Det var Jan Bech Andersen, der kom med papkassen fyldt med kontanter, da Brøndby var truet på eksistensen.

Det var siden shippingmilliardæren, der også ’forærede’ Brøndby Daniel Agger i jubilæumsgave, og han har desuden finansieret en række spillerkøb.

Det var britiske Matthew Benham, der gjorde det samme i FC Midtjylland, da pengekassen var ved at være tom. Nu buldrer FCM afsted på guldkurs. Sådan findes der adskillige rigmænd, der spiller centrale roller for de 12 Superliga-klubber.

BT giver her et overblik over Superligaens milliardærklub.

FC Midtjylland

Matthew Benham, Britisk professionel gambler og forretningsmand
Anslået formue: Ca. 1,5 milliarder kroner

FCM var i en alvorlig knibe, da Matthew Benham i juli troppede op med Herning-knægten Rasmus Ankersen. Benham overtog aktiemajoriteten i klubben, og indsatte Ankersen som ny bestyrelsesformand. Benham ejer i forvejen Brentford, som han har løftet op i den næstbedste engelske række. Benham har skabt verdens mest omfattende fodbold-statistik program, der hedder Smartodds. Her overvåger man de to bedste rækker i 60 forskellige lande, og statistikkerne hjælper professionelle gamblere med at udregne sandsynligheder. Det er den måde, Benham har tjent sin formue på. Det siges, at han personligt spillede for 45 mio. kr. under VM-slutrunden i Brasilien.

FC København

Erik Skjærbæk, Forretningsmand
Anslået formue: Ca. 1,5 milliarder kroner
Karl Peter Korsgaard, Forretningsmand
Anslået formue: 600-700 mio. kr.

Finanskrisen ramte i 2008 selskabet bag FCK, Parken Sport & Entertainment, hårdt. Især storaktionær Steen Vela var tvunget i knæ, og hans aktiepost blev opkøbt af rigmændene Erik Skjærbæk og Karl Peter Korsgaard. Skjærbæk tjente over halvanden milliard kroner på at sælge Svendborg Brakes og Korsgaard blev multimillionær på sit firma, som fremstillede døre og vinduer. Begge sidder i bestyrelsen men holder ellers ekstremt lav profil ulig mange af de øvrige fodbold-rigmænd.

FC Nordsjælland

Allan K. Pedersen, Klubejer og forretningsmand
Anslået formue: 350 mio. kr.

Da landsmandssønnen fra Fyn var knægt, drømte han om at blive jagerpilot. Han nåede faktisk helt frem til den endelige udvælgelse blandt seks kandidater, men blev fravalgt. Han endte i stedet i højere luftlag i forretningslivet med speciale i at forvandle rodebutikker til succesfulde firmaer. Efter Brixtofte-æraen har AKP skabt et solidt fundament under FCN med økonomisk ansvarlighed og endda fået et mesterskab og Champions League-gruppespil i hatten. Hans søn bestrider i dag en række centrale poster i klubben, og kan en dag overtage farmands position.

Brøndby

Jan Bech Andersen, Forretningsmand
Anslået formue: 1,7 milliarder kroner

For blot et par år siden var der ikke mange danskere, der anede, hvem Jan Bech Andersen var. Han havde skudt nogle penge i Greve Boldklub, hvor han voksede op, men ellers levede han uden for rampelyset. Han er blevet milliardær på at være medejer af Glenclore, et af verdens største mine- og råvareselskaber. Han er langt fra født med en guldske i munden, og har i mange af årene arbejdet fra 8 morgen til midnat i Singapore. I dag bor han i London med familien og prioriterer sine interesser højere. Blandt andet Brøndby IF, som han reddede fra konkurs og siden har tilført skyhøje millionbeløb. Jan Bech Andersen kører også racerløb og er venner med Chelsea-anfører John Terry.

AaB

Torben Fristrup og Jacob Møller Knudsen, Direktører
Anslået formue: Ukendt millionbeløb

AaBs kriseramte økonomi er rettet op, og klubben går en lysere fremtid i møde. Klubben hentede tidligere på året knap 80 mio. kr. i en kapitaludvidelse, hvor et større beløb allerede var sikret af en hemmelig investorgruppe. Men det er især direktørerne for Brønderslev-virksomheden Cubic Torben Fristrup og Jacob Møller Knudsen, der styrer netværket sammen med ejendomsmillionæren Søren Enggaard. De har tidligere hjulpet AaB med millionlån, når klubben har haft økonomiske vanskeligheder, og deres engagement i klubben har beskyttet AaB. De er om nogen i stand via deres enorme netværk i det nordjyske erhvervsliv til at sikre AaB yderligere kapital i fremtiden, hvis der bliver akut behov igen.

OB

Niels Thorborg, ejer 3C Group
Anslået formue: 4,6 milliarder kroner

Formuen blev grundlagt på L’Easy-eventyret, der fik mønterne til at rulle ind på kontoen for den fynske erhvervsmand. Siden er hans forretningsimperium udvidet, og han var nummer 15 på listen over Danmarks rigeste mænd i Berlingske Business, der også kunne fortælle, at han personligt var blevet en milliard kroner rigere siden 2013. Thorborg har i adskillige år været OBs økonomiske faderfigur, men han har også skruet ned på budgettet i takt med brutale underskud i forretningen. Det har haft enorme konsekvenser for OB, der over få år er gået fra sølvvindere til konsekvent at slutte i bundregionen i Superligaen.

FC Vestsjælland

Kurt Andersen, Forretningsmand
Anslået formue: Ca. 800 mio. kr.

En oktober-dag i 2001 trådte Kurt Andersen ind i rampelyset. Han reddede AGF fra en konkurs med 13 mio. kr. Siden blev han AGFs mæcen og lavede player-sponsorater og postede flere penge i klubben. Seks år senere solgte han sin aktiepost i klubben. I 2008 trådte han så i stedet ind i FC Vestsjælland, og hans økonomiske indsprøjtning har taget klubben fra 2. division til Superligaen, hvor man i sidste sæson overlevede debuten i den bedste række. FCV kan derfor blive markant svækket, når »Onkel Kurt« har fundet en køber til sit kommende exit ud af Slagelse. Kurt Andersen etablerede en solid formue som international bankmand, der tjente ekstremt på en række bonusser ved en fusion.

Esbjerg

Kurt Skov, Stifter af Blue Water
Anslået formue: 700 mio. kr.

Esbjerg Stadion og Håndboldhallen bærer begge Blue Water-navnet. Som 25-årig stiftede Kurt Skov shippingvirksomheden, der siden er ekspanderet og er blandt de største i Skandinavien. Han er dybt engageret i lokalsporten i Esbjerg, og hjælper gerne økonomisk og gennem sit brede netværk i det vestjyske.

Hobro

Svend Møller Hansen, Ejer DS-Gruppen
Anslået formue: 2,5 milliarder kr.

Randers

Ingen rigmand.
Et stærkt netværk af mange lokale erhvervsfolk sikrer klubben sponsorere og kapital.

Silkeborg

Mange har den opfattelse, at Lars Larsen er Silkeborgs mæcen, men det er langt fra tilfældet. Det er primært klubbens direktør Kent Madsen, der har netværket til at sikre Silkeborgs kapital.

Sønderjyske

Poul Davidsen fra Davidsen Tømmerhandel er det tætteste Sønderjyske kommer på en mæcen. Han var blandt andet med til at finansiere kontrakten med Daniel Jensen, og lukker huller, når det har været nødvendigt.