Hvert år bliver omkring 10.000 danske børn behandlet hos en kiropraktor, og mange af disse børn lider af kolik. Men nu bliver der sået tvivl om, hvorvidt den form for behandling af kolik gavner eller er ligegyldig.

Skrevet af: Katja Dehn, redaktionsassistent, Netdoktor.dk

Manglende beviser

Et utrøsteligt, skrigende spædbarn med kolik kan holde mange nybagte forældre vågne i flere nætter og medføre bekymringer i flere dage. Men trods det store antal årlige behandlinger med kiropraktik hos spædbørn med kolik mangler der bevis for, at det faktisk virker, mener professor Jan Blaakær fra Aarhus Universitetshospital. Det oplyser Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Gode råd mod kolik

- 10.000 børn er mange, når vi ikke med større sikkerhed ved, om det virker. Behandlingerne er dyre både for den enkelte familie og for samfundet, udtaler han og råder sygeplejersker og andre i sundhedsvæsnet til, at undgå at sende børn til behandling hos en kiropraktor, før man har mere kendskab til den reelle effekt, siger Jan Blaakær.

Hvad skal man så gøre?

Peter Kryger-Baggesen, som er formand for Dansk Kiropraktisk Forening, er enig i, at der ikke findes undersøgelser, der viser, at beviser at behandlingen faktisk har en effekt.

DEBAT PÅ ALT OM BØRN: "Har mit barn kolik eller bare luft i maven?"

- Men der er studier, som antyder, at kiropraktisk behandling har en effekt. Samtidig kan vi ude i klinikkerne vi se, at behandlingerne virker, siger han.

Ifølge ham er problemet, at der ikke findes bevis for andre former for behandling af kolik inden for det danske sundhedsvæsen.

Ifølge en artikel på Alt om Børn kan det også være svært at behandle kolik, fordi man ikke ved, hvorfor barnet får det. Har du et barn med kolik, og er du ved at gå til af bekymring? Bare rolig - du er ikke alene. På Alt om Børn kan du finde både debatter, brevkasser og artikler om netop kolik. Måske du kan finde et godt råd?