Lyt til artiklen

Jess Thorup er trådt ind i FC Midtjylland med en ro og integritet, der gør indtryk. Men forleden blev han nødt til at råbe højt.

Det hele var lidt for løst. Der var et stejf af feriestemning over det hele. Træner Jess Thorup opfangede det og slog ned. Med en skarphed, som kom bag på Midtjylland-spillerne. Sådan havde de ikke oplevet deres nye træner før. Mens spillerne sad i omklædningsrummet og ventede på, at Benjamin Svedborg skulle fløjte dem ind på banen, trådte Jess Thorup ind i midten af lokalet.

»Det er kraftedme ikke en sommerkamp det her, kære venner,« brølede han.

»Det er en kanonvigtig kamp, og det er et svært sted at spille!«

Jess Thorup er på lange stræk indbegrebet af ro, afdæmpethed og coolness, men smed her en portion temperament oven i pakken og fik bragt sit hold derhen, hvor det skulle være.

FC Midtjyllands cheftræner Jess Thorup talte med meget store bogstaver i omklædningsrummet i kampen mod AaB
FC Midtjyllands cheftræner Jess Thorup talte med meget store bogstaver i omklædningsrummet i kampen mod AaB Foto: Henning Bagger
Vis mere

Midtjylland kom bragende ud til kampen og var mere end overbevisende i de følgende 90 minutters 2-0-sejr over Aalborg, en sejr, der gør, at pladen stadig er fuld efter fire spillede kampe. Og en sejr, der gør, at midtjyderne i det bedste bud på en ny klassiker i dansk fodbold mod FC København allerede kan tage et lille skridt væk fra københavnerne i en sæson, der igen tegner til at blive et mesterskabskapløb mellem de to klubber.

»Om det var den opsang, der gjorde, at vi kom bragende ud til kampen, ved jeg ikke, men det gjorde vi i hvert fald. Som Jyske Banks direktør Anders Dam sagde til et arrangement her forleden, gjorde den kamp nok også, at det nu er nemmere for Jess at sige ’vi’ om FC Midtjylland. Der kommer altid et tidspunkt for en ny træner eller spiller, hvor det virker naturligt at sige ’vi’, og det, tror jeg, han har nået nu,« siger Erik Sviatchenko.

Dette er et portræt af Jess Thorup, der tog den ikke nemme opgave at sige ja tak til jobbet som cheftræner for et mesterhold, der overraskende havde sagt farvel til Glen Riddersholm få uger efter klubbens første mesterskab, ja første titel overhovedet. Læg dertil, at Riddersholm forlod sit mesterhold til synet af både gråd og hjerter i spillernes opdateringer på sociale medier.

Den tidligere cheftræner i FC Midtjylland Glen Riddersholm (billedet) førte midtjyderne til deres første danske mesterskab, og forlod så klubben umiddelbart efter. Så der var pres på Jess Thorup, da han skulle afløse 'mestertræneren'
Den tidligere cheftræner i FC Midtjylland Glen Riddersholm (billedet) førte midtjyderne til deres første danske mesterskab, og forlod så klubben umiddelbart efter. Så der var pres på Jess Thorup, da han skulle afløse 'mestertræneren' Foto: Claus Fisker
Vis mere

De har fået en helt anden træner i det midtjyske. I begyndelsen holdt han sig på sidelinjen, lod Lars Friis og Brian Priske om træningen og det taktiske oplæg op til den første kamp mod Lincoln fra Gibraltar og observerede, hvad der skete. Han tog sine nye spillere til side og spurgte til deres syn på tingene, deres ambitioner og visioner og overtog langsomt styringen.

»Den første dag gjorde han det klart, at han ikke var kommet for at revolutionere noget, men for at udvikle og optimere. Nu er han begyndt at sætte sit præg på tingene på sin egen afbalancerede og rolige facon,« fortæller Sviatchenko.

