Lyt til artiklen

I et nyt studie havde kvinder, der fik D-vitamin, omkring 50 procent mindre chance for at blive gravide. Til gengæld havde de kvinder, der blev gravide, mens de fik D-vitamintilskuddet, færre komplikationer under graviditeten.

D-vitamin er en yndet genstand for forskning, og nu viser et nyt studie fra Aarhus Universitet, at et højt indtag af D-vitamin kan gøre det sværere at blive gravid. Det skriver Medpagetoday.com ifølge Videnskab.dk.

I studiet blev 193 kvinder i alderen 20 – 40 år, som prøvede at blive gravide, delt i to grupper. Én gruppe fik et placebo-tilskud, mens en anden gruppe fik 70 mikrogram D-vitamin dagligt op til de blev gravide og 16 uger efter. Det viste sig, at kvinderne, der fik D-vitamin havde omkring 50 procent mindre chance for at blive gravide.

Læs også på Videnskab.dk: ’Vidundermidlet’ D-vitamin kan være farligt for dig

Men de kvinder, der blev gravide, mens de fik D-vitamintilskuddet, havde færre komplikationer under graviditeten, skriver Videnskab.dk.

»Fertile kvinder har ofte et lavt D-vitamin-niveau, hvilket er associeret med lav fødselsvægt, reduceret fertilitet og negative udfald. Vores mål var at kigge på de effekter, som D-vitamin har på disse områder hos kvinder med lavt D-vitamin-niveau,« siger Gitte Bloch Rasmussen, der er ph.d. ved Aarhus Universitet til Medpagetoday.com.

Hun mener, at man derfor skal være opmærksom på, hvad man giver kvinder, som prøver at blive gravide.

Læs også på Videnskab.dk: Mænd nyder flere former for sex end kvinder

»Vores resultater kalder på, at man er forsigtig med at anbefale for høje doser af D-vitamin til kvinder, som prøver at blive gravide. Det er selvfølgelig vigtigt, at man undgår et underskud af D-vitamin, men for dem, der har et underskud, vil jeg anbefale en daglig dosis på 10 mikrogram for at undgå underskud og uden at skabe negative effekter,« siger Gitte Bloch Rasmussen til Medpagetoday.com.

Resultaterne blev præsenteret på den årlige konference European Calcified Tissue Society Congress, der i år blev afholdt i Rom fra 14. - 17. maj.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Hvordan påvirker farver os?
Skal jeg holde pause med p-pillerne?
Hvorfor stikker myg bestemte mennesker?