Et bud fra FC København. Og to fra FC Midtjylland. Til Brøndby og på en af Superligaens bedste spillere.

Den slags er ikke hverdagskost i Superligaen. Langtfra. Så hvorfor troede både Ståle Solbakken og Claus Steinlein på muligheden for at hente Simon Tibbling i Brøndby på de sidste dage i sommerens transfervindue?

B.T. kan nu afsløre, at en del af årsagen skal findes næsten et helt år tilbage. I en konfrontation mellem Brøndby-træner Alexander Zorniger og hans svenske stjernespiller.

30. oktober sidste år. Brøndby har netop slået kriseramte Randers FC med 3-1 hjemme på Brøndby Stadion. I sekunderne efter dommerens slutfløjt entrerer Alexander Zorniger banen og konfronterer Simon Tibbling. Episoden mellem Zorniger og Tibbling findes på videobilleder, som B.T. har set, men ikke kan vise af rettighedsmæssige årsager.

»Det eneste, jeg husker… eller, jeg husker det næsten ikke. Men jeg kan huske, at det skete efter en kamp. Men det er så længe siden,« siger Simon Tibbling i dag til B.T..

Konfrontationen resulterer i en ophedet diskussion og en overfusning, hvor Simon Tibbling får at vide, at han har 'spillet ad h… til', og det ender fysisk med et dask fra Alexander Zorniger i nakkeregionen på Simon Tibbling. Efterfølgende går de to hver til sit. Men episoden sætter bølger i gang, der næsten et år senere fortsat rokker Brøndby-båden.

Dagen efter går Simon Tibbling nemlig til Brøndbys sportsdirektør, Troels Bech. Svenskeren er ked af det, forskrækket og chokeret, fordi han føler, at det, Brøndby-træneren gav ham i sekunderne efter sejren, var et 'slag'.

Troels Bech tager konsekvensen af den reaktion og vælger at se den pågældende konfrontation fra minutterne efter sejren over Randers på video.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

På baggrund af det tager sportsdirektøren en samtale med midtbanespilleren, og efterfølgende ændrer Tibblings opfattelse af situationen sig.

»Det, der skete i oktober, har jeg lagt bag mig for længst. Jeg har ikke selv set klippet, og jeg kan ikke huske, hvordan det har set ud. Alex (Zorniger, red.) var ikke tilfreds med min præstation, og sådan var det. Det har jeg ikke brugt meget energi på siden,« fortæller Simon Tibbling.

»Jeg havde kun været i klubben i to-tre måneder. Jeg var startet inde i to-tre kampe. Jeg var ikke vant til at være i Brøndby eller til at træne på en speciel måde med en speciel træner. For han er speciel. Jeg kan ikke sige andet. Han er meget speciel. Det tog mig tid at komme ind i det,« fortsætter Tibbling.

Episoden og konfrontationen bliver dog et tema uden for banen i Brøndby, der inden for stregerne har indledt en sejrsstime af historiske dimensioner. Troels Bech bringer episoden op for Alexander Zorniger, der over for sportsdirektøren nægter at være gået over stregen.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Jeg tror først og fremmest, at Simon var forskrækket over, at han blev konfronteret så direkte efter kampen. Der er jo ingen, der har set noget, og ser man videoklippet, er der heller ikke noget at se. Så det beror på, hvilken oplevelse Simon har haft. Det, jeg ser og hører fra Simon, er, at han var uvant og forskrækket over, at træneren kom på den måde, mens resten af holdet var klar til at samles i klyngen, og fansene var klar til at juble. I sin direkte og altid evaluerende facon konfronterede træneren ham med en aflevering - eller hvad det nu har været - lige da kampen var fløjtet af. Det husker jeg, han var noget forskrækket over. Det snakkede vi om, og om hvordan man indgår i en kultur, hvor feedback er ærlig, direkte og næsten konstant,« siger Troels Bech nu.

I månederne efter episoden spiller Simon Tibbling sig op til at være en af Brøndbys og Superligaens bedste spillere. Han spiller næsten hver gang og er med til at sende de blå-gule i dén pole-position til mesterskabet, som de mister i sæsonens sidste runder. Men episoden fra oktober følger med ind i det nye år.

Andetsteds lever episoden fra oktober nemlig videre i bedste velgående. Konfrontationen mellem Zorniger og Tibbling spreder sig afdæmpet igennem visse dele af fodbold-Danmark. Så da sommerens transfervindue nærmer sig sin afslutning, har den ad omveje nået både Herning og Østerbro, hvor Claus Steinlein og Ståle Solbakken ifølge B.T.s oplysninger er vidende om episoden, da de sidst i august sender deres iøjnefaldende bud af sted mod Brøndby.

Steinlein og Solbakken øjner en markant forstærkning til hver deres midtbane, og med et fald i spilletiden og Zorniger-konfrontationen in mente trykker de 'send'. Men Brøndby siger nej. Først til FC Midtjylland og siden til FC København.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Jeg kan ikke sige noget om, hvad FC Midtjylland og FC København ved. Det er op til dem, hvad de ved,« siger Simon Tibbling nu.

»Du kan ikke sige til en klub, at de ikke skal lægge buddet. FC Midtjylland og FC København afgav et bud, og det er ikke noget, jeg kan kontrollere. Det er noget, der bare sker i fodbold, at hold byder på en spiller, som ikke spiller så meget,« fastslår han.

På den måde blev en stor konfrontation i oktober til et transfercirkus næsten et år efter.

B.T. har i flere omgange forsøgt at få en kommentar fra Alexander Zorniger, men Brøndby har ikke ønsket, at cheftræneren skulle udtale sig.