FC København kan være på vej ud af Superligaen til fordel for en ny turnering, som klubben lige nu deltager aktivt i etableringen af.

FC København kan være på vej ud af Superligaen for i stedet at træde ind i en overnational turnering bestående af de største klubber fra Skandinavien og lande som Holland, Belgien og Skotland. Det kan BT i dag afsløre efter at have talt med kilder, der deltager aktivt i forhandlingerne. FC København-direktør Anders Hørsholt bekræfter nu for første gang, at han er blandt deltagerne i drøftelserne:

»Ja, det er rigtigt. Hvis ikke vi agerer nu, vil vi se de største klubber vokse sig større og stærkere, mens det vil blive stadig vanskeligere for klubber som os. Vi må derfor se på, hvilke alternative internationale muligheder der er for FCK i fremtiden. Her er det stadig for tidligt at tale om konkrete modeller, men diskussionen om ligaer på tværs af de europæiske landegrænser er et tema, vi ser på og deltager aktivt i,« siger Anders Hørsholt.

Det er henover sensommeren drypvis blevet rygtet, at flere klubber har drøftet muligheden for at skabe et alternativ til de nationale ligaer, men indtil nu har ingen af deltagerne i forhandlingerne bekræftet historien til citat.

Artiklen fortsætter under info-boksen...

BT kan imidlertid afsløre, at FC København de seneste måneder har deltaget i møder med repræsentanter fra klubber, der er store i deres egne lande, men kun mellemstore i europæisk målestok. Klubber, som alle vil blive presset ud af de allerstørste klubber med Barcelona, Real Madrid, Juventus og Bayern München som de toneangivende.

Af frygt for at miste indflydelse og se storklubberne skabe deres helt egen turnering vedtog UEFA senest en indskrænkning af de små landes pladser i Champions League fra 2018 til 2021, og intet tyder på, at der fra 2021 bliver mere plads til de mindre fodboldnationer. Tværtimod er det nærliggende, at de største europæiske klubber kunne finde på at lukke de store kinesiske og sydamerikanske klubber ind i en verdensomspændende turnering:

»Vi forstår godt, at de største klubber handler, som de gør. Men det gør også, at vi må se på det marked, det efterlader og søge alliancer med de klubber fra andre lande, der er i samme situation. Det her er ikke en situation, vi har skabt, men vi er nødt til at forholde os til den, for vi kan ikke leve med det alternativ, der tegner sig. Vi skal blive ved med at udvikle os som klub og være attraktive for sponsorer, de dygtigste spillere og medarbejdere. Derfor er det en forudsætning, at vi er med på europæisk plan.«

Betyder det, at I er parate til at forlade Superligaen til fordel for en transnational turnering?

»Vores model som klub fungerer ikke uden det internationale perspektiv, ligesom dansk fodbold har brug for en plads ved bordet, hvor fremtiden for klubfodbolden diskuteres, hvis vi skal være konkurrencedygtige. Så ja; konsekvensen af denne udvikling kan i sidste ende betyde, at FCK og de øvrige europæiske klubber, der bliver en del af en ny europæisk liga, vil træde ud af deres nationale ligaer. Det ligger stadig et godt stykke ude i fremtiden, men det kan meget vel blive resultatet,« siger Anders Hørsholt.

Tanken om en turnering for de næstbedste nationer var først oppe at vende helt tilbage i 1999, da Frank Arnesen som daværende sportsdirektør i PSV Eindhoven tog initiativ til drøftelser med de største klubber i Holland, Belgien, Portugal og Skotland samt blandt andet FC København om en turnering med navnet Atlant Ligaen. Siden er den poppet op med jævne mellemrum, men denne gang er der ifølge Anders Hørsholt grund til at tro på, at den bliver til noget.

»Den seneste udvikling (reduktionen af de små landes adgang til Champions League, red.) er et klart skridt væk fra tanken om »The Football Family«, der ellers har været grundlaget for både UEFA, ECA (de europæiske klubbers forening, European Club Association, red.) og hele samarbejdet i Fodboldeuropa. Man går længere væk fra princippet om, at tingene skal afgøres på banen, at der er lige konkurrence og adgang for alle. Nu tager UEFA et afgørende skridt i en mere rendyrket kommerciel retning, hvor de største klubber sætter dagsordenen. Når den udvikling sker, så bliver vi nødt til at se på, hvordan vi kan sikre vores fremtid som international klub,« siger Anders Hørsholt.

»Vi har kort sagt ikke noget alternativ. Vi er en klub, der skal bidrage til, at Danmark har en plads i international klubfodbold. Det vil vi kæmpe for på banen i de kommende Champions League-kampe, men vi vil også kæmpe udenfor, mens et nyt europæisk fodboldlandkort bliver tegnet,« siger
FC København-direktøren.