om klubben og trænerstaben. Det var vigtigt, hvad andre sagde, men det var min mavefornemmelse, der afgjorde det.«

»Jeg har set mange af Brøndbys kampe, efter jeg kendte til interessen. Jeg har fulgt med i sidste sæson og i starten af denne sæson, hvor jeg snakkede med nogle af de mennesker, jeg kender i klubben. Jeg havde forholdsvist store forventninger til miljøet og spillestilen, og indtil videre er jeg kun blevet positivt overrasket over, hvor seriøst der bliver arbejdet herude. Stemningen omkring truppen, trænerstaben og fansene. Det er alt, hvad jeg har håbet på. Og mere til.«

Som 17-årig skiftede Vigen FC Midtjylland ud med London og Fulham og lærte hurtigt den barske fodboldverden at kende. Engelsk fodboldkultur har præget ham på godt og ondt. Og på nogle måder er han mere engelsk nu end dansk, fortæller han.

»Det er især i min mentalitet. Alt, hvad du ser på banen og uden for banen, er nok lige så meget præget af det engelske, som det er af det danske. »

Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

»Da jeg kom til England, havde jeg ikke haft ret meget fokus på den fysiske del. Jeg var også lidt grøn rent mentalt, men der må jeg sige, at jeg har fået nogle oplevelser og fået noget træning end andre spillere, der måske kun har været i Danmark eller i andre ligaer. Det har været oplevelser på godt og ondt, der præger mit spil – men også den person, jeg er uden for banen.«

»Jeg stod på egne ben i en tidlig alder. Når du er en ung, dansk spiller i England, er der en masse konkurrence fra et tidligt stadie både på ungdomsholdet og førsteholdet. Jeg kom tidligt ind i et konkurrencemiljø, hvor jeg fandt ud af, at det ikke betød så meget for andre, om det lykkedes for mig.«

»Bliver du eksempelvis i Danmark, kan det være vigtigt for klubberne, at det er de danske drenge, der klarer sig, men da jeg kom derover, var jeg bare én af mange udenlandske spillere, som kæmpede om en plads. Jeg har lært at trives i en konkurrencesituation – og det tager jeg med her til Brøndby,« siger han.

Tankerne om, hvor det næste skridt skulle lede hen, har fyldt meget for unge Vigen det seneste år. Fristelsen for at blive i England kan være stor, når det kommer til den gunstige økonomi, men ønsket om mere vejede tungere for Vigen.

»Har du spillet mange Championship-kampe i en ung alder, kan det blive svært at komme ud igen, fordi der er mange dygtige klubber derovre, der har nogle vilkår, der kunne gøre det nemt nok at blive i England. Men det var vigtigt for mig, at jeg gerne ville være en del af en langsigtet plan. Det skulle være den rigtige klub med den rigtige spillestil og mentalitet, som gerne ville videreudvikle mig. Havde jeg skiftet til en anden engelsk klub, var jeg måske i en situation, hvor jeg skulle være en del af mange og være en del af noget kortsigtet. Jeg kunne have risikeret en trænerfyring efter kort tid, og så var jeg i samme situation igen. Det er vigtigt for mig, at jeg de næste par år kan blive en bedre fodboldspiller og udvikle mig og hjælpe holdet. Dér talte rigtigt mange ting for Brøndby.«

Og da han tidligere havde haft succes i Fulham i en lignende rolle, som han er tiltænkt i Brøndby som 8’er på midtbanen, virkede valget oplagt.

»Det har været overraskende nemt at glide ind på holdet forstået på den måde, at jeg på min første dag fik at vide, at jeg skulle spille på den måde, jeg følte for. Jeg skulle spille mere på mit instinkt og mere på følelsen end at tænke for meget over tingene. Det er en stor hjælp at komme til et system, hvor det er så godt sat op, at man ikke skal ændre en hel masse i sit eget spil. Jeg kan bare komme og spille frit og naturligt. Men det er også, fordi systemet er så godt og så godt sammenspillet, at kommer der et par nye spillere, ændrer det ikke en masse,« forklarer Vigen.

»I den første tid er det vigtigt, at jeg forsøger at kigge mere på andre og lytte til dem. Når jeg føler, jeg er helt på plads, vil jeg forsøge at bidrage med det, jeg ved, jeg kan og med den erfaring, jeg har fået i en relativt ung alder. Jeg vil forsøge at være en leder på lige fod med de andre spillere, der tager stort ansvar.«

Et ansvar, han gerne vil løfte i dagens derby mod FC København.