Lyt til artiklen

Autisme kan ikke umiddelbart ses og kan derfor være svært at diagnosticere. Men nu har amerikanske forskere fundet en banebrydende metode.

I dag bliver autisme opdaget ved hjælp af forældre, kliniske observationer eller interviews med børnene. Men det kan måske ændre sig nu.

To forskellige forskergrupper har nemlig arbejdet med nye metoder, der er hurtigere, billigere og mere objektive - blandt andet ved at følge børnenes øjne med et webcam. Det skriver Sciencealert.com ifølge Videnskab.dk.Læs også på Videnskab.dk: Din fødselsmåned påvirker, hvilke sygdomme du får

Ved Cleveland Clinic i Ohio, USA, lykkedes det forskere at identificere autisme hos 80 procent af børnene i en gruppe på tre til otte år, der allerede var bedømt som værende i højrisikozonen.

Testen analyserede, hvor længe børnene fokuserede på de sociale og ikke-sociale aspekter ved en række billeder og videoer, som de viste børnene.

I et andet forsøg på University of Vermont i USA, fulgte forskerne børnenes øjne med en såkaldt eye-tracker, der afslører, hvad børnene kigger på. Her skulle børnene snakke med en person over Skype og svare på en række spørgsmål.

Læs også på Videnskab.dk: Findes der fotografisk hukommelse?

Det viste sig at børnene med autisme brugte mere tid på at kigge på interviewerens mund, når emnet blev mere følelsesladet, mens de andre børn kiggede på øjnene, skriver Videnskab.dk.Begge forsøg var dog relativt små med under 50 deltagere i begge tilfælde, men forskerne arbejder nu på at udvide forskningen til større grupper.

Studierne er netop udgivet i henholdsvis tidsskriftet Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry og Research in Autism Spectrum Disorders.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hormonforstyrrende stoffer får mænds anus til at kravle frem mod penis

Skal underhylere vaskes ved 40 eller 60 grader?

Hvem nedstammer aberne fra?