Jess Thorup beskrives som voksen og jordbunden. Man mærker ham, når han entrerer et lokale
Jess Thorup beskrives som voksen og jordbunden. Man mærker ham, når han entrerer et lokale Foto: Carl Recine
Vis mere

FC Midtjylland har fået en træner, der er mindre udadvendt, og som i langt mindre grad lever i kraft af sin kommunikation. Jess Thorup har ikke brug for et rampelys for at blive næret. Han lever fint uden.

Jess Thorup beskrives som voksen og jordbunden. Når han skridter gennem en sponsorlounge, er det med en ro og udstråling, der vækker opsigt. Man mærker og ser en leder, der ikke lader sig bøje af strømninger.

Det er både rimeligt at kalde ham for den stille autoritet og den stille håndværker, lyder det i samtaler med folk tæt på Thorup. Han tiltrækker sig ikke samme opmærksomhed som FCM-forgængederne Erik Rasmussen og Glen Riddersholm. Han har ikke noget behov for den opmærksomhed.

»Jeg oplever, at Jess Thorup er kommet til FC Midtjylland på det helt rigtige tidspunkt for klubben. Glen Riddersholm havde blandt andet på en masse energi bragt Midtjylland langt, men nu har vi brug for at stabilisere os, og der oplever jeg, at Thorup byder ind med en masse ro og erfarenhed, som vi har brug for,« siger kommunikationsdirektør Hans Krabbe, der ikke køber anskuelsen om, at Thorup har slugt en masse kameler for at tage det job, som Glen Riddersholm ikke ville have længere.

»Det er en virkelighed, der findes i medierne. Jess Thorup har øje for det, der får en organisation til at hænge sammen. Og han har forståelse for, at der selvfølgelig gør sig særlige forhold gældende, når en virksomhed er ejet af primært én mand - i dette tilfælde Matthew Benham. Det er formentlig ikke så forskelligt fra forholdene i Brøndby, der har Jan Bech Andersen, og FC Nordsjælland, der har Allan K. Pedersen,« siger Hans Krabbe.

Det fortæller en del i sig selv, at det ikke er mere end 10 år siden, Jess Thorup sad i norske Hamar og forestillede sig, at han, når karrieren snart var forbi, skulle bruge den uddannelse som ejendomsmægler, han snart havde færdiggjort og fortsætte sit arbejdsliv hos Nybolig. Men så ringede Troels Bech og spurgte, om ikke han ville være hans assistent i Esbjerg.

Jess Thorup droppede at blive ejendomsmægler, da Esbjergs daværende cheftræner Troels Bech (th.) ringede og spurgte om ikke han ville være assistenttræner i den vestjyske klub.
Jess Thorup droppede at blive ejendomsmægler, da Esbjergs daværende cheftræner Troels Bech (th.) ringede og spurgte om ikke han ville være assistenttræner i den vestjyske klub. Foto: Ernst van Norde
Vis mere

Troels Bech havde lært at kende ham som modstander gennem mange år i Superligaen og havde i sit nye trænerjob i Esbjerg brug for en person med lokal forankring ved sin side.

Det havde Thorup efter syv år som spiller i EfB, og så havde han præcis den personlighed, Troels Bech eftersøgte.

»Jess havde i sin tid som spiller vist et lederskab, som først og fremmest byggede på autencitet. Han var en foregangsmand, og jeg har aldrig set ham falde ud af den rolle, heller ikke da han så blev assistent for mig og senere cheftræner. Han er så gennemført troværdig i alt, hvad han siger og gør. Det er walk the talk,« siger Troels Bech.

»Jeg er ret sikker på, at mange vil bekræfte, at man ved, hvad man får fra ham, og selvom der er mange, der føler sig ærgerlige over at blive valgt fra, når han har skullet sætte sit hold, er jeg også ret sikkert på, at der ikke er ret mange, der føler sig ført bag lyset af Jess. Han er generøs og opmærksom, og er det ikke netop den slags, der kendetegner tidens gode ledere?« spørger han retorisk.

