Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

På kun 37 minutter førte Stuttgart 4-0 over den engelske storklub Manchester City. I 37 minutter havde de udraderet englænderne med et forrykt højt pres. Med høj-intense løb. Overfaldsfodbold. City-stjernerne fik ikke et ben til jorden.

Det var fire måneders arbejde, der kulminerede for den 48-årige tyske Stuttgart-træner Alexander Zorniger.

Knap et år senere er virkeligheden en anden for Zorniger. For i morgen har han første arbejdsdag i Brøndby. Her møder han for første gang den danske presse, efter han i maj blev præsenteret som den permanente afløser for Thomas Frank.

Men arbejdet har været i gang længe for tyskeren, som fodbold-Danmark spændt venter på at blive præsenteret for. Enkelte ting står dog allerede klart. Zorniger vil spille ultra-offensiv fodbold med risko, med højt pres, med mange, mange løb. Netop den fysiske del af spillet er vigtig for Zorniger.

Tyskeren overværede i slutningen af sidste sæson flere kampe med Brøndby live på stadion for at blive klogere på holdet. I morgen mødes han med resten af staben om formiddagen for første gang, inden der er pressemøde. Tirsdag møder spillerne ind.

Men på trods af, det er første gang, at staben samles, har Zorniger fået det vigtigste på plads. Efter Brøndby vandt 2-0 ude over Hobro 26. maj, mødtes han dagen efter med klubbens fysiske træner Ahron Thode. For Zorniger var Thode den vigtigste person, han kunne snakke med inden første arbejdsdag i Brøndby. Helt essentiel endda.

For Zornigers spil dikterer masser af høj-intense løb – altså sprint defineret som løb over 15 km/t – og her vil tyskeren have alt på plads, så den fysiske linje er klart defineret fra dag 1. På mødet med Thode faldt de første brikker i det puslespil på plads.

Tyskeren møder op med en stærk overbevisning om, at Brøndby-truppen har potentialet til at praktisere hans fysiske krævende stil. Allerede da Brøndby var i dialog med Zorniger om jobbet, bad han om at få alle tal fra statistikbanken Prozone udleveret omkring hver eneste spiller. For ham var det blandt andet specielt vigtigt at få et overblik over spillernes formåen, når det kom til de høj-intense løb. Han havde brug for at se potentialet. Kunne hans fysisk krævende spillestil have sin gang i Brøndby? Ellers havde han aldrig taget jobbet.

Den høje detaljegrad er noget, som journalist på den tyske avis Bild, Stefan Krause, kan nikke genkendende til. Han følger Zornigers tidligere klub Red Bull Leipzig tæt.

»Han er ekstremt detaljeorienteret. Han vil have kontrol over alle aspekter. Stort som småt. I Leipzig dikterede han blandt andet spillernes madvaner, som han mente, de skulle være,« husker Krause.

Zorniger ånder og lever for fodbold. Han er perfektionist. Ambitiøs. Han stiller høje krav til sine spillere og til omverdenen. I Leipzig kom det nogle gange uheldigt til udtryk.

»Jeg tror, han har lært utroligt meget de seneste par år i Leipzig og senere hen i Stuttgart. For han kunne være ret uhøflig over for journalister og folk omkring klubben, der måske i hans øjne ikke var de største fodboldeksperter. Men nu er han blevet klogere og mere diplomatisk. Han er ikke så voldsom i sit udtryk længere,« lyder det fra Krause.

Der er en historie, som kendere af Red Bull Leipzig ynder at fortælle, når de skal pege på, hvorfor det endte i en fyring for Zorniger i foråret 2015 efter svingende resultater og et kuldsejlet forhold til sportschef Ralf Rangnick. En dag mødte Zorniger op til træning og hilste på spillerne i omklædningsrummet. Men der var én, han ikke genkendte.

»Hvem er den fyr?,« spurgte Zorniger forbavset. Det var den kroatiske angriber Ante Rebic. Zorniger vidste ikke, at Rangnick havde købt kroaten over hovedet på ham.

Det kommer ikke til at ske i Brøndby. Godt nok er det vanen tro sportsdirektør Troels Bech, der har ansvaret for at sammensætte truppen, men Zorniger har allerede spillet en stor rolle i det kommende transfervindue. Brøndby håber, at Zornigers netværk i specielt Tyskland kan være med til at trække nogle spillere til klubben fra de breddegrader. Tyskeren har ifølge BTs oplysninger allerede lavet de første anbefalinger til sportsdirektør Troels Bech om, hvem han gerne ser i klubben.

Bech har selvfølgelig selv et par bud på, hvem der kunne passe ind. Den proces kommer for alvor til at tage fart, når Zorniger stempler ind i morgen. For skal der findes forstærkninger, skal de kunne praktisere Zorningers stil.

En spillestil, som mange peger på skal have tid. Den skal implementeres med omhu. Den risikobetonede måde at spille fodbold på er en tilvænningssag af de større.

Brøndby kommer næppe til at føre 4-0 efter 37 minutter over Manchester City om fire måneder, som Zorninger oplevede det med Stuttgart i træningskampen sidste år, hvor alle hans visioner gik op i en højere enhed.

Men det var et fingerpeg om potentialet, hvis Zorniger kan få alle hjul til at køre i samme retning i Brøndby.

Den mission starter officielt mandag.

 

Andre læser også