En portion koldskål svarer til en cola

Den populære spise koldskål er forbundet med sol, sommer og måske endda sundhed. Men det er i virkeligheden en sukkerbombe.

På samme måde som risengrøden kan blive aftensmad i de mørke julemåneder, er det i disse lyse sommerdage koldskål, der bliver spist som middag.

Men hvis du tror, at den syrlige koldskål er en syndfri spise, tager du fejl.

Det er nemlig en dessert, påpeger Sisse Fagt, der er seniorrådgiver ved Danmarks Tekniske Universitets Fødevareinstitut.

- Der er næsten lige så meget sukker i sodavand, som der er i koldskål. En portion på cirka to deciliter kommer altså til at svare til at drikke en lille cola, siger hun.

I eksempelvis Arlas koldskål med tykmælk og æg er der 8,7 gram sukkerarter per 100 milliliter. Der er altså næsten ni sukkerknalder i en portion koldskål fra Arla.

På nogle produkter kan du se, at der er en fortegnelse for kulhydrater og derefter en, der hedder "heraf sukkerarter". De få resterende milligram kulhydrater består eksempelvis af laktose.

- Når vi tænker på koldskål, tænker vi på citronsaft, mælk og måske æg. Men både den syrnede mælk og citronsaften skal jo sødes, og det er altså en dessert, især hvis man spiser kammerjunker til, siger Sisse Fagt.

Arlas produkt ligger i den lave ende af skalaen, når det kommer til sukkerindholdet i sommerspisen. Køber du en af de økologiske produkter, eksempelvis Øllingegaards eller Irmas koldskål, er det henholdsvis 13 og 12 sukkerknalder i, når du spiser en skål på to deciliter.

Køber du økologisk koldskål fra Løgismose og Thise og spiser to deciliter af et af disse produkter, indtager du 11 sukkerknalder.

Vil du have en købekoldskål med så lidt sukker som muligt, kan du købe Cheasys produkt med A38 og æg, som der kun er cirka fire sukkerknalder i en portion.

Og det er altså uden kammerjunker, som i både sukker- og kalorieindhold ligner småkager.

Søger du et alternativ til kammerjunkerne, foreslår madskribent Pia Andreassen, der er ernærings- og husholdningsøkonom, at man eksempelvis erstatter småkagen med jord- eller blåbær.

Synes man derimod, at koldskålen mangler knas, kan man bruge hakkede mandler, hasselnødder eller ristede boghvedekerner.

- Koldskål er noget, vi forbinder med sommer, sol og god smag, og det er sukker jo med til at give. Men man kan altså også få god smag uden sukker, siger Pia Andreassen.

Hun anbefaler en koldskål lavet med skyr og stevia. Skyren tilfører en masse protein til retten, og manglen på sukker øger yderligere proteinindholdet.

- Selv om der ikke er sukker i, er der meget smag. Den er også sundere og mere mættende, siger Pia Andreassen.

Sådan laver du selv en sund koldskål:

Opskrift til to personer:

- 200 gram skyr, 400 gram kærnemælk, en halv teske vaniljepulver, cirka 20 dråber flydende stevia, to håndfulde blåbær, eventuelt tagetesblade til pynt.

- Pisk skyr, kærnemælk, vaniljepulver og stevia sammen i en skål. Sæt i køleskab indtil servering.

- Server med blåbær og pynt eventuelt med tagetesblade.

Energi per portion: 153 kalorier fordelt på: Protein: 18 gram, fedt: 1 gram, kulhydrater: 17 gram og kostfibre: 1 gram.

Kilde: Pia Andreassen, piaskoekken.dk

/ritzau/FOKUS