Bashkim Kadrii taler for første gang siden sin grimme skade ud om de problemer, han havde i OB, og hvorfor han har gemt sig væk fra offentligheden siden den anden korsbåndsskade på godt et år

Det startede så godt og måske bedre end forventet. Bashkim Kadrii fik i sommer opfyldt et stort ønske om at komme til FC København, og allerede to dage efter skiftet fra OB fik han debut på Ståle Solbakkens hold.

Herefter fulgte kampene på stribe, og Bashkim Kadrii fik med mål mod de senere Europa League-finalister Dnipro Dnipropetrovsk, rivalerne Brøndby og sin gamle klub OB vist, at han ville blive en stor gevinst for FC København.

Men så sker det. Efter en landskampspause spiller Bashkim Kadrii for reserverne mod FC Nordsjælland, og her river han for anden gang på lidt over et år sit korsbånd over i det venstre knæ.

Siden har der været fuldstændig radiotavshed fra den 23-årige Nørrebro-dreng med de albanske forældre.

Indtil nu, hvor BT efter flere måneders forsøg møder en veloplagt og smilende Bashkim Kadrii på en café i København.

»Jeg har ikke ønsket at komme i medierne og har bare holdt mig for mig selv. Jeg er ikke så meget typen, der vil i medierne. Jeg kan godt lide at passe mig selv. Og når der sker sådanne nogle ting, kan jeg godt lide at være endnu mere indelukket og bare træne. Det passer bare bedre til min personlighed at være stille og ikke være så meget fremme. Jeg vil gerne bare træne hårdt og komme frem den vej igennem,« siger Bashkim Kadrii og tilføjer:

»Jeg havde lige fået en god start i FC København og var blevet taget godt af. Og så kommer det her, så man nærmest ryger ned i et hul. Jeg havde været igennem det før, og jeg vidste, at det fandeme er hårdt, det man går igennem. Det er lang tid, man skal være ude.«

»Jeg tænkte mange blandede ting, da jeg fik beskeden. Jeg havde selvfølgelig vrede i mig, men jeg var hjemme med mine forældre, da jeg fik meldingen, så jeg kiggede bare ind i væggen. Der var mange tomme tanker. Det var bare mærkeligt det hele. Mærkeligt og tomt. Det var noget lort og et slag i hovedet. Jeg havde prøvet det før og vidste, hvad der skulle til for at komme tilbage igen. Men før jeg kunne det, havde jeg bare brug for noget luft og at komme væk, så jeg tog på ferie og var lidt for mig selv.«

For at forstå de mange frustrationer, der løb gennem FCK-profilen, skal vi tilbage til august 2013.

Godt og vel en halv time er spillet i Superliga-kampen mod Viborg, og Bashkim Kadrii har aldrig været bedre på dette tidspunkt og allerede scoret to gange i kampen.

Derfor bliver han talt til meget større destinationer end Odense, og en landsholdsudtagelse af Morten Olsen dagen efter synes blot at være en formsmag.

Men her går det galt. Bashkim Kadrii jagter et hattrick og bliver stukket af sted mod Viborg-målet, men efter en løbeduel med et par modstandere lægger han sig ned på græsset med store smerter.

Korsbåndet er revet over, og der venter en operation og en lang genoptræning forude.

En genoptræning i OB, som Bashkim Kadrii i dag er klar til at tale ud om. Den forløb nemlig slet ikke, som den skulle, har han indset nu, hvor han gennemgår samme skadesforløb i FC København.

»Jeg har fået en helt anden genoptræning her i FC København end i OB. Det har været meget mere professionelt, og der har været meget mere styr på tingene. Der har været bedre folk inde omkring det.«

»Når jeg sammenligner nu i forhold til dengang, er der en ekstrem forskel. Bare de skridt, jeg har taget, og de øvelser, jeg laver, har været anderledes. Der var ikke lige så meget styr på det i OB, som der er denne gang. I FC København gik jeg i de fire første måneder ude hos en specialist hver dag. Det gjorde jeg ikke i OB. De mente, at de havde styr på det og ville nok gerne spare lidt penge dér,« siger Bashkim Kadrii om OB-ledelsen med sportsdirektør Jesper Hansen i spidsen.

»I begyndelsen af min genoptræning havde jeg en del problemer i OB, og dér fik jeg ikke lov til at komme til en specialist eller andre steder hen af klubben, fordi de mente, at der var styr på det, men det har de jo slet ikke haft, kan jeg se nu med denne skade,« siger Bashkim Kadrii, mens han ugeneret går ned af en stor vindeltrappe.

