Lyt til artiklen
950.000 kr. Så meget skal den danske statskasse som minimum af med, efter Vestegnens Politi uretmæssigt tilbageholdt 484 FCK-fans efter Superligaopgøret mod Brøndby den 1. december.

De mange fodboldfans blev anholdt, fordi en lille del af den store flok af FCK-fans kastede brosten og fliser mod politiet. Noget, der altså fik betjentene til at tilbageholde hele gruppen.

Men politiet erkender nu, at de gik ud over deres beføjelser, da de valgte at anholde hele gruppen og ikke kun uromagerne. Det fortæller Kim Christiansen, politidirektør for Københavns Vestegns Politi:

- Vi mener, at frihedsberøvelsen var nødvendig for at standse de meget alvorlige uroligheder, hvor såvel civile som politifolk var i betydelig fare for at lide overlast. Men efter at vores jurister har kigget på sagen, må vi også erkende, at vi gik for langt. Derfor har dem, der ikke modtager en sigtelse, selvfølgelig ret til erstatning.

Så I handlede forkert?


-   Ja, sådan må man jo sige det. Vi handlede ulovligt, og vi udbetaler kun erstatning, hvis det, vi har gjort, er forkert. Så i og med vi udbetaler erstatning, har vi også lagt os ned på ryggen.

I alt har 380 af FC København-tilhængerne klaget over at være blevet anholdt. Det tal forventer deres forsvarsadvokat Christian Dahlager dog vil stige yderligere. Hen peger samtidig på, at det er en positiv udvikling, at politiet nu selv har indset, at de handlede forkert:

- Det var retsstridigt at tilbageholde de 480. Det er godt, at politiet forstår og accepterer det, siger han og fortsætter:

- Hvis nogen har lavet ballade, skal de selvfølgelig straffes. Men det er ikke sådan, at politiet kan fange alle, der står i nærheden, fordi det er nemt og hurtigt. Det princip har vi allerede fået fastslået i den store Cop-15 sag fra 2009, siger han med henvisning til retssagen, der opstod i forbindelse med klimatopmødet i København. Her fastslog Østre Landsret, at det var ulovligt, da politiet anholdte 247 demonstranter præventivt. Noget, som altså også bliver understreget af den her sag:

- Politiet har nu igen fået besked om, at de må gå efter dem, der laver ballade og ikke alle andre. Det betyder forhåbentligt, at det vil være uproblematisk at gå til fodboldkampe i fremtiden, hvis man opfører sig fornuftigt.

- Jeg kan stadig have mine tvivl, om sagen vil ændre politiets adfærd. Men ellers må vi jo tage den en gang til for prins Knud - og så må de lære det igen. 

Politidirektør Kim Christiansen forsikrer dog om, at man ikke vil se en lignende aktion i fremtiden:

- Den måde, vi har grebet det an på her, er ikke lovlig. Så vi må finde en anden måde i fremtiden.

De 484 anholdte har hver ret til 2.500 kr. i erstatning. Christian Dahlager vil dog stille krav om, at enkelte får en endnu højere erstatning:

- Nogen er blevet behandlet hårdhændet. Der er mindreårige børn, der er blevet tilbageholdt. Der er folk, der er gået glip af arbejde dagen efter, fordi de ikke har kunnet nå bus og tog hjem. Det er kun rimeligt, at de får noget ekstraordinær erstatning.