Billedet af FC Midtjylland som klassens frække dreng, der gør tingene lidt smartere, står ikke længere så knivskarpt, som Claus Steinlein gerne ville se det gennem det sæt briller, der efterhånden er blevet synonym med FCM-lederen.

Med to trænerfyringer i denne sæson og en aktuel placering i den dårligste halvdel af Superligaen er stormen for alvor blæst op omkring ledelsen.

Og pilen med ansvaret for FCMs nuværende forfatning peger efterhånden på de personer, der først ansatte og fyrede Bo Henriksen for så at ansætte og fyre Albert Capellas.

Derfor var det onsdag oplagt at spørge direktør Claus Steinlein og sportschef Svend Graversen, om de efter den seneste tids famlen på både transfermarkedet og i trænerbutikken ser sig selv som de rette personer til at føre FC Midtjylland videre mod klubbens særdeles ambitiøse målsætninger om at være blandt Europas 50 bedste klubber.

(ARKIV) FCMs cheftræner Albert Capellas under superligakampen mellem FC Midtjylland og Brøndby i Herning mandag d. 27. februar 2023. FC Midtjylland fyrer træner Albert Capellas, der nåede syv måneder i jobbet. FCM er på niendepladsen i Superligaen før sidste runde i grundspillet. Det skriver Ritzau, tirsdag den 14. marts 2023.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) FCMs cheftræner Albert Capellas under superligakampen mellem FC Midtjylland og Brøndby i Herning mandag d. 27. februar 2023. FC Midtjylland fyrer træner Albert Capellas, der nåede syv måneder i jobbet. FCM er på niendepladsen i Superligaen før sidste runde i grundspillet. Det skriver Ritzau, tirsdag den 14. marts 2023.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Sportschef Svend Graversen erkender, at man lige nu går igennem den mørkeste tid med ham som sportschef, men han er sikker på, at han er den rette mand for FCM.

»Selvfølgelig er jeg det. Men det er et relevant spørgsmål. Jeg har haft jobbet i fem og et halvt år, og de første fem år skinnede solen. Vi var nummer et eller to, jeg blev ansat til at hjælpe os ind i Europa, og det er vi mange, der har været en del. Vi har siden været i tre gruppespil,« siger Svend Graversen og fortsætter:

»Lige nu blæser det meget ude vestfra. Og det spørgsmål skal stilles. Men jeg er her for klubben og har været her i 20 år. Vi har været en udfordrer i toppen af Superligaen i mange år, men lige nu nu står vi et sted, vi ikke ønsker at stå.«

»Har jeg et ansvar? Det har jeg helt sikkert, og jeg er sikker på, at der er nogle, der er med på at evaluere mig i denne situation.«

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Spørger man Svend Graversens chef, direktør Claus Steinlein, skal Graversen dog ikke frygte nogen dårlig evaluering.

For Steinlein er overbevist om, at FCM har de helt rette folk ansat i organisationen – inklusive bornholmeren selv, der har været med til at rykke klubben til toppen af dansk fodbold over de godt 24 år.

»Dem, der er ansat i FCM, er jeg helt trygge ved. Personligt har jeg det godt, og jeg synes, at alle i organisationen skal have det godt. Det er ikke arbejdsindsatsen, der er noget i vejen med. Det er heller ikke kvaliteten, fordi den kender jeg og har set den. Så det er jeg helt tryg ved,« siger Steinlein.

Hvorfor er I, der er her nu, de rigtige til at få FCM i mål med målsætningen om at være blandt de bedste 50 klubber i verden?

»Fordi vi ligger nummer 62, og alle dem, som er her, har været med til at rykke klubben derhen fra at være to 1. divisionsklubber. Alle er sultne, ærgerrige og arbejder røven ud af bukserne. Det gælder bestyrelsen, ejerskabet og alle ansatte. Vi tilførte Kristian Bak til ledelsen for nylig, og vi kigger hele tiden på at gøre os bedre,« siger Steinlein, der erkender, at FCMs ejere næppe er tilfredse med de to fejlskud – men han frygter ikke nogen fyring af sig selv efter to fejlskud.

Men selv om mange ansigter på ledelsesgangene er velkendte, så har FCM dog sagt farvel til visse ansigter – og særligt afskeden med den velrenommerede bestyrelsesformand Rasmus Ankersen er blevet tillagt stor betydning for, at kvaliteten er faldet i de beslutninger, som FCM har taget siden hans afsked.

Den påstand køber Steinlein ikke.

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Vis mere

»Arh, altså. 80 procent af truppen har Rasmus været med til at vælge, og han har været med til at vælge den ene træner i Bo. Rasmus var sindssygt dygtig, men når nogle smutter, så stepper andre op.«

»Selvfølgelig havde Rasmus indvirkning på tingene, og det kunne godt være, at han havde sagt, det ikke skulle være Albert, men det er jo hypotetisk.«

»Rasmus er dygtig, men de folk, vi har ansat, er også sindssygt dygtige, og det er derfor, Midtjylland er, hvor vi er.«

Med to fejlskud i træk erkender Steinlein dog, at der efterhånden er pres på for at ramme plet med trænervalget.

Alligevel afviser han, at FCM kommer til at ændre noget drastisk i den proces, der har ledt FCM til valget af de nu fyrede Bo Henriksen og Albert Capellas.

»Jeg synes, at den sidste proces – den ville jeg ikke gøre anderledes, men jeg ville have truffet et andet valg med den viden, jeg har nu,« siger Steinlein på B.T.s spørgsmål.

Er det ikke et problem, hvis du mener, at processen har været god ved både Bo Henriksen og Albert Capellas, men begge gange har I skudt forbi?

»Ja. Vi skal da nuancere det lidt, selvfølgelig, og se, om vi kan gøre det en smule bedre.«

Skal I så ikke ændre noget i processen?

»Første gang med Bo Henriksen var det Rasmus, Svend og jeg, der var inde over processen. Sidst var to fra bestyrelsen med, Allan Gaardes firma (rekrutteringsfirmaet OneNexus, red.) var med og gjorde det godt – og det er den liste, vi arbejder med nu. Den er ikke så gammel, kan man sige.«

»Vi forsøgte at forbedre os i den seneste proces og gøre det fem procent bedre, og det vil vi gøre nu. Men det er ikke sort-hvidt,« siger Steinlein.

Et forsøg på at gøre det bedre denne gang bliver at undgå at tage chancer, som FCM mener at have gjort med de to fyrede cheftrænere.

»Vores risikoprofil med, at vi godt kan lide at tage chancer, som vi har gjort med Bo og Albert, der måske ikke havde så meget erfaring, har ramt os lidt i røven. Det er lidt vores dna, og det kan være, at det er det, vi skal prøve at slappe lidt af med. Vi skal prøve noget nyt, men det skal være noget lidt mere sikkert,« lyder det med et smil fra Steinlein.

Onsdag bekræftede Steinlein, at BK Häcken-træner Per-Mathias Høgmo er et emne i klubben, ligesom han talte i rosende vendinger om både David Nielsen og Jess Thorup.

Alle tre ganske rutinerede trænere.