En god leder er netop, hvad Claus Bretton-Meyer oplevede i det halvandet år, hvor DBU-direktøren havde Jess Thorup som en af de nærmeste medarbejdere i rollen som U21-landstræner.

DBU-direktør Claus Bretton-Meyer havde for en kort tid Jess Thorup (tv.) ansat som U21-landstræner, og han betegner Jess Thorup som en håndværker med styr på tingene, og en mand, som er rolig og autentisk i pressede situationer.
DBU-direktør Claus Bretton-Meyer havde for en kort tid Jess Thorup (tv.) ansat som U21-landstræner, og han betegner Jess Thorup som en håndværker med styr på tingene, og en mand, som er rolig og autentisk i pressede situationer. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Når man spørger Bretton-Meyer, om det er rimeligt at arbejde med en overskrift på det portræt af Jess Thorup, som hedder »den stille håndværker«, svarer han.

»Jeg synes, han rummer mere end det. Han er en meget dygtig håndværker. Han er tæt på, nærværende og har styr på sine ting. Men han er også analytisk, fremsynet og kan se på ting med et højt abstraktionsniveau. Han er selv i pressede situationer rolig og autentisk. Han lader sig ikke forstyrre,« siger DBU-direktøren.

Han fortæller en historie om sommerens U21-slutrunde. Ikke en historie fra træningsbanen, men fra et bestyrelsesseminar, hvor man havde planlagt et besøg fra Morten Olsen, der skulle fortælle bestyrelsen om talentudviklingsarbejdet i DBU, men Olsen blev syg kort før arrangementet.

»Da trådte Jess Thorup sammen med elitechef Kim Hallberg til og gav bestyrelsen en orientering om meget langsigtede og strategiske ting på kort forberedelse. Det evner han også.«

Den kritiske udlægning af den historie kunne jo være, at han lod sig forstyrre i sit fokus på slutrunden?

»Ledere skal kunne arbejde i forskellige miljøer. Det kan ikke bringe Jess’ fokus væk, og jeg tror generelt, man underkender, hvad folk i dagens samfund er i stand til at gøre, hvis man ikke mener, de kan det.«

Man kunne også i en kritisk udlægning af det sige, at Thorup ikke turde skuffe Jer i DBU?

»Jeg har haft mange gode diskussioner med Thorup, og han er ikke en nikkedukke. Han giver masser af modstand. Samtidig er han ikke argument-resistent og anerkender, at han er en del af en virksomhed. Så man kan godt diskutere med ham, men det er ikke det samme som, at han ikke har sine klare holdninger.«

Jess Thorup som aktiv fodboldspiller i OB tilbage i 1994. Her har han netop scoret til 1-0 mod Silkeborg.
Jess Thorup som aktiv fodboldspiller i OB tilbage i 1994. Her har han netop scoret til 1-0 mod Silkeborg. Foto: ERIK LUNTANG
Vis mere

Jess Thorup


Cheftræner i FC Midtjylland
Født: 21. februar 1970 i København
Spiller: OB (1989-96), Uerdingen (1996-97), Wacker Tirol (1997-98), Esbjerg (1998-05), HamKam (2005)
Træner: Esbjerg (assistent 2006-11 og cheftræner 2011-13), U21-landstræner (2013-2015)
Meritter: DM (1989), pokalen (1991, 1993, 2013), årets træner (2013)

Vidste du, at...
... Jess Thorup egentlig skulle have været ejendomsmægler efter karrieren?
... det var Ståle Solbakken, der som træner hentede Jess Thorup til HamKam som spiller?
... Jess Thorup selv nåede at spille en kamp, da han var assistent under Troels Bech og blev skiftet ind i det 81. minut af 2-3 nederlaget til Randers?
... Ove Pedersen i 2008 blev ansat i Esbjerg med bl.a. den aftale, at han på et tidspunkt skulle forfremme sin assistent, Jess Thorup, til chef?
... Jess Thorup med 68 mål er den 17. mest scorende spiller i Superligaens historie? Det er ét færre end Ebbe Sand og Søren Berg.