For to år siden reddede AB livet i den næstbedste række i sidste spillerunde mod Hobro.

På AB-holdet fandt man forsvarsspilleren Rasmus Thelander. Ikke mange i dansk fodbold kendte til ham. Blot halvandet år senere stod Thelander som matchvinder i en pokalfinale mod FC København og som dansk mester.

Elevator-turen fra bunden af divisionerne opad til mesterskab med AaB og internationale kampe og ikke mindst europæiske klubbers interesse er taget med lynets hastighed. Og der er flere danske spillere, der bør kigge nærmere på en af de væsentligste metoder, som Rasmus Thelander bruger en stor del af sin fritid på.

I et samarbejde med statistikfirmaet Eye4talent, der analyserer alt inden for dansk fodbold, har Thelander formået at lære mere om sine svagheder og modstanderes forcer. Efter hver kamp får Thelander tilsendt en fil af Eye4talent med samtlige af forsvarerens aktioner i løbet af de 90 minutter.

Derudover en række statistikker på hans personlige indsats. Det er guld værd for forsvarsprofilen, der hele tiden arbejder på at optimere sine spille-mæssige kvaliteter.

- Det har været et redskab, som har hjulpet mig utrolig meget. Jeg har på den måde spottet nogle gennemgående ting, som jeg gerne ville forbedre, og så har jeg overført det til træningsbanen. Det har virkelig betydet meget i min udvikling, fortæller Rasmus Thelander, der starter i AaB-forsvaret torsdag i Europa League-kampen mod Dynamo Kiyv.

Detaljegraden i systemet som Eye4talent leverer, er afgørende for, at det hjælper Rasmus Thelander, som lige nu er den eneste spiller, der benytter sig af det, mens klubber som FCM, FC Nordsjælland og Horsens bruger det.

- Jeg skal ikke sidde og spole i mine kampe. Jeg har alle mine aktioner samlet, som jeg kan klikke ind på. Både gode og dårlige aktioner. Jeg kunne på et tidspunkt tydeligt se, at jeg førte benet for langt tilbage, når jeg skulle aflevere, og det kunne give en modspiller mulighed for tackling. Så det fik jeg bedre styr på, så mine afleveringer falder hurtigere, forklarer Rasmus Thelander.

Selv om AaB og træner Kent Nielsen detaljeret gennemgår modstandere før kampene, så benytter Thelander sig også af data og klip af modstanderhold og spillere.

- Kents forberedelse til kampene er optimal. Men jeg kan alligevel godt lide at sidde og bruge noget tid på det derhjemme og ligesom forberede mig selv på nogle specifikke ting, som bliver vigtige for mig i kampen. Hver kamp er lidt som at gå til eksamen, og der vil man også gerne være bedst forberedt, siger Thelander.

Helt konkret gav forberedelsen bonus i en kamp mod FCK i sidste sæson.

- Jeg havde set en masse på, at FCK var dårlige til clearinger i feltet. På et tidspunkt var der en dødbold, der røg derhen, hvor jeg normalt ville lave et tilbageløb, men jeg huskede det med clearinger og blev hængende i feltet. Og ganske rigtigt så blev bolden dårligt clearet, Kasper Kusk lavede noget lækkert på kanten, og så fik jeg scoret på indlægget. Det var meget fedt bagefter at vide, at der var en sammenhæng mellem det hele og årsagen til jeg blev i feltet.

Han mener, at spillere i Superligaen inklusiv ham selv sagtens kan blive bedre til at aktivt gøre ting, der optimerer dem som fodboldspillere.

- Jeg er aldrig helt tilfreds. Jeg vil hele tiden gøre det bedre, og det kan man kun blive ved at gøre en ekstra indsats. Jeg tror generelt, at man i Superligaen godt kan være bedre til at selvtræne og forberede sig bedre til kampene. Når man hører om, hvor meget ekstra en superstjerne, som Cristiano Ronaldo gør for at blive bedre, så er vi nok mange, der sidder med røde ører, siger Thelander og griner.

Thelander fortæller, at han ude på træningsbanen arbejder hele tiden på at blive bedre i opspillet og på at score flere mål.

- Jeg er med min fysik og kvaliteter en af de stærkeste duelspillere i Superligaen. Men jeg er meget opmærksom på hele tiden at bygge på. Lige nu er det mest KEP (Kenneth Emil Petersen), der styrer vores opspil, og han er god til det, men det er en ekstra dimension, jeg arbejder på også at bygge på mit spil, lyder det fra Thelander der torsdag får en voksen opgave med at håndtere Dynamo Kiyvs farlige offensiv.