Lyt til artiklen

Svenske børn, der er blevet syge af den omdiskuterede vaccine mod svineinfluenza H1N1, har nu udsigt til kæmpe millionerstatninger.

BT kan i dag fortælle, at man i Sverige er ved at lægge sidste hånd på en særlov, som vil give svenske børn, der har fået den frygtede hjernesygdom narkolepsi, efter at de i 2009 og 2010 lod sig vaccinere mod svineinfluenza, op til hver 10 mio. kr. i erstatning.

Dermed lægger svenskerne sig milevidt foran Danmark, hvor der indtil videre er udbetalt 1,2 mio. kr. som det højeste i erstatning til en dansk dreng, der har fået narkolepsi efter at være blevet vaccineret med Pandemrix mod svineinfluenza.

Læs også:

Socialdepartementet i Sverige (som svarer til det danske sundhedsministerium, red.) oplyser til BT, at forslaget har været i høring, og dermed vil det inden længe være klart til afstemning i Riksdagen.

Afstemningen ligner dog en formalitet, da svenske politikere på tværs af partifarve allerede i et debatindlæg i den svenske avis Dagens Nyheter i 2012 forpligtede hinanden til at tage ansvar for de alvorlige bivirkninger, som har ramt de børn, der fulgte den svenske stats opfordring og lod sig vaccinere med Pandemrix.

»Vi tager situationen meget alvorligt, og vi vil tage fælles ansvar for de berørte i fremtiden,« skrev den daværende socialminister Göran Hägg-lund og Lena Hallengren fra Socialdemokraterne som var underskrivere af det politiske debatindlæg fra sommeren 2012.

Læs også:

Forskere har gjort uhyggelige opdagelser blandt især de europæiske børn, der i 2009 og 2010 lod sig vaccinere med Pandemrix, produceret af det britiske medicinalfirma GlaxoSmithKline, mod svineinfluenza.

Internationale studier viser bl.a., at børn havde op til 13 gange større risiko for at udvikle narkolepsi, hvis de fik vaccinen Pandemrix. På europæisk plan er der lige nu talt i alt 1.097 narkolepsi-tilfælde efter vaccinen. Heraf menes 77 pct. at være børn.

I Sverige har 355 børn fået diagnosen narkolepsi efter den svenske massevaccinering mod svineinfluenza for fem år siden. Lægemiddelforsikringen har givet medhold i 212 af sagerne, og har bl.a. afvist flere børn, fordi det blev besluttet, at symptomerne skulle komme senest otte måneder efter, at vaccinen var blev givet. I sidste måned kom det frem, at ny finsk forskning havde fået den svenske lægemiddelforsikring til at rykke den grænse og genoptage 70 afviste sager.

Som BT Søndag kunne fortælle, fik den i dag 15-årige danske dreng Anders Friis den frygtede hjernesygdom narkolepsi, efter at han som 9-årig i 2009 på Sundhedsstyrelsens anbefaling lod sig vaccinere med Pandemrix.

Læs også:

Sygdommen betyder, at man bl.a. kun kan holde sig vågen i få timer ad gangen, og at man ikke kan falde i dyb søvn.

Anders Friis er det første eksempel i Danmark, hvor myndighederne har anerkendt, at der er en sammenhæng mellem sygdommen narkolepsi og Pandemrix, og han har efterfølgende fået en erstatning på 1,2 mio. kr. af den danske stat.

Hvis Anders Friis fra Kolding boede 263 kilometer længere østpå, ville hans liv efter alt at dømme se anderledes ud.

Modsat Danmark har de svenske politikere nemlig offentligt erkendt, at det er statens ansvar, at en lang række børn er blevet syge, efter staten tilbage i 2009 og 2010 anbefalede Pandemrix.

Den svenske erkendelse fører nu efter alt at dømme til den særlov, hvoraf det fremgår, at unge narkolepsi-ofre skal kunne få en individuel erstatning på op til 10 mio. svenske kr.

Til sammenligning har den danske stat i alt udbetalt 4,3 mio. kr. i erstatning til ni danskere, der er blevet syge, efter de har fået Pandemrix-vaccinen, fremgår det af et svar til Folketinget fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i januar i år.

Størrelsen på de nye svenske erstatninger skal tage højde for de alvorlige omkostninger, herunder tabt arbejdsevne, det har haft for hundredvis af svenske børn, som har fået narkolepsi efter at være blevet vaccineret med Pandemrix.

Af det politiske indlæg fra 2012, som Göran Hägglund og Lena Hallengren var underskrivere af, fremgik det således:

»En bekymring er også, i hvilken grad ramte børn og unge vil være i stand til at arbejde i fremtiden. Det er derfor af stor betydning, at de berørte børn og unge kan føle den langsigtede sikkerhed i form af løn.«

Anders Friis’ far Hans Friis mener, at de svenske sundhedsmyndigheder og politikere er sig deres ansvar bevidst, mens de danske lukker øjnene.

»Man sidder som tilskuer og ser på, hvad der er i gang i Sverige. Svenskerne tager ansvar, mens danskerne snakker udenom og håber, at smerten går væk. Men det gør den jo ikke,« siger Hans Friis. Han uddyber:

»Der er ikke nogen, der har mandsmod nok. Hvis man laver noget forkert, må man da tage ansvar.«

Vaccinen Pandemrix blev givet til i alt 339.514 danskere i 2009 og 2010 i kampen mod svineinfluenzaen H1N1.

I dag er der indberettet 147 alvorlige bivirkninger, som betyder hospitalstindlæggelse, invaliditet eller død. Det viser en aktindsigt, BT har fået i Sundhedsstyrelsen.

Allerede i 2009 blev det diskuteret, om vaccinen var skadelig, da vaccinen indeholdt et særligt adjuvans (indholdsstof, red.), der var blevet forbudt i USA.

Desuden var vaccinen ikke testet i samme skala som normalt, fordi det var vigtigt, at den hurtigt kunne komme på markedet. Sundhedsstyrelsen holdt dog fast i sin anbefaling.

Så sent som i december fastholdt Sundhedsstyrelsen i Danmark, trods bivirkningerne, at den stadig anså vaccinen som sikker.