Unge homoseksuelle fravælger fodbolden. Hitzlspergers udmelding har kun effekter på lang sigt

Det er svært at tro, at der findes homoseksuelle i Superligaen. Sådan lyder det umiddelbart den tidligere danske landsholdspiller Michael Gravgaard.

Årsagen er ikke homofobi i dansk fodbold, men at unge homoseksuelle fravælger fodboldmiljøet i en tidlig alder. Onsdag stod den tidligere tyske landsholdsprofil Thomas Hitzlsperger offentligt frem og erklærede sin homoseksualitet. Han er det hidtidige største navn i fodboldverdenen, som springer ud.

Det har rejst spørgsmålet om, hvorfor man endnu ikke har set en Superliga-spiller gøre det samme. Kan det virkelig passe, at der ingen homoseksuelle er i topfodbolden herhjemme? Det kan det godt ifølge Michael Gravgaard. Han spillede i en årrække i den danske Superliga, og det ærgrer ham, at det er sådan, men årsagen er naturlig:

- I min karriere er jeg aldrig stødt på en homoseksuel holdkammerat. Jeg tror heller ikke, der er nogen, der har skjult det for os andre på holdet. Fodbold kan være et hårdt miljø. Både på banen og i omklædningsrummet. Jeg forestiller mig, at homoseksuelle fravælger fodboldmiljøet i en tidlig alder. Også selvom man har talentet til at blive professionel. Jeg kan kun tale for mig selv, men jeg har svært ved at forestille mig, at det må være rart at være i sådan et miljø, hvis man er homoseksuel. Desværre.

Den holdning deles af formanden i LGBT, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, Vivi Jelstrup. Hun mener ligesom Gravgaard, at det barske miljø afskrækker de unge:

- Jeg tror, at mange unge spillere når til et punkt i puberteten, hvor de føler sig tvunget til at vælge mellem at stå frem og være åbne om deres homoseksualitet, og så stoppe med fodbolden, eller forblive tavse og fortsætte. Det er åbenbart og desværre enten-eller, siger hun og peger på det udprægede maskuline miljø i Superligaen som årsagen.

- Omklædningsrummet kan sammenlignes med en byggeplads. Her er der som oftest en bestemt og negativt ladet måde at tale om kvinder og bøsser på. Hvis man tit skal høre nedværdigende bemærkninger om homoseksuelle, kan jeg godt følge præmissen om, at de unge stopper inden tiden som senior.

Trods Hitzlspergers bemærkelsesværdige udmelding, skal de danske tilhængere ikke regne med, at det forårsager en bølge af Superliga-spillere, som åbent står frem som homoseksuelle. Signalet er prisværdigt, men har ingen effekter på kort sigt.

- Det er da uden tvivl fantastisk, at Hitzlsperger står frem. Det er vigtigt, at vi får fjernet tabuet, men det springende punkt her er, at han fortæller, at han ikke altid har være bekendt med sin homoseksualitet. Det underbygger desværre præmissen, siger Michael Gravgaard.

Den holdning deles i store træk af Vivi Jelstrup. Hun håber dog alligevel, at Hizlspergers udmelding også kan få aktive til at stå frem. Men det har lange udsigter.

- Jeg er nok desværre bange for, at det bliver et langt, sejt træk, før vi ser en Superliga-spiller springe ud. Hvis det virkelig skal flytte noget, skal vi også have de fortsat aktive på banen. Det er der desværre bare for mange karriere-mæssige risici ved, siger hun.