FC København er i problemer.

På to måneder er Ståle Solbakkens mandskab gået fra at spille to sublime europæiske kampe mod Istanbul Basaksehir og Manchester United og være tæt på en semifinale i Europa League til at ligne et 1. divisionshold – igen. Ligesom i store dele af sidste sæson.

Jeg har min idé om et af de steder, det er gået galt, men jeg vil lade en tidligere FC København-profil sætte det op.

Kort inden de to førnævnte Europa League-kampe mødte jeg den tidligere spiller, som var ekstremt kritisk: Sæsonen var på ingen måde godkendt, FC København var alt for langt efter FC Midtjylland, og de havde jo fået decideret tæsk i de indbyrdes opgør mod midtjyderne.

Foto: Claus Fisker
Vis mere

Men det var alligevel hans kritik af indkøbene, jeg hæftede mig ved. At Ståle Solbakken selv havde valgt at købe Michael Santos og Pep Biel for mange millioner – og at FCK stadig bruger en del flere penge end de andre i Superligaen.

Det er jo rigtigt. Og det er her, vi kommer til et af problemerne i mine øjne. FC København har simpelthen købt for dårligt ind i de seneste tre transfervinduer – her tager jeg ikke denne sommers indkøb med. I runde tal har Ståle Solbakken brugt 150 millioner kroner bare i transfersummer det seneste halvandet års tid.

Ja, han har solgt Robert Skov og Denis Vavro for endnu mere i samme periode, og med bare et salg af Victor Nelsson i fremtiden kan en pæn del af de 150 millioner hentes hjem igen. Men lige nu og her handler det ikke om at redde pengene hjem – det handler om at have et sportsligt slagkraftigt hold, og sådan fremstår FC København på ingen måde.

Det er jo ikke, fordi der ikke er blevet brugt penge på holdet. De er bare blevet brugt forkert. I Superliga-premieren mod OB sad der for over 100 millioner transferkroner på bænken, fordi Pep Biel, Robert Mudrazija, Karlo Bartolec og Mikkel Kaufmann endnu ikke har spillet sig ind som sikre kort på holdet.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Så mange penge bruger langt de fleste Superliga-klubber end ikke på deres startopstilling – ja, i 10 af de andre Superliga-klubber koster deres største stjerne ikke i nærheden af det samme som en af de nævnte FCK-reserver. Det kan Ståle Solbakken selvfølgelig godt selv se. FC København er ikke et hold, der er ved at bygge op. De er ved at rydde op. Og det er til dumpekarakter her et år efter et relativt suverænt mesterskab.

Solbakken sigter i dette transfervindue efter det sikre. At hente spillere, som nordmanden selv har set med egne øjne adskillige gange enten for sit eget hold eller modstandere – og som, han dermed ved, virker. Det oser ikke af tiltro til egen scoutingafdeling at hente Kamil Wilczek og Peter Ankersen – eller forsøge med Pione Sisto.

Jeg ved, at Ståle Solbakken handlede meget hurtigt med Peter Ankersen, da den mulighed opstod. Ind med Ankersen – ud med Varela. Ikke megen betænkningstid. Den beslutning fortæller mig, at Solbakken lige nu har et helt ekstremt fokus på at skabe et godt hold til træneren i FC København – ikke til sportschefen.

En spiller med Varelas cv og alder er en bedre handelsvare, end Ankersen nogensinde bliver igen. Til gengæld er Ankersen langt mere driftsikker rent sportsligt. Og det peger da i den grad i retning af, at FC København-managerens fokus er på det sportslige frem for det økonomiske.

Det samme gjorde hans mislykkede jagt på Pione Sisto. Men den blev netop mislykket, og derfor har FC Midtjylland lige nu meget af det, som FC København gerne ville have. Et stensikkert europæisk gruppespil, en sammentømret og godt sammensat trup samt flere spillere, der står på rampen til salg for tocifrede millionbeløb i euro. Og Pione Sisto.

Den midtjyske troldmand ville have været en tiltrængt brik på Ståle Solbakkens hold. Det ville have lukket et puslespil og gjort Solbakken relativt sikker på, hvem hans 11 bedste spillere er. De ville kunne få tid sammen og efterhånden skabe de resultater, som samtidig medførte den selvtillid, der lige nu mangler.

For FC København er som nævnt i problemer. Og selv om det i mine øjne skyldes tre dårlige transfervinduer, ligger løsningen jo nok i at lave et ekstraordinært godt et denne sommer. Det er fint på vej med Kamil Wilczek som øjeblikkelig succes – og Peter Ankersen som sikkert es.

Så venter vi og ser, om FC København og Ståle Solbakken også rammer med en sidste profil. De har brug for en bullseye.