Den nye turneringsstruktur har fået meget kritik, men i dette forår har vi set, hvad den trods alt kan.

For sjældent har vi set så meget spænding og dramatik i kampen om at komme med i top-6 - og 26. superligarunde bliver i den grad dramatisk!

Brøndby er langtfra sikre på at blive i top-6, både AaB og FCN kommer med en 'alt at vinde-attitude', mens Randers og Esbjerg skal stramme op, hvis de ikke skal snuble på kanten af indfriede målsætninger.

Som altid bliver denne klumme om landets bedste række brugt til at analysere og opsummere det vigtigste fra weekenden, der gik, og herunder gennemgår vi så de tre ting, vi lærte i 25. runde, og vi begynder i Brøndby.

Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

1. Kaosbold og forsvarsknas i Retovs rækker

Oven på sidste rundes nederlag ude til OB havde Martin Retov ryddet op på holdet til opgøret mod AaB søndag, ikke mindst i forsvaret. Anthony Jung var sygemeldt, mens Paulus Arajuuri var ramt af en skade i låret. Normalt ville man derfor holde fast i de spillere, der ellers fast udgør stammen bagude, men Retov sendte et meget tydeligt tegn til holdets anfører, Benedikt Röcker, ved at sende ham på bænken: 'Du duer ikke!'

Den tyske anfører kan ikke have en fremtid i klubben og må være en del af den gruppe af spillere, Brøndby til sommer siger farvel til. Hvis ikke holdet kan bruge ham med de mange ukampdygtige folk, ja, så er Röcker snart fortid hos de blå-gule.

Holdkammeraterne på banen fortsatte dog bare de rystende tendenser i forsvarsspillet, og Brøndby er alt for nemme at score mod. Balancen i holdet ser skæv ud, og Martin Retov kæmper med sine prioriteringer. For det er, som om han er tvunget til enten at fokusere fuldt ud på det defensive eller satse med et offensivt mindset, hvis en af delene skal fungere tilfredsstillende. Lige nu evner Brøndby ikke at være stærke til begge dele samtidig.

Det kan godt være, at holdet efter 3-3 mod AaB var tilfredse, men hvis jeg var cheftræner eller Brøndby-spiller, ville jeg være mere end nervøs før den vigtige kamp ude mod Horsens på søndag.

For det er svært at skimte en base i de ting, Brøndby gør. Det er ren kaosbold. Og udefra ser det ud, som om spillerne hele tiden opfinder egne løsninger og reelt ikke aner, hvordan de skal agere som gruppe.

Det burde være ret simpelt mod Horsens, men det kan blive et nyt mareridt for Brøndby. Mentalt vil der i enkelte spillere sidde en rest af oplevelsen fra sidste sæson, klubbens trofaste fans må ikke komme på stadion på grund af de ubehagelige scener fra sidste sæsons Horsens-mareridt, Retov har ikke fundet sin foretrukne startopstilling endnu, og alt pres er på Brøndby, hvis ikke klubbens målsætning skal falde fra hinanden allerede i marts.

Det bliver voldsomt.

Foto: Lars Møller
Vis mere

2. Ståle med snedig talent-plan

Når jeg kaster et blik på FC Københavns startopstilling, bliver jeg som regel ikke vildt overrasket. Der bliver ikke eksperimenteret eller rykket rundt i særlig stor grad fra Ståle Solbakkens side. Men til FC Nordsjælland-opgøret var Mohamed Daramy for første gang med i startopstillingen til en superligakamp. Det var da overraskende og nyt.

Det 17-årige stortalent er eftertragtet ude i Europas større klubber, og RB Leipzig skulle tidligere have forsøgt at købe Daramy fri af FCK. Men Ståle Solbakken vil enormt gerne holde på ham, og det kræver, at Mohamed Daramys kontrakt i første omgang forlænges. Den står til at udløbe i 2020.

Daramy og stortalentets bagland skal dog overbevises om, at det nu også er så strålende en ide at forlænge aftalen med FCK, når større klubber er klar, og vel at mærke klubber, der i endnu højere grad tør give spilletid til de helt unge spillere, end Solbakken måske tidligere har haft lyst til.

Derfor skal Mohamed Daramy og hans folk selvfølgelig både høre og opleve, at han kan få fast spilletid, selv om han blot er 17 år gammel.

Det ligner således, at Solbakken prioriterer at bringe sin guldfugl i spil, hver gang det lader sig gøre.

Dette forår har vi set Daramy være markant tættere på spilletid både som indhopper og nu altså fra start.

Det er usædvanligt, men langtfra sidste gang, vi ser Mohamed Daramy fra start for FCK

Foto: Claus Fisker
Vis mere

3. Hvad tænker Vejle på?

Hvad gør man som oprykker, hvis man langt inde i sæsonen forsøger at sikre sig overlevelse i Superligaen, når det ser mere end vanskeligt ud? Ja, i Vejle ansætter de en rumænsk cheftræner, der ikke kan engelsk eller kender noget som helst til Danmarks bedste række. Ud røg Adolfo Sormanin og ind kom Constantin Galca altså.

Det ligner ikke et sats, det er et gigantisk sats, og det kan ende helt galt for den traditionsrige klub.

Mod Vendsyssel så vi komiske scener, da Galca fra sidelinjen på spansk instruerede sin assistent, Johan Sandahl, der derefter oversatte og gav beskeden videre til Vejle-spillerne.

Det er uholdbart og kritisk, og man forstår, hvis der i Vejles trup løber spillere rundt og føler sig bare en smule forvirrede. Hvis de da overhovedet kan orientere sig i kaosset.

Vejles direktør, Henrik Tønder, nævnte ved offentliggørelsen af Galca-aftalen, at det primært var klubbens udenlandske ejer, der har et indgående kendskab til Constantin Galca.

Ja, det må det være, for jeg kan ikke forestille mig, at en ansvarlig ledelse med mandat og fuldt råderum til at agere troværdigt ville gå med til Galca-modellen. I en kritisk situation som Vejles var den optimale løsning at finde en dygtig dansk eller skandinavisk træner med indgående kendskab til Superligaen, så den nye cheftræner ikke skulle bruge uger, måske måneder, på at lære omgivelserne at kende.

Hvis Vejle ikke var det før, må de med Galca som cheftræner nu være største favoritter til at rykke direkte ud af Superligaen.