Dåsetun og torskerogn bliver sarte efter åbning, mens syltede ting ofte kan holde sig over datoen, siger ekspert.

Dåsetun, makrel, flået tomat eller et glas med syltede agurker.

Det er nemt at hive et glas eller en dåse ud fra skabets mørke, og den konserverede mad kan holde i evigheder. Men kan det gå over datoen? Og hvad, når det er åbnet?

Ifølge Jens Kirk Andersen, seniorrådgiver ved Forskningsgruppen for Mikrobiel Fødevaresikkerhed på DTU Fødevareinstituttet, skal fødevarer datomærkes med enten "bedst før" eller "sidste anvendelsesdato", og på konserves vil typisk stå "bedst før".

- Når der står bedst før, kan man spise fødevaren efter denne dato, hvis man synes, den ser okay ud og lugter og smager okay. Den bliver ikke risikabel med tiden, det kan kun gå ud over appetitligheden, siger han.

Men hvis der derimod står en "sidste anvendelsesdato", skal man respektere den, for så kan der udvikle sig sundhedsskadelige bakterier.

Når du først har åbnet låget, er billedet nemlig et andet.

- De fleste konserverede fødevarer, man køber i en lukket emballage, bliver sarte i det øjeblik, man lukker dem op. Det gælder for eksempel dåsetun, makrel og torskerogn, siger Jens Kirk Andersen.

I det øjeblik man har åbnet dåsen og taget fra den, er den nemlig et rigtigt godt vækstmedium for bakterier, forklarer han.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan åben fiskekonserves holde sig to-tre dage i køleskab.

I den mindre sarte ende hører dåser med flået tomat eller ananas, for de er sure og derfor mere modstandsdygtige over for bakterievækst. De kan ofte godt tåle at gå over datoen, men når du først har åbnet dem, skal de opbevares i en anden beholder, siger Jens Kirk Andersen.

- For der kan ske en iltning af metallet inde i dåsen, når der kommer ilt til, og det kan medføre forhøjede mængder af tin i maden, siger han.

Noget, man dog ikke skal være så bekymret for, er eddikesyltede grøntsager, siger Jens Kirk Andersen. Miljøet i glasset er nemlig så surt, at maden for det meste holder sig længere end angivet - også efter åbning.

- De er så konserverede, at der sker meget lidt med dem. Der kan være kosmetiske ændringer, og maden kan tabe farve, men det betyder ikke noget. Bakterierne kan ikke vokse, siger han.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan eddikesyltet mad holde sig et halvt til et helt år i køleskabet efter åbning.

Syltetøj kan også godt tåle at gå over datoen. For det er konserveret af det høje sukkerindhold.

- Det kan holde meget længe, også når det er åbent. Men der kan ske det, at der kommer mug ovenpå, og så skal man smide det ud, siger Jens Kirk Andersen.