Over en halv million danskere spiser nu hver dag piller mod forhøjet kolesterol, men mange af dem går rundt med en frygt for alvorlige bivirkninger, samtidig med at de føler sig usikre på den gavnlige effekt.

Mange føler sig på så stærkt gyngende grund, at de helt dropper tanken om at tage medicinen.

Få hele Plus-guiden på 16 sider:

Men kolesterol-pillerne er langt sikrere og bedre end deres rygte, fastslår en af Danmarks førende hjertelæger.

Modvirker åreforkalkning

- Det er virkelig trist, at mange ikke tør tage pillerne, når talrige undersøgelse fra Europa og USA nu har påvist, at kolesterol-midlerne, specielt de såkaldte statiner, i betydelig grad modvirker åreforkalkning, hjertesygdom og risikoen for en blodprop i hjertet. Jeg har behandlet kolesterol-patienter i nu mere end 30 år - i tusindvis - og har helt ærligt ikke oplevet de alvorlige bivirkninger, mange går og frygter. Korttids-bivirkningerne er generelt meget få og sjældne og forsvinder efter nogen tid. 90-95 procent af alle mine patienter oplever faktisk overhovedet ingen bivirkninger, siger speciallæge i hjertesygdomme Peter Schnohr, der er blandt pionererne i dansk hjerteforskning og initivtager til det ’hjertevenlige’ Eremitageløbet.

Peter Schnohr mener, at meget af den ubegrundede frygt skyldes de indlægssedler, som ligger i medicinpakningerne.

- Desværre er indlægssedlerne udformet på en måde, så patienterne har meget let ved at blive bekymrede. Man kan let forledes til at tro, at man risikerer stort set samtlige bivirkninger på listen, fordi der i den grad mangler tal og procenter på, hvor hyppigt de enkelte ting optræder.

Handler om jura

- Dybest set handler det om jura. Alle tænkelige bivirkninger skal med, fordi firmaerne vil beskytte sig mod eventuelle sagsanlæg.

Vi har altså en stor udfordring med hensyn til at gøre disse oplysningssedler mere realistiske, så færre vælger den vigtige medicin fra. Med risiko for et kortere liv på grundt af en blodprop i hjertet eller hjernen, siger den kendte hjertelæge.

Få hele Plus-guiden på 16 sider:

- Alle de opremsede bivirkninger er simpelthen meget sjældne. Kun én bivirkning - risiko for nedbrydning af muskelvæv, såkaldt rhabdomyolyse - er alvorlig. Den kan man i yderst sjældne tilfælde opleve hos f.eks. en kræftpatient, der på samme tid får kolesterolpiller og immun-undertrykkende medicin. Men jeg har ikke oplevet et eneste tilfælde.

- I praksis er den typiske bivirkning ved kolesterolmedicinen lidt hovedpine eller kvalme i begyndelsen og lidt muskelsmerter i læggene. Ømheden i musklerne minder om den, man kan opleve efter at have løbet en lang tur. Den samme ømhed kan man altså få, selv om man bare sidder passivt ved sit skrivebord eller i en lænestol. Men den forsvinder enten af sig selv igen, eller når man stopper eller skifter til et andet kolesterolsænkende middel end Simvastatin, som de fleste begynder med.

Nedsat kraft

- I begyndelsen kan nogle også opleve nedsat kraft. Men også det problem aftager ret hurtigt for de fleste. Mange på medicinen er i stand til at løbe både hel- og halvmaraton.

- Levertallet kan i sjældne tilfælde stige noget, men det spiller ikke nogen rolle, hvis værdien holder sig under tre gange det øverste normaltal. Hvis man drikker en halv flaske rødvin lørdag aften, oplever man præcis den samme stigning i levertallet, men om søndagen er det igen faldet til det normale. Det har absolut intet med leversygdom at gøre. Mange tror fejlagtigt, at forhøjet levertal er lig en leversygdom, siger Peter Schnohr, der aldrig har oplevet, at medicinen har invalideret en patient i en eller anden grad.

Hvad gør du, hvis en patient på medicinen klager over de typiske muskelsmerter?

- Så skifter jeg bare til noget andet end det billige og mest anvendte middel Simvastatin. Så plejer jeg at skifte til Pravachol (Pravastatin). Det er et mildere middel, ikke helt så effektivt med hensyn til at sænke kolesterolet.

Hold dosis

- Det er altid vigtigt at holde dosis på 40 milligram. Sætter man den op til 80 milligram, som nogle af mine kolleger foretrækker, ser man flere tilfælde med smerter og ømhed i læggene. Så kan helt op imod 30-40 procent opleve bivirkningen.

- Er visse læger for hurtige til at udskrive kolesterolmedicinen?

- Ja, jeg ser nogle i min praksis, som jeg ikke synes skal have det. De er raske efter min klare opfattelse. Det kan f.eks. være en 65-70-årig med et højt kolesteroltal, men uden tegn på åreforkalkning. Ældre hjerteraske skal ikke have medicinen.

Jan Kyst Madsen, ledende overlæge, hjerteafsnittet, Gentofte Hospital:

- Alle bør begynde med Simvastatin, der er det bedste og billigste middel. Opstår der bivirkninger, f.eks. mavesmerter eller smerter i benene, er der en række andre medikamenter at vælge imellem. Hos ca. 5 ud af 1.000 patienter ser vi, at medicinen øger udskillelsen af enzymer, der kan skade leveren. Er det tilfældet, bør man skifte medicin.

Få hele Plus-guiden på 16 sider: