Torsdag aften fremlagde AGF forventningerne til regnskabet for 2013/2014 - og det var bestemt ikke opmuntrende læsning for de i forvejen hårdt pressede aarhusianske fans. AGF regner med et underskud på mellem 14 og 16 mio. kr. Ifølge en ekspert rammer det resultat ekstra hårdt i klubbens i forvejen trængte kasse.

Den 31. december 2013 havde AGF nemlig kun en egenkapital på 24 mio. kr. Og med seks nederlag på stribe og kun ét enkelt point ned til nedrykningsstregen i Superligaen, ligger 1. division og lurer lige om hjørnet. Tidligere er det blevet anslået, at en nedrykning koster mellem 20 og 30 mio. kr. Rykker AGF ned, har klubben ifølge Morten W. Langer, chefredaktør på Økonomisk Ugebrev, kun to muligheder for at redde sig; enten skal man skære ned på det sportslige område, ellers må man ud i byen og finde investorer:

- AGF har ikke råd til at rykke ned med det nuværende sportslige setup. Hvis de rykker end, er de nødt til at skære dybt i omkostningerne. Tidligere har man set, at klubber vælger at holde omkostningerne oppe og acceptere et kæmpe underskud for herigennem at sikre en hurtig tilbagevenden til Superligaen, men de muligheder har klubben ikke, siger han og fortsætter:

- Hvis det budget, de har fremlagt nu, er realistisk, ved de allerede nu, at de er nødt til at gøre noget om et halvt til et helt år - og det vel at mærke selv om de ikke rykker ned. Ellers går det simpelthen galt. Man må derfor også antage, at klubben er begyndt at overveje, hvad man skal gøre, hvis de rykker ned. Skal de udvide aktiekapitalen, kan de låne penge et sted - eller har de spillere, de kan sælge? Noget, er de i hvert fald nødt til at gøre for at få fyldt pengekassen op.

I både FC København og Brøndby har man tidligere lavet en aktieemission. Mens københavnerne hentede godt 500 mio. kr. i 2009, røg der mere end 200 mio. kr. i Brøndbys klubkasse i forbindelse med emissioner sidste år. Ifølge Morten Langer er den samme model den bedste mulighed for AGF, hvis fremtiden skal sikres:

- De kan låne penge eller hente penge på at sætte flere aktier til salg. Et lån i banken er ikke realistisk, fordi risikoen er for stor. Så en aktieudvidelse er nok vejen frem. De skal ud og finde nogen, der har en form for veneration over for klubben, og som er villige til at tage en relativ høj risiko for at tabe penge.

AGFs administrerende direktør, Jan Christensen, erkender, at klubben allerede er begyndt at regne på, hvad en nedrykning vil betyde for klubben. Men han vil ikke nærmere ind på, hvad det regnestykke viser.

Har I regnet på, hvad en eventuelt nedrykning vil få af betydning?


- Ja

Kan du løfte lidt af sløret for, hvad I er nået frem til?

- Nej, der er der ingen grund til. Alle ved, at det var dyrt sidste gang. Vi forsøger at fokusere på ikke at rykke ned. Det bruger vi vores energi på. Jeg arbejder selvfølgelig med forskellige scenarier, men det er der ingen grund til at diskutere i den danske presse. Det er mest hensigtsmæssigt at holde det internt.

Men har I råd til at rykke ned?

- Der er ingen tvivl om, at selskabet og klubben vil fortsætte. Men hvis vi når en situation, hvor vi ikke har penge på bankbogen, som vi trods alt stadig har i dag, er vi nødt til at gå ud at låne, sælge fodboldspillere eller reducere omkostninger. Det er klart. Det har vi desværre erfaringer med, da vi rykkede ned sidste gang. Så det er jeg sikker på, klubben nok også skal håndtere denne gang.

Så kan du garantere, at AGF kan fortsætte som klub, selv hvis I rykker ned?

- Jeg kan overhovedet ikke forestille mig andet.