Brøndbys fans skal ikke frygte, at klubbens ejer, Jan Bech Andersen, kommer i økonomiske vanskeligheder foreløbigt.

Tværtimod.

Forretningsmandens i forvejen bugnende pengetank har nemlig fået et ordentlig skud kapital sprøjtet ind som følge af det rekordstore regnskab, som virksomheden Glencore onsdag fremviste med et overskud på 8,55 milliarder dollar.

Jan Bech Andersen har investeret en stor andel af sin millardformue i den schweiziske minegigant, som i forbindelse med det flotte resultat har valgt at udbetale hele 2,9 milliarder dollar – 17,5 milliarder kroner -  til aktionærerne. Øverst i artiklen kan du se højdepunkter fra Brøndbys seneste superligakamp mod AaB.

Derfor er det en meget glad Jan Bech Andersen, som bekræfter over for B.T,, at han har tjent et ’højt tocifret millionbeløb’ i forbindelse med gårsdagens aktieudbytte.

Læs også: Medie: Tålmodigheden er væk - Real Madrid-stjerne færdig til sommer

»Det har været et par gode dage. Der er ingen grund til at lyve. Det er et verdensklasseforetagende, og som aktionær er man glad og stolt over, at det går godt for et firma, som står ens hjerte nært. Udbytte kan vi jo godt lide. Det er jo det, det handler om,« siger Brøndby-ejeren fra skisportsstedet Meribel i de franske alper, hvor han i denne uge er på skiferie med sin familie.

Han fastholder dog, at ’de gode dage’ ikke direkte kommer til at smitte af på Brøndby IF. Men som han siger, så er det selvfølgelig bedst for den storsatsende superligaklub, at hans økonomi er sund, da han har aktieajoriteten i klubben, som han før har spyttet adskillige millioner kroner i.

»Man kan roligt sige, at når det går mig godt, så går det også godt for Brøndby. Brøndbys økonomi og min privatøkonomi er dog to forskellige ting, men det er klart, at det altid er dejligt at få lidt flere penge på bankbogen - det giver nogle flere muligheder. Uden at sige for meget,« siger Jan Bech Andersen og pointerer:

»Men det ændrer ikke noget på Brøndby. Klubben kommer til at køre videre som planlagt.«

Jan Bech Andersen var med til at redde Brøndby fra en af klubbens største kriser nogensinde, da han i 2013 smed 65 millioner kroner i den hårdt trængte vestegnsklub.

Læs også: Hvorfor er Ståle fredet i FCK? ’Jeg tvivler på, at de kommer lige om lidt’

Året efter blev han bestyrelsesformand i hjerteklubben, som han nu er hovedaktionær i.

Ifølge Berlingske Business, som før har beskrevet den fodboldglade rigmands tilknytning til Glencore, har antagelsen været, at det er omkring halvdelen af hans formue, der er placeret i Glencore.

Det er dog blevet reduceret en smule i de senere år, fortæller Jan Bech Andersen, som dog fastholder, at Glencore er hans største aktiepost.

»Det er min største post, så det betyder selvfølgelig noget. Det rykker da noget ved saldoen på min bankbog. Jeg glæder, men jeg ved, at det også kan gå den anden vej,« lyder det fra den London-baserede dansker, som i sin tid skabte en stor del af sin formue gennem netop det schweiziske mineselskab.

Foto: Arnd Wiegmann
Vis mere

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Tilbage i 2011 var han en blandt 40 partnere, som lukrerede på, at Glencore, hvor han i flere år havde arbejdet i virksomhedens shippingselskab, blev børsnoteret til en værdi af svimlende 250 milliarder kroner.

Siden har han både solgt store aktieposter – det var, inden virksomhedens aktier styrtdykkede. Da aktien så var på sit laveste, købte Brøndby-ejeren aktier på ny. De er i de seneste år steget markant i en stor genrejsning af selskabet under ledelse af den succesfulde CEO Ivan Glasenberg.

Det var ham, der i går kunne anonncere det flotte regnskab – det bedste i selskabets 44-årige historie - som viser en forøget fortjeneste på 44 procent i forhold til året før.

Glencore er verdens største zink- og kobberproducent. Det gode regnskab tilskrIves blandt andet højere metalpriser sidste år.