Et intenst og hårdt spillet 'New Firm' så to straffespark, et rødt kort og masser af mål, da Brøndby vandt over FC København.

I knivskarpt efterårssolskin vandt Brøndby dansk fodbolds store klassiker med 3-2 over FC København efter et forrygende drama for øjnene af 21.798 tilskuere.

Der var allerede før kampen lagt i ovnen eller rettere på grillen til en festdag. Værterne havde med stort festtelt arrangeret oktoberfest med tyrolerorkester, fadøl med skumtop og pølser sydende over kul.

Kampene mellem de to hovedstadshold har tidligere været skæmmet af voldelige optrin, hvorfor politiet til dagen luftede hele arsenalet af salatvogne, kampuniformer og kontant adskillelse af de to fangrupper.

Interessen for rivalopgøret var så overvældende, at Brøndby tidligt på ugen kunne melde udsolgt og på grund af lange køer foran stadion, så måtte kampen udsættes i ti minutter.

Med forsinkelse blev opgøret fløjtet i gang dækket i hvid, gul og blå røg fra tilskuerafsnittene, og her blev publikum hurtigt vidner til en intens start. FC København indledte med tålmodighed i spillet og lod bolden gå fra station til station i bagkæden, for så at søge den lange bold op mod Adi eller Nicolai Jørgensen og herfra vinde andenboldene. Brøndby lidt mere direkte i kampens indledning og energisk i banens længderetning uden dog at true gæsternes forsvar.

Intensiteten fortonede sig udi en taktisk låst første halvleg. FC København havde ikke det store offensive held med et aggressivt genpres og kantspillet var uden bid. Bedre begyndte det ikke for værternes angrebsdepartement, når opspillet landede hos store Simon Makienok Christoffersen. Nok er den danske landsholdsangriber et hoved højere end den svenske veteran Olof Mellberg, men den erfarne stopper og hans makker Georg Margreitter havde fint styr på giganten takket være god fælles forståelse for placering.

Det krævede derfor en individuel præstation at løsne op, og det skete efter en lille halv times spil, da Brøndbys argentinske Alexander Szymanowski satte i fart med bolden på tåspidserne, trak ind i gæsternes straffesparksfelt og blev kantet af Thomas Delaney. Dommer Jakob Kehlet pegede på pletten til stor utilfredshed hos FCK'erne, der mente kendelsen var i den lave ende af bassinet.

Man er vel ikke argentiner for ingenting, så Szymanowski klarede selv paragrafferne fra pletten og bragte Brøndby på 1-0 og hjemmepublikummet i ekstase. Man fornemmede den tredje sejr i træk for de blå-gule - ikke mindst fordi gæsterne bortset fra enkelte tiltag ved Nicolai Jørgensen virkede angrebsmæssigt handlingslammede - og 1-0 blev til 2-0, da Alexander Szymanowski omsatte et indøvet hjørnespark eksekveret af Thomas Kahlenberg til mål.

FC Københavns træner Ståle Solbakken var naturligvis ikke imponeret over sine tropper og skiftede to mand ud i pausen. Ud røg en bleg Bolaños og tilsvarende anonym Claudemir - en duo der var en fast del af nordmandens gamle garde i hans første trænerperiode i klubben. Ind kom unge Youssuf Toutouh og Rurik Gislason til at sætte gang i gæsternes forreste.

Effekten udeblev, da Brøndby på anden halvlegs første angreb straffede et flegmatisk FCK-forsvar. Et indlæg fra Quincy Antipas fik lov at passere langs jorden, Lars Jacobsen sparkede over bolden og kiksede sin clearing og endte som statist, da Simon Makienok efter et par træk sparkede bolden fladt over i det lange hjørne.

Så lignede gæsterne for en stund et hold i opløsning, men fik afværget en knockout og arbejdet sig tilbage ind i kampen qua en straffesparksscoring af Adi.

Ståle Solbakken satsede hele bunken af jetoner med tre mand i forsvaret. Det gav et tungt pres på hjemmeholdet til følge og via et elegant lob fra kanten af feltet, så fik Toutouh reduceret yderligere.

Så lugtede FCK's løver ellers blod mod et Brøndby-mandskab, der nu pludselig fremstod rådvilde og forvirrede, men fik hjælp fra en uventet kant.

FCK's Thomas Kristensen kiksede en tværaflevering, som Kenneth Zohore opfangede i fuldt firspring, og Pierre Bengtsson reddede kastanjerne ud af ilden for Kristensen og trak nødbremsen med rødt kort til følge.

Brøndby rykker med sejren over nedrykningsstregen, mens FC København kan se frem til næste uges møde i Champions League mod Real Madrid.