KOMMENTAR

I mange sæsoner har FC København haft håneretten og den mentale fordel, når den har stået på derby og Brøndby-møde. Sådan er det ikke længere. Alexander Zorniger har endegyldigt brudt med det, der for Brøndby-fans må have virket som en uendelig forbandelse. Nu er de blå-gule ikke længere underdogs, selv om Parken danner rammen om opgøret mellem de to rivaler.

I sidste sæson mødtes de to mandskaber fem gange, og Brøndby vandt de fire opgør, mens en enkelt kamp endte uafgjort. Vi så her tydeligt værdien af, at Brøndby vandt 1-0 i begyndelsen af august 2017. Det forfulgte klubberne hele sæsonen, og kamp et mellem de to hold i en ny sæson er altså meget mere end bare en duel om tre point. Den tabende part vil givetvis underspille et nederlag, men vi skal ikke lade os narre – det her opgør er også en kamp om en mental fordel.

Måske en kliché, men ikke desto mindre rammer det præcis præmissen for kampen i dag. Resultatet kommer til at definere helt ubeskrivelig meget for F.C. Københavns og Brøndbys fortsatte sæson.

Jeg synes, at man efterhånden kan ane en mental fordel hos Brøndby. Det så vi flere gange undervejs i deres indbyrdes opgør i 2017/18-sæsonen. Det var sjældent kønt eller sprudlende, men Brøndby var og er ikke længere en flok duksedrenge, der kan kyses fysisk eller mentalt. Fortællingen nede på banen har ellers for få sæsoner siden været, at man kunne sikre sig en fordel ved dels at gå hårdt til Brøndby-spillerne, dels være over dem verbalt. Jeg tror, den tid er forbi.

Når vi taler om pres, så er det størst på FC København. Holdet kan ikke bære endnu et nederlag til Brøndby, hvis troen på FCK's styrke og guldkandidatur skal genskabes. Hver gang man nævner ordet pres over for FCK, vil de dog fortælle, at der jo altid er pres på dem. Jo, jo, den køber jeg, men der er alligevel niveauforskelle. Og jeg skal lede længe for at finde sæsoner, hvor presset har været større end netop nu.

Vis mere

FC København kan ikke holde til at misse guldet igen. Det handler om økonomi, det handler om selvforståelse, det handler om magtbalance. Punktum. Måske kan spillerne gemme sig – det kan manager Ståle Solbakken ikke. Sådan oplever jeg nu heller ikke nordmanden. Han underspiller ikke den del – han står ved det. Det klæder ham ikke at tale udenom. Men når foråret i 2019 kommer, skal FCK stå med DM-guld, ellers må tiden i FCK være forbi for Solbakken.

Vis mere

Alexander Zorniger har det lidt lettere end sin kollega. For det første kan han nemt leve med uafgjort i Parken. Det er godkendt. Et nederlag efter en fin indsats er sågar spiseligt for tyskeren, netop fordi han i sidste sæson hentede så meget succes mod FCK. Noget andet er det boost til den københavnske vestegn, han og Brøndby kan hente med en sejr. Der går nok lang tid, før sidste sæsons katastrofale afslutning er bare i nærheden af at være glemt, men tre point mod FC København vil trods alt skabe optimisme og et lysere syn på sæsonen og tankerne om det endelige DM-guld.