Superliga-klubben AaB har ansat den 41-årige nordmand Inge André Olsen i det ledige job som sportschef.

Han har siden 2010 bestridt et tilsvarende job i den norske klub Stabæk, der i indeværende sæson sluttede på ottendepladsen i Eliteserien.

Set i lyset af at AaB har en målsætning om, at man hvert år vil placere sig i Superligaens top-4, er den tidligere landsholdsspiller og nuværende fodboldkommentator Morten Bruun en smule overrasket – selv om han ikke vil sætte spørgsmålstegn ved nordmandens kompetencer:

»Han kan være dygtig nok, og jeg vil nødig fælde dom over hans kompetencer. Men indtil AaB meldte nyheden ud, må jeg erkende, at jeg ikke anede, han eksisterede.«

Foto: AaB/Free
Vis mere

AaB's administrerende direktør, Thomas Bælum, ser intet problem i, at Inge André Olsen – ud over en bronzemedalje i 2015 – ikke har opnået topresultater i sin tid i Stabæk.

»Han har ikke haft store økonomiske midler til rådighed. Men han har i Stabæk været med til at opbygge et akademi, der betegnes som Norges bedste. Desuden har han lavet nogle fantastiske transferresultater. Kort sagt: Han har fået meget ud af lidt. Det er det, vi også gerne vil. Bare i større målestoksforhold,« siger Thomas Bælum og tilføjer:

»Herudover har vi kigget meget på det menneske og den leder, han er. I Stabæk er det lykkedes for ham at skabe en rød tråd fra ungdoms- til førsteholdet. Den sammenhængskraft, der skal være i en klub, går han rigtig meget op i.«

I AaB er man vel vidende om, at Inge André Olsen har en noget turbulent fortid.

Således var han fra 2011 til 2013 involveret i det, som er blevet kaldt for en af de største skandaler i norsk fodbold nogensinde.

Anklagemyndigheden gik efter fem måneders fængsel til Inge André Olsen, der havde solgt Veigar Pall Gunnarsson til Vålerenga for en mio. norske kroner. Handlen inkluderede en købsoption på den dengang 15-årige Herman Stengel. Men ved at fastsætte islændingens pris til en mio. norske kroner kunne man omgå en videresalgsklausul på 50 procent, som den franske klub Nancy havde på den islandske midtbanespiller. I domsafsigelsen mente retten ikke, at der var ført tilstrækkelig bevis for, at overgangssummen for Veigar Pall Gunnarsson var lavere end markedsprisen, da han skiftede til Vålerenga i 2011.

»Vi kender sagen og forholder os til, at han blev frifundet. Men det er en flere år gammel historie, som ikke har været relevant for vores rekruttering,« siger Thomas Bælum.

Inge André Olsen kalder i en snak med B.T. den gamle sag for 'en tough proces'.

»Vi var flere personer, der blev trukket i retten. Men vi fik det bedste svar, vi kunne få: Frikendelse. Så det har på ingen måde fået ansættelsesmæssige konsekvenser for mig i Stabæk. Efterfølgende fik jeg erstatning fra den norske stat og fra flere aktører, der undervejs i sagen havde udtalt sig,« siger Inge André Olsen.

Udgangspunktet for ansættelsen i AaB er, at han tiltræder senest 1. april.

»Det er vigtigt for mig at få afsluttet mit arbejde i Stabæk på en ordentlig måde,« siger Inge André Olsen.

Kontrakten med AaB blev underskrevet tirsdag aften, men allerede i sidste uge var han til samtale i klubben.

Inge André Olsen tager over, hvor Allan Gaarde (billedet) slap, da han i oktober i år blev fyret som sportsdirektør i Superliga-klubben AaB.
Inge André Olsen tager over, hvor Allan Gaarde (billedet) slap, da han i oktober i år blev fyret som sportsdirektør i Superliga-klubben AaB. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Jeg ser AaB som en familie, hvor folk ønsker hinanden det godt. Folk, som ønsker at arbejde hårdt, ønsker at opnå resultater sammen og ønsker at opnå de drømme, man har både i byen Aalborg og internt i klubben. Og så betragter jeg AaB som en dansk storklub, som ønsker at konkurrere med de i øjeblikket allerbedste som FC København, FC Midtjylland og Brøndby,« siger Inge André Olsen.

Han lægger ikke skjul på, at han er glad for, at man i AaB har høje ambitioner.

»AaB har et værdisæt, som matcher mine ideer. Endnu er det for tidligt at sige noget om, hvilke spillere jeg har i sinde at rekruttere, da jeg har stor respekt for det, man i AaB allerede nu har gang i. Jeg er kendt for at gå all-in i min nu snart afsluttede tid i Stabæk. På samme måde har jeg tænkt mig at gå ind til opgaven i AaB. Så når ansættelsen begynder, flytter jeg til byen,« siger Inge André Olsen, der har denne kommentar til, at han ikke – ligesom forgængeren Allan Gaarde – er ansat som sportsdirektør:

»Titler betyder nul og niks. For mig handler det om beslutningslinjer og det arbejde, der skal udføres i det daglige. Jeg har i Stabæk oparbejdet god erfaring med at udvikle egne spillere, der skal op og spille på førsteholdet. Desuden har jeg arbejdet meget med spillersalg og spillerlogistik. Så jeg tror, jeg kan være med til at løfte AaB og bidrage med mine kompetencer til både trænerteamet og den sportslige afdeling ved at stille krav til de leverancekrav, vi har igennem det sportslige system i klubben.«