»I forhold til mit stræk i knæet er det meget bedre nu, end da jeg blev opereret i OB. Dengang kunne jeg ikke bøje mit knæ, som jeg kan nu. I OB gik jeg på krykker i måneder, mens jeg her kun gik på krykker i tre-fire uger,« fortsætter Bashkim Kadrii.

Han fortæller her, at han undervejs i sit skadesforløb i OB-tiden så sig nødsaget til at hente hjælp udefra, så han i smug og uden klubbens vidende kontaktede en knæspecialist, der anbefalede endnu et indgreb.

»Jeg siger ikke, at det er OBs skyld, at jeg er blevet skadet igen, men da jeg havde stået lidt stille med min genoptræning i OB, ringede jeg til Mathias Zanka, som jeg kendte fra B93, og som havde den samme skade som mig. Jeg kunne høre på ham, at hans genoptræning slet ikke var lige som min,« siger Bashkim Kadrii og tilføjer:

»I starten tænkte jeg, at der måske er forskel på folk og tænkte ikke nærmere over min samtale med Mathias Zanka. Men så ringede jeg til Jores Okore, som også var korsbåndsskadet, og han var blevet opereret to måneder efter mig, men var alligevel nærmest foran mig i sin genoptræning, og dér kunne jeg fornemme, at noget var galt. Dér tager jeg selv fat i tingene og gør noget, som OB ikke engang vidste, jeg gjorde. Jeg tog ud til en ekspert. Og han sagde til mig, at det ikke var normalt at være så langt tilbage i genoptræningen.«

»Så gennem ham blev jeg opereret igen. Der var ikke noget galt med korsbåndet, men jeg havde dannet arvæv, fordi jeg har fået forkert træning. Som jeg ser det nu, ved jeg, at jeg fik en forkert træning i OB, og jeg er meget skuffet over den behandling, jeg fik i OB. Helt klart. Selvfølgelig fik jeg hjælp, men der var ikke styr på det, som der er nu.«

Flere topspillere, som er ramt af en så alvorlig knæskade, er ikke vendt tilbage til fordums styrke, men Bashkim Kadrii, der er i gang med korsbåndsskade nummer to i det samme knæ, er ikke i tvivl om, at han nok skal komme op på højeste niveau igen – selv om tanken om fodboldinvaliditet selvfølgelig også har strejfet ham. Specielt fordi han denne gang skulle igennem planlagte operationer to gange med tre måneders mellemrum.

»Jeg har selv tænkt lidt over, om jeg kommer tilbage på højeste niveau, men efter jeg har snakket med vores læge, Frank Odgaard, der har opereret mig, er jeg blevet overbevist om, at det sker. Jeg blev lettet over at snakke med ham. Jeg skulle ikke længere tænke over at komme tilbage, for det kommer jeg.«

»Det var lidt indviklet, fordi jeg skulle opereres over to omgange. Det gør man ikke normalt, men det skulle jeg, fordi det var anden gang. De kanaler, senen skal sidde i, var åbenbart for store, så de skulle først lukkes af noget knoglevæv, så jeg skulle vente to en halv, tre måneder på, at det groede fast, og så fik jeg sat korsbåndet ind. Nu føler jeg faktisk, at det er omvendt, og jeg kommer tilbage i en bedre udgave, fordi jeg har fået en bedre operation og har et bedre stræk i knæet, end jeg havde efter den første operation. Der havde jeg problemer, når jeg skulle lave overstræk, men det har jeg ikke længere«, siger Bashkim Kadrii, der i øjeblikket arbejder hårdt i styrketræningsrummet og er begyndt at løbetræne.

»Det går rigtig godt nu, og det er en lille smule foran tidsplanen. Det er svært at sige præcis, hvornår jeg er tilbage, men måske lige efter starten på næste sæson. Det kommer an på, hvordan de næste par uger og måned går. Jeg træner ekstremt meget og følger det, jeg får at vide – og lidt til.«

Og hvad sker der, hvis du får endnu en korsbåndsskade, når du kommer tilbage?

»Jeg får ikke flere af de her skader. Det sker ikke. Så uheldig kan jeg ikke være. Jeg nægter at tro på, at det kan ske igen. Også fordi det går så godt med genoptræningen, som det gør. Det går nærmest foran planen, så hvis det skulle ske igen, så må det ske.«