Jess Thorup er gået fra udskældt til succesfuld træner i FC Midtjylland, hvor han har været på en utaknemlig opgave

Jess Thorup har vendt buhråb til hyldestsang i FC Midtjylland.

Han har tidligere været stærkt kritiseret af dele af klubbens fanskare for ikke at have været i nærheden af at kunne true F.C. København i de to seneste sæsoner. I medierne er der flere gange blevet spekuleret i et trænerskifte på Heden, og bookmakeren NordicBet ville en overgang blot betale pengene 1,45 gange igen, hvis man spillede på, at Thorup fra den vestjyske landsby Hjerting ville blive fyret i FC Midtjylland.

I dag er tilbagebetalingen væsentligt mere attraktiv, hvis Thorup får sparket i hedeklubben snart. Men det ville rent ud sagt være penge ud ad vinduet at spille på en fyring, for Jess Thorup har vel ikke siddet mere sikkert i sit midtjyske trænersæde, end han gør lige nu. FCM sprudler, har vundet de tre seneste kampe med samlet 12-2, og holdet er placeret på Superligaens andenplads – ét point bag FC Nordsjælland.

Vis mere

Den tidligere U21-landstræner har efterhånden overbevist Heden om, at han er manden, der kan føre regionens fodboldflagskib tilbage i Superligaens guldkamp.

Men det har været en længere rejse at nå til denne anerkendelse, for Jess Thorup overtog en utaknemlig opgave, da han for snart to og et halvt år siden pludselig fik ansvaret for at følge op på FCMs guldsæson, efter at Glen Riddersholm var raget uklar med ledelsen. Jess Thorup skulle bygge noget nyt op, samtidig med at han skulle leve op til de store forventninger, der forståeligt fulgte med titlen som danmarksmester.

»Der var rigtig mange, der prøvede at sige til mig, at jeg tog et job, hvor jeg havde rigtigt svært ved at få succes. ’Du kan vel næsten kun fejle,’ sagde man. Klubben havde lige lavet det største resultat nogensinde – man var lige blevet dansk mester. Altså, hvad kunne man mere opnå,« spørger Jess Thorup.

»Men jeg fik et projekt af bestyrelsen, der lød på, at vi skulle rykke os internationalt. Og det, synes jeg faktisk, er lykkedes.«

 

Selv om der var flere profiler, der forlod FC Midtjylland i kølvandet på DM-triumfen, fik Thorup held med at kvalificere klubben til Europa League-gruppespillet. Og holdet avancerede endda videre til playoff-runden, hvor man bed godt fra sig mod selveste Manchester United.

»Og i de to efterfølgende år fik vi bronze og røg i mesterskabsslutspil, samtidig med at vi spillede omkring 30 europæiske kampe. Det havde man ikke været i nærheden af de 10 foregående år. Men den indsats blev altså målt op mod et dansk mesterskab, som vi ikke nåede – og dér måtte vi lægge os ned og sige, at der var nogen, der var bedre end os.«

»Men vi har – ligesom FCK var for et par år siden – altså været i gang med at bygge noget nyt op, efter at vi mistede mange spillere i kølvandet på mesterskabssæsonen. Og det er den opbygning, som vi stille og roligt begynder at se frugten af nu,« lyder det fra succestræneren.

Vis mere

Og Jess Thorup mener, at klubbens ledelse nu høster frugten af ikke at lytte til det hylekor, der tidligere krævede nyt blod på FCM-bænken.

»Vi ved jo alle godt, at der i en professionel fodboldtrup er en stor omsætningshastighed på spillerne. Sammenligner man et holdbillede fra for to år siden med holdbilledet fra denne sæson, er der meget, meget få gengangere. Så hvis en klub overhovedet skal have kontinuitet nogen steder, så må det næsten være på nogle nøglepositioner omkring holdet. Det er måden, man kan trække en klub i en retning. Det tror jeg i hvert fald på. Og det er jeg glad for, at FC Midtjylland tydeligvis også tror på. Det har i mine øjne givet resultater.«

FC Midtjylland kan fredag aften med en sejr over Sønderjyske rykke midlertidigt op på Superligaens førsteplads. Og klubben er nu dér, hvor den hører til, understreger Jess Thorup.

»Vi har hele tiden sagt, at vi i den seneste sæson var for langt fra de andre tophold. I år er vores mål at komme tættere på og blande os i toppen. Om det så lige er i år, at vi ender helt i top, ved jeg ikke. Lige nu tror vi på det, men vi må også erkende, at der er et par af spillerne, som stadig er nye i systemet. Men vi tager store skridt i disse dage – også større end vi havde forventet. Vi vil jagte alt – så hurtigt som muligt.«

Altså I jagter DM-guldet i år?

»Selvfølgelig gør vi det! Vores mål er at vinde hver eneste fodboldkamp. Vi skal blande os i toppen af dansk fodbold hvert år. Om det lige bliver som nummer et, to, tre eller fire, afhænger af så meget. Men vi er på vej. Jeg synes, vi har et fantastisk hold, og vi ser stærkere ud end tidligere,« fortæller Jess Thorup, der tilføjer, at et succesfuldt formationsskifte til 3-4-3 også spiller en stor rolle i den nuværende medvind.

»Det gav det ekstra skub i processen og har gjort, at vi fik vendt nogle ting og blev nysgerrige på nogle nye ting ved holdet. Det gælder både alle trænerne og spillerne. Vi fik spillerne på de positioner, hvor de nok er allerbedst.«

Vis mere

I takt med FC Midtjyllands succes er interessen for klubbens bedste spillere også vokset. Spillere som Paul Onuachu, Alexander Sørloth og Rasmus Nissen vil sandsynligvis stå på blokken hos flere udenlandske klubber i det kommende transfervindue. Men Jess Thorup håber, at FCM-ledelsen har is i maven og venter med at indkassere gevinsterne.

»Jeg er med på, at FCM er en forretning, der skal hænge sammen – men det ville være ærgerligt at begynde at bryde op i noget, der virkelig klikker for os. Vi skal holde sammen på dette hold – det er min vigtigste opgave at overbevise ledelsen om. Men det er ikke mig, der bestemmer,« fortæller cheftræneren.

Jess Thorup, der har kontraktudløb til sommer, ser store perspektiver i sit projekt på heden – også selv om hylekoret skulle vende tilbage på et tidspunkt.

»Ja, der er mange, der siger, at det er et utaknemligt job, men jeg føler stadigvæk, at der er masser af udvikling i denne unge, men sindssygt spændende klub. Og det er det, der trigger mig ved jobbet.«