Det kommer til at koste dansk fodbold en formue at indføre videosystemet VAR, der skal bekæmpe kampafgørende dommerfejl, i Superligaen.

»Den samlede udgift pr. sæson kommer til at ligge på mellem otte og 10 millioner kroner,« siger Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, til B.T.

Udgifterne til indkøb og installering af VAR-teknologien vil blive fordelt mellem DBU og Divisionsforeningen.

Mens DBU primært vil tage sig af betalingen af dommeruddannelsen, er det planen, at Divisionsforeningen skal betale de løbende udgifter.

VAR-systemet er allerede indført i flere forskellige turneringer.
VAR-systemet er allerede indført i flere forskellige turneringer. Foto: NELSON ALMEIDA
Vis mere

»Det er mange penge, men vi er klar til indførelsen, der i andre ligaer har øget dommerkendelsernes korrekthed fra 96 til 99 procent. Men for fortsat at have et produkt på internationalt topniveau er det nødvendigt at matche de andre europæiske ligaer. Derfor er det et naturligt skridt med indførelse af VAR, der vil gavne både dommere, fans og spillere. Nu skal vi så se på, om det kan leveres inden for de aftalte rammer,« siger Claus Thomsen.

Fremadrettet vil en superligakamps hændelser ud over hoveddommeren, to linjevogtere og en fjerdedommer blive observeret af to VAR-dommere, der kan se frem til at få hjælp af to tekniske supportere.

På spørgsmålet om, hvorfor det ny system ikke allerede indføres fra den kommende sæson, er Claus Thomsen leveringsdygtig i dette svar:

»VAR skal indføres efter de retningslinjer, som FIFA har lavet. Der kommer nu en 12 måneder lang oplæringsperiode,« siger han.

DBU's dommergruppeformand, Michael Johansen, glæder sig over, at man fra DBU’s side går fremtiden i møde ved at indføre samme videoteknologi, som benyttes i internationalt regi.

»Beslutningen sender et stærkt signal til vores dygtige dommere om, at vi gerne vil hjælpe med at uddanne dem til højest mulige niveau – for eksempel Champions League,« siger Michael Johansen.

I DBU ser man frem til indførelsen af den nye teknologi, fortæller Kenneth Reeh, der er konstitueret administrerende direktør i DBU.

»Vi skal turde at gå forrest i udviklingen af fodbolden, hvad enten det angår spillere, trænere, klubber eller dommere. Det gør vi med VAR, som på sigt både skal komme klubberne og dommerne til gode,« siger Kenneth Reeh.

Efter vedtagelsen er det planen, at DBU og Divisionsforeningen vil uddanne 12-14 VAR-dommere og samme antal assisterende VAR-dommere i efteråret 2019. Selve træningen af de nye dommere skal blandt andet foregå til kampe i Reserveligaen i den kommende sæson.