Brøndbys talentchef, Kim Vilfort, har i protest forladt et DBU-udvalg, fordi unionen kører en sag mod de blå-gule omhandlende børn. Også FC Nordsjælland er på anklagebænken.

Man må ikke 'fiske' efter børnespillere på under 12 år. Det er humlen i to sager, der netop nu er under behandling hos Fodboldens Appelinstans.

Under anklage er Brøndby og FC Nordsjælland, der beskyldes for at forbryde sig mod DBU's regelsæt 'Holdninger og handlinger' ved at invitere børn på helt ned til otte år indenfor.

Både Brøndby og FC Nordsjælland er i første omgang blevet kendt skyldig, men begge klubber har valgt at anke den dom og bødestraf, de hver især har fået.

(Foto: Anders Kjærbye/Ritzau Scanpix)
(Foto: Anders Kjærbye/Ritzau Scanpix) Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

»Jeg kan bekræfte, at vi behandler to sager med de to klubber lige nu. Sagerne er under behandling. Det er i forhold til herreungdomslicenssystemet, som vi kalder det. Der har vi for U12 - altså fra 12 år og ned - et regelsæt og nogle vilkår, som hedder 'Holdninger og handlinger'. En del af det sæt handler om klubskifter og træningsforhold,« siger Teddy Pedersen, der er formand i DBU's herreeliteungdomsgruppe, til B.T.

Herreeliteungdomsgruppen, der som et udvalg under DBU følger og sikrer talentudviklingsarbejdet på højeste niveau, var første instans i bedømmelsen af sagerne. Men selvsamme gruppe er nu blevet et medlem færre.

Brøndbys talentchef, EM-helten Kim Vilfort, har nemlig valgt at forlade gruppen i protest mod den sag, der har ramt hans klub.

»De siger, vi har inviteret spillere til klubben. Det har vi ikke. Og vi kan ikke få aktindsigt eller få noget at vide,« siger Vilfort.

Foto: Betina Garcia
Vis mere

»Jeg synes, der er nogle frivillige trænere og ledere (i Brøndby, red.), der får nogle ting skudt i skoene, som jeg har rigtig svært ved at forstå. Jeg tænkte mig om nogle dage, og for at sende et signal til dem, der sidder med det ovre i amatørklubben, er jeg gået. Jeg ved ikke, om det var en fornuftig beslutning, men det er for at sige, at det her ikke er fair,« forklarer Vilfort om sin afgang fra DBU-udvalget.

'Holdninger og handlinger', som Brøndby og FC Nordsjælland måske har forbrudt sig mod, er en række grundlæggende principper inden for børnefodbolden. Formålet med principperne er at sikre børnene den bedst mulige udvikling.

'Klubskifter må ikke finde sted efter forudgående 'fiskeri' – altså henvendelser direkte fra modtagerklub til barn/forældre – men bør gå via spillerens nuværende klub,' står det blandt andet i retningslinjerne.

'Overordnet set bør klubskifter ikke finde sted før ved overgang til ungdomsfodbold,' hedder det også i pamfletten.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Nu er det op til Fodboldens Appelinstans at afgøre, om de to superligaklubber har overskredet retningslinjerne og brudt reglerne, når det gælder de purunge spillere. Har de opsøgt og inviteret spillere på ned til otte år til at træne eller spille for dem? I første omgang sagde DBU's herreeliteungdomsgruppe ja. Brøndby siger nej, og det samme gør FC Nordsjælland.

'Det er korrekt, at der er en appelsag lige nu, der potentielt set kan give en bøde til blandt andre os. I så fald bliver den givet på baggrund af, at vi har tilbudt ekstra træning til nogle unge spillere, som gerne ville have det. Og hvis det er et problem, tager vi det naturligvis til efterretning. Men det er vores indtryk, at mange i fodbolddanmark har svært ved at finde ud af, hvad der er op og ned i det her,' lyder det i et skriftligt svar fra Jan Laursen, der er sportschef for FC Nordsjællands akademi.

DBU's endelige afgørelse kan få stor betydning for, hvordan de store klubber agerer i forhold til helt unge børnespillere fra mindre klubber. DBU regner med en afgørelse fra appelinstansen i løbet af 14 dage.

Denne artikel er første kapitel i B.T.s serie 'Børnefiskeri i Superligaen'. Ved du noget om Superliga-klubbernes jagt på børnespillere? Så vil B.T. gerne høre fra dig. Skriv til journalisterne Søren Hanghøj Kristensen og Michel Wikkelsø Davidsen på srkr@bt.dk eller micd@bt.dk - eller til B.T. på 1229@bt.dk.

Første kapitel: Børnefiskeri i Superligaen: Brøndby-legende forlader DBU-udvalg i protest mod børnesag

Andet kapitel: Børnefiskeri i Superligaen: Mudderkastning mellem Brøndby og FCK i talentkrig

Tredje kapitel: Børnefiskeri i Superligaen: FC Nordsjælland lokkede 9-årige med slik og gaver

Fjerde kapitel: Børnefiskeri i Superligaen: FCN svarer igen - 'Vi er hverken værre eller bedre end vores kollegaer'

Femte kapitel: Børnefiskeri i Superligaen: 'Det er aldrig i orden at fiske børnespillere'