KOMMENTAR

En fortjent 3-1-sejr har endegyldigt genskabt troen på, at FC København er på rette vej. Sidste sæson evnede holdet aldrig at besejre rivalerne fra Brøndby, nu er den hurdle allerede overkommet tidligt inde i 2018/19-sæsonen. Det er ikke uvæsentligt, og selvom FCK nægter at italesætte det som noget afgørende, så skal man slet ikke underkende værdien i at have den mentale fordel. Den har FCK vundet. I hvert fald for nu.

Når FC København i hele sidste sæson ikke kunnet vinde over Brøndby, skal der naturligvis mere til end tre point og en enkelt sejr, før spøgelset er helt væk. Men Ståle Solbakken kan nemt tillade sig at være fortrøstningsfuld. Det ser godt ud. Mest af alt har han fået skabt en stærk gruppe med tydelige ledere. Jeg ser sådanne typer i Andreas Bjelland, Viktor Fischer og Dame N’Doye. Carlos Zeca er selvfølgelig også, men de tre førstnævnte er nye i forhold til indledningen på 2017/18-sæsonen. Og de gør en forskel.

Alexander Zorniger. Arkivfoto.
Alexander Zorniger. Arkivfoto. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Viktor Fischer er manden, der kan levere alle de overraskende elementer, som FC København har hårdt brug for i deres spil. Hans iver efter at vinde smitter af på alle holdkammeraterne, og så kan han bare noget med medier. Det betyder faktisk en del, når han dygtigt kan begå sig og slå tonen an udadtil.

Dame N’Doye ligner en godkendt signing. Senegaleseren kender jo indgående Solbakkens måde at spille fodbold, det skal ikke først læres. I forhold til resten af gruppen i FCK har han også vigtig rolle. N’Doye er med alderen blevet en leder, selvom man ikke umiddelbart skulle tro det.

Nu har Ståle Solbakken fået sig en rygrad i holdet. En akse op igennem banen, der kan bære genrejsningsprojektet. Ja, der kan og skal stadig lægges på, men det ser positivt ud, og jeg tror ikke længere, vi kommer til at se store udsving eller sammenbrud, som vi ellers begyndte at spotte i sidste sæson.

Josip Radosevic (22), Brøndby IF, under superligakampen mellem FC København og Brøndby IF i Telia Parken søndag den 12. august 2018. (Foto: Anders Kjærbye/Scanpix 2018)
Josip Radosevic (22), Brøndby IF, under superligakampen mellem FC København og Brøndby IF i Telia Parken søndag den 12. august 2018. (Foto: Anders Kjærbye/Scanpix 2018) Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

Mens Solbakken altså kan være rolig, må hans kollega i Brøndby være mere bekymret. Zorniger er i gang med at bygge en ny midtbane op, og det ligner en større udfordring. Salget af Christian Nørgaard har nok sikret millioner i kassen, til gengæld gør det voldsomt ondt på banen. Brøndby mangler en mand, der fra den dybeste position på midtbanen kan fordele boldene omkring sig med ro og overblik. Det kæmper nyindkøbet Josip Radosevic med, ligesom Dominik Kaiser skal finde sig til rette. Hvis jeg var Alexander Zorniger, ville jeg rykke Lasse Vigen ned permanent som 6’er. Der er ganske enkelt mere boldspiller i Vigen, og det har Brøndby brug for. Zorniger skal ret hurtigt have fundet frem til en holdbar løsning.

Og mens FCK har en klar gruppe af ledere, så skal jeg lede længere efter dem hos Brøndby. Benedikt Röcker har en leder i sig, det samme har Johan Larsson. Måske finnen Paulus Arajuuri også ryger med i den kategori. Men så stopper det umiddelbart. Christian Nørgaard var en klar leder, og det samme var Frederik Rønnow. Nu skal en ny gruppe træde frem, og det bliver Alexander Zornigers opgave at sikre, de gør det i en fart.